Κανένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές δεν θα είναι έκπληξη: Οι πολίτες της Ευρώπης θα ψηφίσουν με γνώμονα το τρίπτυχο ανασφάλεια – μετανάστευση – «τσέπη»

FILE PHOTO: Eικόνα από συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. EPA, PATRICK SEEGER




Σύμφωνα με το βαρόμετρο Eurotrack της OpinionWay-Vae Solis για την εφημερίδα “Les Echos” και τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Classique, τo κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης συνεχίζει να προηγείται για τις ευρωεκλογές, με 27% των προθέσεων ψήφου, μείωση κατά 1 μονάδα, μπροστά από τη λίστα της προεδρικής πλειοψηφίας, η οποία σταθεροποιείται στο 19%, ενώ εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος ακροδεξιό και δεξιό μπλοκ.

Όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα της Les Echos με τίτλο SONDAGE EXCLUSIF – Insécurité et immigration deviennent des enjeux majeurs des élections européennes που υπογράφει η Isabelle Ficek

«Το τοπίο είναι αρκετά σταθερό, με ευρεία ακόμη κυριαρχία της Εθνικής Συσπείρωσης, πολύ μπροστά από τη λίστα της προεδρικής πλειοψηφίας, που έρχεται στη δεύτερη θέση. Αυτό παραμένει ένας ισχυρός δείκτης και αποτελεί καλό οιωνό για μια καμπάνια, που είναι αναμφισβήτητα αρκετά διαφορετική από το 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας τα δύο κόμματα ήταν στήθος με στήθος καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας. Αυτό δεν ισχύει», σημειώνει ο Bruno Jeanbart, αντιπρόεδρος της OpinionWay. Κατά τον ίδιον, το πολιτικό τοπίο είναι σταθερό, αλλά είναι επίσης υπερ-διχασμένο, πράγμα που αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την αποδυνάμωση των πολιτικών κομμάτων στη Γαλλία, αφού εκτός από τις λίστες RN και Renaissance, κανένα, σε αυτή τη φάση, δεν ξεπερνά το 10% των προθέσεων ψήφου»

Το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης παραμένει για τους ερωτηθέντες αυτό που θα μετρήσει «περισσότερο στις ευρωεκλογές», ενώ η μετανάστευση και η ασφάλεια, στη δεύτερη και τρίτη θέση, ανακτούν έδαφος, με 46% και 45% αντίστοιχα. «Η σύγκρουση στο Ισραήλ παίζει μεγάλο ρόλο, όπως και αρκετά άλλα γεγονότα και η τρομοκρατία στη Γαλλία. Η πολιτική συζήτηση επίσης, η οποία επικεντρώθηκε στη μετανάστευση. Θα πρέπει να δούμε αν, μετά τις διακοπές, θα παραμείνουμε σε αυτό το κλίμα, που θα ευνοήσει το RN ή αν επιστρέψουμε σε πιο οικονομικά θέματα», αναφέρει ο Bruno Jeanbart.

Το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό – που συζητείται στη μεικτή επιτροπή αυτή τη Δευτέρα – έχει ουσιαστικά αποκρυσταλλώσει τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων. «Οι εντάσεις για τη μετανάστευση επιστρέφουν, και αυτό δεν αφορά συγκεκριμένα τη Γαλλία», συνεχίζει ο δημοσκόπος. Το περιβάλλον, που συχνά αποτελεί σημαντικό ζήτημα στις ευρωεκλογές και καταρτίζει τη λίστα των περιβαλλοντολόγων, προηγείται με 37% (+ 2 μονάδες) και από τη μετανάστευση.

Υπενθυμίζεται, ότι στις προεδρικές εκλογές του 2022, οι ψηφοφόροι του κόμματος Εθνική Συσπείρωση είχαν θέσει την αγοραστική δύναμη στην κορυφή των ανησυχιών τους, ενώ τώρα, το 83% εξ αυτών θέτουν το μεταναστευτικό και 73% την ασφάλεια. Αυτό εξηγεί, εν ανάγκη, τις έντονες εντάσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση γύρω από το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, ενώ η πλειοψηφία, όπως και το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων δυσκολεύονται τόσο πολύ να αντιμετωπίσουν το κόμμα του Jordan Bardella.

Πηγή Les Echos [SONDAGE EXCLUSIF – Insécurité et immigration deviennent des enjeux majeurs des élections européennes]

Ο ασφυκτικός ενεργειακός εναγκαλισμός του Ερντογάν με τον Πούτιν: Η σχέση win (εισροή μετρητών) win (ξέπλυμα και μεταπώληση)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: