Οι ναυτιλιακές εταιρείες σταματούν τα ταξίδια στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω επιθέσεων των Χούθι

epa11030002 A person holds a cell phone showing the stream of the Houthis’ military spokesman Yahya Saree, in Sana’a, Yemen, 14 December 2023. EPA, YAHYA ARHAB




Η απόφαση των ναυτιλιακών εταιρειών έρχεται μετά από μια σειρά επιθέσεων σε πλοία που εξαπολύθηκαν από τμήμα της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι.

Το κίνημα ανταρτών που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει δηλώσει την υποστήριξή της στη Χαμάς και δηλώνει ότι στοχεύει πλοία που ταξιδεύουν στο Ισραήλ.

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μία από τις πιο σημαντικές διαδρομές στον κόσμο για τις αποστολές πετρελαίου και καυσίμων.

Η γερμανική εταιρεία μεταφορών Hapag-Lloyd δήλωσε ότι σταματά να διέρχεται από την περιοχή. Πρόσφατα ένα πλοίο της συγκεκριμένης εταιρείας δέχτηκε επίθεση και επιβεβαίωσε στο BBC την Παρασκευή, ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στην περιοχή μέχρι τη Δευτέρα.

Σε δήλωση στο BBC, η Maersk, μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, δήλωσε: «Οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην περιοχή είναι ανησυχητικές και αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια και την ασφάλεια των ναυτικών.

«Μετά το περιστατικό που αφορούσε το Maersk Gibraltar και άλλη μια επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δώσαμε εντολή σε όλα τα σκάφη της Maersk στην περιοχή που πρόκειται να περάσουν από το στενό Bab al-Mandab να σταματήσουν το ταξίδι τους μέχρι νεωτέρας».

Το στενό Bab al-Mandab – επίσης γνωστό ως η Πύλη των Δακρύων – είναι ένα κανάλι πλάτους 20 μιλίων (32 χλμ) και είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνο στην πλοήγηση. Βρίσκεται μεταξύ της Υεμένης στην Αραβική Χερσόνησο και του Τζιμπουτί και της Ερυθραίας στις αφρικανικές ακτές.

Είναι η διαδρομή μέσω της οποίας τα πλοία μπορούν να φτάσουν στη Διώρυγα του Σουέζ από το νότο. Η αποφυγή του σημαίνει ότι τα πλοία πρέπει να ακολουθούν πολύ μεγαλύτερες διαδρομές, για παράδειγμα να πλέουν στη νότια Αφρική.

Περίπου 17.000 πλοία και το 10% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχονται από αυτό το σημείο κάθε χρόνο. Κάθε πλοίο που διέρχεται από το Σουέζ προς ή από τον Ινδικό Ωκεανό διέρχεται από το σημείο που πραγματοποιούν τις επιθέσεις οι Χούθι.

Πηγή BBC

Tο κόμμα του Βούτσιτς θα νικήσει στις εκλογές αλλά δεν θα συγκεντρώσει αυτοδυναμία, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: