«Οι νεκροί και οι ακρωτηριασμένοι στο Βιετνάμ και την Καμπότζη, στη Χιλή, το Μπαγκλαντές, τη Μπιάφρα και τη Μέση Ανατολή, φαινόταν να μην υπολογίζονται»: Το ρεαλπολιτίκ του Κίσινγκερ, εφιάλτης για πολλές χώρες

FILE PHOTO: epa09084826 A video shows Henry Kissinger, Chairman, Kissinger Associates Inc. and Former Secretary of State, speaking during the China Development Forum 2021 at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China, EPA, WU HONG




Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ, Φιλελεύθερος

Ο Χένρι Κίσινγκερ απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών. Στο αφιέρωμα της Washington Post για την πολιτική δράση του Χένρι Κίσινγκερ καταγράφονται, πέραν των επιτευγμάτων που οι Αμερικανοί του έτρεφαν σεβασμό, και όλα εκείνα για τα οποία στον υπόλοιπο κόσμο τον θεωρούσαν «εγκληματία».

Γράφει λοιπόν στο αφιέρωμά της η εφημερίδα, λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του:

«Λέχθηκε ότι η πολιτική του προωθεί τον σάχη του Ιράν ως άγκυρα της πολιτικής των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο ενθάρρυνε τον σάχη να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου και τροφοδότησε την μεγαλομανία, κάτι που οδήγησε στην ιρανική επανάσταση.

Τον κατηγόρησαν ότι συνετέλεσε το πραξικόπημα του 1974 που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Κύπρου και ότι υποστήριξε τη βάναυση εκστρατεία του Πακιστάν για να καταστείλει την αποσχιστική εξέγερση στο σημερινό Μπαγκλαντές, επειδή το Πακιστάν ήταν ο μυστικός αγωγός του προς του Κινέζους.

Και είπαν ότι ο Δρ. Κίσινγκερ ήταν τουλάχιστον έμμεσα υπεύθυνος για το εμπνευσμένο από τη CIA πραξικόπημα που ανέτρεψε τη νόμιμα εκλελεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαντόρ Αλιέντε στη Χιλή».

  • Πολλοί τον είχαν χαρακτηρίσει ως «μάγο της διπλωματίας» και άλλοι ως «εγκληματία πολέμου». «Οι νεκροί και οι ακρωτηριασμένοι στο Βιετνάμ και την Καμπότζη, στη Χιλή, το Μπαγκλαντές, τη Μπιάφρα και τη Μέση Ανατολή, φαινόταν να μην υπολογίζονται», γράφει ο Σέιμουρ Χέρς στο «The Prince of Power», αναφερόμενος στους Κίσινγκερ και Νίξον και τον πόλεμό τους εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Γιατί σ’ αυτή του την προσπάθεια να πολεμήσει τη Σοβιετική Ένωση, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειο του, ο Κίσινγκερ δεν υπολόγιζε και δεν λογάριαζε ούτε χώρες και ούτε θύματα.

Ήταν αμετανόητος για όσα έπραξε στη διάρκεια της ζωής του και ειδικότερα όταν από τις θέσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και υπουργού Εξωτερικών έλεγχε με το δικό του τρόπο τις διεθνείς εξελίξεις.

Ο Κίσινγκερ ήταν ο μόνος που κατείχε ταυτόχρονα αυτές τις δύο θέσεις, γεγονός που του επέτρεπε να χειρίζεται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε ανάλογο επίπεδο με εκείνο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τόμας Σουόρτζ αναφερόμενος στον Κίσινγκερ σημειώνει πως δεκαετίες μετά από την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή των είπα δεν είχε αλλάξει προσέγγιση για τη δράση του. Επέμενε ότι οι επιλογές που είχε δεν ήταν μεταξύ του καλού και του κακού αλλά μεταξύ διαφορετικών μορφών του κακού.

Ο Χένρι Κίσινγκερ που σήμερα φαντάζει κάτι το ξεχωριστό εκείνο που στην πράξη έκανε ήταν να χρησιμοποιεί τη θέση ισχύος που είχε μέσα στο αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης για να παίζει βρώμικα παιχνίδια τα οποία, πίστευε ότι εξυπηρετούσαν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

  • Στην πράξη εκείνο που εξυπηρετούσε ήταν τον εαυτό του και κανένα άλλο. Κάτι που φάνηκε και μέσα από τις συνεντεύξεις που έδωσε κατά διαστήματα όπου ήταν εμφανείς η υπεροψία του.

Κάποιοι τον θεωρούν ως εκφραστή του ρεαλπολιτίκ! Κοιτάζοντας όμως ξανά πιο πάνω τι έγινε στη Χιλή, στην Κύπρο, στην Καμπότζη κ.λπ. τότε ρεαλπολιτίκ του Κίσινγκερ ήταν στρωμένος με πραξικοπήματα και εγκληματικές πράξεις.

Ο ρεαλισμός του Κίσινγκερ ήταν εφιάλτης για πολλούς λαούς. Σ’ αυτούς τους λαούς που έζησαν τον εφιάλτη του ρεαλπολιτίκ του Κίσινγκερ ήταν και οι Κύπριοι. Και αυτό το ρεαλπολιτίκ η Κύπρος συνεχίζει να το βιώνει ακόμα και σήμερα μέσω της διαίρεσης.

Μιας διαίρεσης για την οποία είχε βάλει και ο ίδιος το χέρι του, αφού σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις η διαίρεση της Κύπρου είχε και τη δική του σφραγίδα. Γι’ αυτό και η Κύπρος δεν μπορεί να ακολουθεί ή να αντιγράφει τους διθυράμβους των ξένων μέσων ή κυβερνήσεων. Δεν μπορεί να μνημονεύει κάποιους όπως τον Κίσινγκερ, όσο και αν θεοποιείται στον δυτικό κόσμο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ελληνόφωνοι “δημοσιογράφοι” και “αναλυτές” προσπαθούν να ξεπλύνουν τον Κίσιγκερ από το έγκλημα κατά της Κύπρου: Όταν στην Αμερική ασκούν δριμύτατη κριτική στον “εγκληματία πολέμου”!… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: