Οι πιο ασφαλείς και οι πιο επικίνδυνες χώρες για να ταξιδέψει κανείς μέσα στο 2024: Πού βρίσκεται η Ελλάδα [χάρτης]

Ο χάρτης με τις πιο ασφαλείς και πιο επικίνδυνες χώρες το 2024 Screenshot via https://www.travelriskmap.com/#/planner/map/




Τον ετήσιο κατάλογό της με τις πιο επικίνδυνες και ασφαλείς χώρες δημοσίευσε η εταιρεία συμβούλων ιατρικής και ασφάλειας International SOS.

Μίας και ο ορισμός τού τι συνιστά επικινδυνότητα είναι δύσκολος, η International SOS χρησιμοποίησε τέσσερις κατηγορίες κινδύνου για την κατάταξή της:

  • Ασφάλεια (security)
  • Ιατρική (medical)
  • Κλιματική αλλαγή (climate change)
  • Ψυχική υγεία (mental health)

Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που η κλιματική αλλαγή αποτελεί κατηγορία για την International SOS.

«Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις της ακραίας ζέστης, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία», δήλωσε η Δρ Irene Lai, παγκόσμια ιατρική διευθύντρια της International SOS. «Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα για αυτό, προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής και εργασίας μας για την προστασία της υγείας, ενώ παράλληλα να λάβουν μέτρα για την επιβράδυνση και τελικά την αντιστροφή της τάσης αύξησης της θερμοκρασίας».

Αναφορικά με την ασφάλεια, η Ουκρανία, η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Σομαλία χαρακτηρίστηκαν με «ακραία» επίπεδα κινδύνου. Πιο ασφαλείς χώρες κρίθηκαν η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, η Ελβετία και η Δανία, καθώς τα ποσοστά τους θεωρήθηκαν «ασήμαντα».

Ειδικότερα, η Ισλανδία κατατάχθηκε ως η ασφαλέστερη χώρα για το 2024, χάρη στα χαμηλά ποσοστά βίαιων εγκλημάτων και την ελάχιστη στοχευμένη βία κατά των αλλοδαπών.

Όσον αφορά τον συνολικό κίνδυνο, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Λιβύη και η Σομαλία κατατάσσονται ως οι χώρες με το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για το επόμενο έτος.

Η θέση της Ελλάδας

Η χώρα μας βρίσκεται:

Screenshot by https://www.travelriskmap.com/#/planner/map/

στο κίτρινο (χαμηλός κίνδυνος) όσον αφορά την ασφάλεια
στο πράσινο (χαμηλός κίνδυνος) όσον αφορά την υγεία
στο ροζ (χαμηλός κίνδυνος) όσον αφορά την κλιματική αλλαγή
στο κόκκινο (15-17,5% κίνδυνος) όσον αφορά την ψυχική υγεία

Screenshot by https://www.travelriskmap.com/#/planner/map/

Ποιες χώρες είχαν αξιοσημείωτες αλλαγές

Λόγω των νέων και εξελισσόμενων συγκρούσεων, μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις στα τμήματα της βαθμολογίας του Λιβάνου, των παλαιστινιακών εδαφών, της Ρωσίας και τις περιοχές πέρα από το Σαχέλ.

Ο Ισημερινός και τα τμήματα της Κολομβίας έχουν επίσης ανέβει στην αξιολόγηση του κινδύνου μετά από τη συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας και των αναταραχών.

Αντίθετα, σε κάποιες περιοχές, έχει μειωθεί ο κίνδυνος, όπως στο Ελ Σαλβαδόρ και τμήματα του Νεπάλ.

Οι αλλαγές στον κίνδυνο που σχετίζονται με τα ιατρικά εξακολουθούν να διαφέρουν από χώρα σε χώρα και περιοχή. Δύο αξιοσημείωτες βελτιώσεις στον ιατρικό κίνδυνο φέτος είναι η Βολιβία και η Ακτή Ελεφαντοστού, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.

Με πληροφορίες από The Messenger
Ολόκληρος ο χάρτης είναι διαθέσιμος εδώ

Χώρα της χρονιάς η Ελλάδα για το βρετανικό περιοδικό Economist: H διθυραμβική ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: