Ψιλοειρωνεύονται οι Γερμανοί… Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον: Αγαπητέ Tayyip, Φίλε Κυριάκο…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ-Δ) και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) (Κ-Α), προσέρχονται για να κάνουν κοινές δηλώσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου , Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο δημοσιογράφος Gerd Höhler σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της Handelsblatt επισημαίνει το θετικό κλίμα που υπήρξε κατά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφέρει πως παρόλο που δεν τέθηκαν επί τάπητος τα βασικά ζητήματα διαμάχης των δύο πλευρών, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα πολιτικής φύσεως, όπως το μεταναστευτικό, ενώ υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη Φιλίας και Συνεργασίας.

Βάσει των συμφωνηθέντων, όπως τονίζει ο Höhler, θα υπάρξει στενότερη συνεργασία σε τομείς όπως ο πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός και επιστήμες, καθώς και στον εμπορικό τομέα.

Περαιτέρω ο δημοσιογράφος αναφέρεται στο θετικό κλίμα που υπήρξε κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, διαψεύδοντας έτσι, σύμφωνα με τον Höhler όσους ανέμεναν ότι ενδεχομένως να ξεφύγουν οι συζητήσεις εξαιτίας του παρορμητικού Erdogan.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά το πέρας των συνομιλιών υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπως επίσης και ότι οι διμερείς επαφές δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς τον Φεβρουάριο αναμένεται στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ενώ την Άνοιξη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τίτλος: « ‘Αγαπητέ Tayyip’, ‘Φίλε Κυριάκο’-Αποκλιμάκωση στην Αθήνα»
Υπότιτλος: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο τα βασικά ζητήματα διαμάχης δεν τέθηκαν στη συνάντηση».

ΠΗΓΗ: Handelsblatt “Dear Tayyip”, Gerd Höhler – “Friend Kyriakos” – thaw in Athens

Η αναφορά του Ερντογάν στα «αδέλφια» Ελληνες και Τούρκους, το ιστορικό χρέος του Μητσοτάκη, η απάντησή για τη μουσουλμανική μειονότητα: Η «νέα σελίδα» στις σχέσεις…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: