Οι Τούρκοι και οι Έλληνες ξαφνικά έγιναν οι καλύτεροι …φίλοι: Ο απροσδόκητα ευγενικός Ταγίπ Ερντογάν και το νέο σχέδιο του μικρού “Σουλτάνου” για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (5-Δ) και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) (2-Α), συμμετέχουν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στο Μέγαρο Μαξίμου , Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η Λιάνα Σπυροπούλου γράφει στη Bild για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, σχολιάζοντας ότι, μόλις σχεδόν τρεις εβδομάδες από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της οποίας ανέβασε τους τόνους, στην Ελλάδα εμφάνισε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, χαρακτηρίζοντας τη μεταστροφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων ‘ιστορική’.

Όπως επισημαίνεται, η μεταστροφή του κλίματος στο Αιγαίο σχετίζεται με ένα νέο μεταναστευτικό σχέδιο του Erdogan, το οποίο καταγράφεται στη ‘Διακήρυξη των Αθηνών’.

Προβλέπει ότι η Τουρκία θα φροντίσει για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την απλοποίηση των διαδικασιών για απόκτηση θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών για δέκα ελληνικά νησιά, καθώς και διευκολύνσεις και συνεργασίες στους τομείς εμπορίου, ενέργειας, εκπαίδευσης και τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την υπογραφείσα Διακήρυξη, όπως τονίζει η Σπυροπούλου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να αποφεύγουν τις εντάσεις, συμβάλλοντας περαιτέρω στη διατήρηση της ηρεμίας στην περιοχή.

Τέλος, η δημοσιογράφος σχολιάζει τον εμφανώς ευδιάθετο Erdogan, αναφέροντας πως αποδεικνύει την πρόθεσή του να διαρκέσει η νέα φιλία, προσκαλώντας μάλιστα τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Άγκυρα.

Τίτλος: «Οι Τούρκοι και οι Έλληνες ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι. Απροσδόκητα ευγενικός: Το νέο σχέδιο του Erdogan για το μεταναστευτικό»

ΠΗΓΗ: Bild, Λιάνα Σπυροπούλου – Turks and Greeks suddenly become best friends – Surprisingly nice:  Erdogan’s new refugee plan

Ο Jürgen Gottschlich επισημαίνει σε άρθρο του στη Tageszeitung τη μεταστροφή της συμπεριφοράς του Τούρκου Προέδρου απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό, μεταστροφή η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης.

Σύμφωνα με τον Gottschlich στη σύσφιξη των σχέσεων δεν συνέβαλε μόνο η βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία εξαιτίας των καταστροφικών σεισμών τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, ο Erdogan αφήνει πίσω του την εθνικιστική προσέγγιση, καθώς θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες προς ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας της Τουρκίας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται την Ευρώπη, και όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος, ο Erdogan γνωρίζει ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και πολιτικά από την Ελλάδα. 

Τέλος, τονίζεται ότι ο δρόμος προς την επίλυση βασικών ζητημάτων διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών είναι ακόμα μακρύς, ωστόσο, η ετοιμότητα για διάλογο αποτελεί σημαντική πρόοδο εν συγκρίσει με τις φωνές πολέμου το 2020.  Και όπως αναφέρει ο Gottschlich, η αποκλιμάκωση των σχέσεων αποτελεί ανακούφιση για τους ανθρώπους στις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Τίτλος: «Ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι»
Υπότιτλος: «Πρώτα ο Έλληνας Πρωθυπουργός ‘δεν υπήρχε πια’ για τον R.T. Erdogan. Τώρα συναντήθηκαν στην Αθήνα».

ΠΗΓΗ: Tageszeitung, Jürgen Gottschlich – Suddenly pretty much best friends – Actually, for Recep Tayyip Erdoğan, the Greek prime minister “no longer existed”. Now the two have actually met in Athens.

Ψιλοειρωνεύονται οι Γερμανοί… Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον: Αγαπητέ Tayyip, Φίλε Κυριάκο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: