Οι σεναριογράφοι του Φόρεϊν Όφις αναζητούν ένα ακόμη δώρο προς την Τουρκία: Φοβού τους Εγγλέζους και σχέδια λύσης φέροντας όταν πρόκειται για την Κύπρο…

epa11032749 British Prime Minister Rishi Sunak attends the Atreju 2023 political festival in the gardens of Castel Sant’Angelo in Rome, Italy. EPA, ANGELO CARCONI




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Στην ανάλυσή του την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος σημείωσε ότι το Φόρεϊν Όφις επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα.

Δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά επιμένει σε αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας, ίσου διεθνούς καθεστώτος και λύση δύο κρατών, οι Βρετανοί εισηγούνται και προωθούν τη θέση ότι στο θέμα της κυριαρχίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Τί, όμως, εννοούν όταν λένε «ένα βήμα πίσω»; Όπως αναφέρει ο Κώστας Βενιζέλος, αυτό το ένα βήμα πίσω είναι η αποδοχή χωριστής κυριαρχίας. Για την ιδέα αυτή επικαλούνται τη συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου, του Φεβρουαρίου 2014, σύμφωνα με την οποία η κυριαρχία είναι μεν μία, αλλά «εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους». Με βάση αυτό, προωθούν την αποδοχή χωριστής κυριαρχίας.

Τί είναι, όμως, η κυριαρχία ενός κράτους και από πού εκπηγάζει;

Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ακαδημαϊκός, Προκόπης Παυλόπουλος (Δημόσιο Δίκαιο [Διοικητικό Δίκαιο-Συνταγματικό Δίκαιο]) μιλά για δύο κυριαρχίες, εξωτερική και εσωτερική, οι οποίες εν πολλοίς ταυτίζονται.

  • Όπως αναφέρει, η εξωτερική κυριαρχία εκλαμβάνεται ως «εθνική Kυριαρχία», υπό την μορφή της ανεξαρτησίας του Κράτους έναντι άλλων Kρατών και, συνακόλουθα, της θεσμικής ισότητάς του με αυτά. Η εσωτερική κυριαρχία εκλαμβάνεται ως «λαϊκή Κυριαρχία», υπό την εκδοχή ότι πηγή κάθε εξουσίας εντός του Kράτους είναι ο Λαός.

Στην ομιλία του στο Γκέττυσμπεργκ στις 19 Νοεμβρίου του 1863, η οποία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές ομιλίες στην παγκόσμια πολιτική ιστορία, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Άμπραχαμ Λίνκολν, αναφέρθηκε στην κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό, (government of the people, by the people, for the people.)

Το άρθρο 1 παράγραφος 3 του Ελληνικού Συντάγματος σημειώνει ότι «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Βλέπουμε λοιπόν ότι η κυριαρχία πηγάζει από το Λαό και όχι από ομάδες, οντότητες, ή κοινότητες που αποτελούν το Λαό. Δεν είμαι συνταγματολόγος, αλλά με τις λίγες γνώσεις συνταγματικού δικαίου που έχω, η αναφορά Αναστασιάδη-Έρογλου ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπηγάζει εξίσου από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους δεν ευσταθεί και δεν στέκει.

Η κυριαρχία, αφού είναι μία, εκπηγάζει από το λαό στο σύνολό του. Και το σύνολό του Κυπριακού λαού δεν είναι μόνο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης οι Αρμένιοι, οι Λατίνοι και οι Μαρωνίτες. Άρα, καταρρίπτεται η άποψη ότι η κυριαρχία εκπηγάζει εξίσου από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Ούτε έχει νομική ή ηθική βάση, τυχών ισχυρισμός ότι οι κοινότητες των Αρμενίων, των Λατίνων και των Μαρωνιτών είναι μικρές και δεν πρέπει να λαμβάνονται τόσο πολύ υπόψη, όσον αφορά την κυριαρχία. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να ισχύει και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε σχέση με την ελληνοκυπριακή.

Οι «εμπειρογνώμονες» του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών πιστεύουν, ή τουλάχιστον έτσι διαδίδουν, ότι η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει την πολιτική των δύο κρατών για να αποδεχθεί τις χωριστές κυριαρχίες. Ξεχνούν, ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν, ότι με βάση τον σχεδιασμό που εκπόνησε ο Νιχάτ Ερίμ το 1956, η Τουρκία προωθεί μακροπρόθεσμα την επανάκτηση της Κύπρου σε έξι στάδια, τα πέντε από τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί:

  • α) Παρεμπόδιση της απόδοσης της Κύπρου στην Ελλάδα.
  • β) Η απόκτηση από την Τουρκία νόμιμων δικαιωμάτων επί της Κύπρου.
  • γ) Η συγκέντρωση των διασκορπισμένων σε όλη την Κύπρο Τουρκοκυπρίων σε θυλάκους, ώστε να αποτελέσουν συμπαγείς, ομοιογενείς, μάζες.
  • δ) Να αλλάξει το ποσοστό Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων με τον εποικισμό των κατεχόμενων περιοχών.
  • ε) Τον στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής (κατοχικός στρατός, αεροπορική και ναυτική βάση στα κατεχόμενα).

Απομένει ο έκτος στόχος που είναι ο πλήρης πολιτικός έλεγχος της Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Βενιζέλος, οι σεναριογράφοι του Φόρεϊν Όφις αναζήτησαν ένα ακόμη δώρο προς την Άγκυρα. Κι αυτό αφορά τη διαχρονική τουρκική θέση πως θα πρέπει να καθοριστεί το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων μετά από μια νέα αποτυχία, δηλαδή, να δοθεί διέξοδος (way out) στην αποσχιστική οντότητα, να «περπατήσει» διεθνώς.

Η απλή ερώτηση που τίθεται είναι γιατί να θελήσουν οι Τουρκοκύπριοι να καταλήξουν στην οποιαδήποτε συμφωνία, αν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών θα τύχουν διεθνούς αναγνώρισης;

Το ότι οι Βρετανοί είναι επιεικώς απαράδεκτοι και άδικοι με την ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει αποδειχθεί επανειλημμένως. Κάθε φορά που ετοιμάζουν ένα προσχέδιο ψηφίσματος για την Κύπρο στα Ηνωμένα Έθνη, αφού είναι οι penholders, βάζουν τέτοιες αρνητικές πρόνοιες, που τρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει τα αυτονόητα.

Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι είναι οι πρώτοι που μίλησαν επίσημα για διχοτόμηση της Κύπρου το 1954. Τότε μοιράστηκαν την ιδέα τους για διχοτόμηση της Κύπρου, από τα βόρεια στα νότια, με Αμερικανούς διπλωμάτες, οι οποίοι τους απάντησαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, αφού θα αναγκάζονταν να μετακινηθούν 170.000 με 180.000 Κύπριοι. Τελικά η διαχωριστική γραμμή χαράκτηκε με βάση την τότε σιδηροδρομική γραμμή και υλοποιήθηκε με κάποιες αναπροσαρμογές το 1974.

Φοβού, λοιπόν, τους Βρετανούς και σχέδια λύσης φέροντας.

* Κυριάκος Ιακωβίδης
Πολιτικός Επιστήμονας – Δημοσιογράφος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ξεπέρασαν τα ψέματα του Γκέμπελς: Η Τουρκία και ο υποτακτικός της στην κατεχόμενη Κύπρο ανέδειξαν τον “γκεμπελισμό” σε …επιστήμη για τα “Ματωμένα Χριστούγεννα” του 1963

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: