Η στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ για τη νότια Λωρίδα της Γάζας απειλεί να κάνει μια ήδη απελπιστική κατάσταση απόλυτα τρομερή για τους αμάχους: Ανάλυση Guardian [videos]

Israeli armoured vehicles maneuver at a position near the border with the Gaza Strip, in southern Israel, 02 December 2023. EPA/ATEF SAFADI




Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ περίμεναν μόλις τέσσερα λεπτά μετά τη λήξη της εκεχειρίας στις 7 το πρωί πριν ξεκινήσουν εκ νέου τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με έναν κάτοικο του Χαν Γιουνίς.

Μια ώρα αργότερα, ο στρατός του παρουσίασε το σχέδιό του για το «επόμενο στάδιο του πολέμου»: μια διαίρεση της Γάζας σε δεκάδες αριθμημένες «περιοχές εκκένωσης», ένα βασικό μέρος του σχεδίου του στρατού να πάρει σταδιακά τον έλεγχο του νότιου τμήματος της Λωρίδα της Γάζας

Το σχέδιο του στρατού, το οποίο εξετάστηκε αυτή την εβδομάδα, είναι να αποφευχθεί η επανάληψη του γενικού βομβαρδισμού της βόρειας Γάζας στον πολυσύχναστο νότο, με διαδοχικές, στοχευμένες εκστρατείες βομβαρδισμών. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι άνθρωποι σε ορισμένες αριθμημένες περιοχές της Γάζας θα κληθούν να απομακρυνθούν πριν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί, αν και δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα έχουν. Τα σπίτια στο Χαν Γιουνίς ήταν μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν την Παρασκευή, ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας, και οι κάτοικοι είχαν ελάχιστο, αν και καθόλου, χρόνο για να φύγουν.

Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στο Χαν Γιουνίς το πρωί της Παρασκευής, προειδοποιώντας τους ανθρώπους σε ορισμένες περιοχές να εκκενώσουν και ότι η πόλη ήταν πλέον «μια επικίνδυνη ζώνη μάχης» και λέγοντάς τους ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταφύγουν στη Ράφα νοτιότερα. Διέθετε επίσης έναν κωδικό QR που συνδέεται με έναν ιστότοπο που χαρτογραφεί όλες τις αριθμημένες περιοχές και ζητά από τους κατοίκους την τοποθεσία της συσκευής τους.

Ο ισραηλινός στρατός παραμένει αποφασισμένος να στοχεύσει τον Χαν Γιουνίς επειδή πιστεύει ότι η ηγεσία της Χαμάς, με επικεφαλής τον Γιάχια Σινγουάρ, εδρεύει σε σήραγγες κάτω από την πόλη. «Ο στόχος της φάσης στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή είναι η καταστροφή της στρατιωτικής ικανότητας της Χαμάς», είπε ο Ταμίρ Χέιμαν, πρώην στρατηγός του Ισραηλινού Στρατού, ο οποίος επέστρεψε για να δώσει συμβουλές σε πρώην συναδέλφους του. Κάποια στιγμή, μετά από ένα ορισμένο επίπεδο βομβαρδισμών, αναμένεται χερσαία επιχείρηση.

Ωστόσο, η νέα στρατιωτική προσέγγιση απειλεί να μετατρέψει μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στον πολυσύχναστο νότο σε μια εντελώς τρομερή κατάσταση. Υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν τώρα στο νότο, οι μισοί από τους οποίους απομακρύνθηκαν από το βορρά. Ο Τζέισον Λι, διευθυντής της παλαιστινιακής οργάνωσης Save the Children, είπε ότι επισκέφτηκε ένα καταφύγιο στο Χαν Γιουνίς πριν από δύο ημέρες: «Σχεδιάστηκε για 1.000 άτομα, αλλά έχει 35.000 σε αυτό. Υπάρχουν 600 άτομα για κάθε τουαλέτα».

Ισραηλινές αμυντικές πηγές λένε ότι αναμένουν ότι μια εκστρατεία στο νότο θα διαρκέσει περισσότερο από τον βορρά, μέχρι τον Ιανουάριο ή περισσότερο, αν και τα χρονοδιαγράμματα του πολέμου είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Όμως, ενώ μπορεί να προχωρήσει σταδιακά και να αποφευχθεί ένας ορισμένος αριθμός απωλειών αμάχων εάν οι εκκενώσεις προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί, αναπόφευκτα θα αφήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να σπρώχνονται νότια γύρω από τη Ράφα. «Πού μπορούν να μετακομίσουν οι άνθρωποι;» ρώτησε ο Λι. «Θα καταλήξουν να συνωθούνται δίπλα στη Μεσόγειο και στη θάλασσα;»

Το σχέδιο εγείρει τη ζοφερή προοπτική των συγκρούσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τον Δεκέμβριο, που ίσως συνοδεύεται από παύσεις για να επιτραπεί περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων, και κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ. Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ πρέπει «να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω απώλειες αθώων Παλαιστινίων» σε μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και «να αποφύγει περαιτέρω σημαντικές εκτοπίσεις αμάχων εντός της Γάζας».

Αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορούν να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι, ακόμη και με την αναθεωρημένη στρατηγική του Ισραήλ ανά περιοχή, δεδομένου του πρωταρχικού στόχου του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς ως στρατιωτική και πολιτική δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας. Και παρ’ όλη την έμφαση που δόθηκε στις εκκενώσεις αμάχων, το Ισραήλ είπε ότι έπληξε 200 στόχους την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων των Χαν Γιουνίς και Ράφα. Στην πράξη, η νέα στρατιωτική στρατηγική της δεν φαίνεται ακόμη πολύ διαφορετική.

Mε πληροφορίες από theguardian.com/Dan Sabbagh
Ελλάδα Αθήνα 

Κόβει τις γέφυρες για νέα εκεχειρία το Ισραήλ: Aποσύρει τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ μετά από «αδιέξοδο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: