Οι δυνάμεις της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού λαϊκισμού σηκώνουν κεφάλι σε όλη την Ευρώπη: Στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, ελλείψει και κυβερνήσεων συνεργασίας

FILE PHOTOQ Italian Prime Minister Giorgia Meloni EPA, FABIO CIMAGLIA




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Πρώτα τα καλά νέα: Η χώρα έχει από χθες ψηφισμένο από τη Βουλή προϋπολογισμό για το 2024. Μέσα σε πέντε ημέρες συζητήθηκε πού θα διατεθούν τα 62 δισ. ευρώ που θα εισπραχθούν από τους φορολογούμενους, για δαπάνες ύψους 73 δισ., τη νέα χρονιά.

Τέλος καλό, όλα καλά. Όχι σαν κάτι χώρες, όπως η Γερμανία, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να εγκρίνει η Bundestag τον προϋπολογισμό του 2024. Και αυτό γιατί μόλις προχθές τα βρήκαν οι τρεις εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Κονδύλι, κονδύλι.

Και τώρα, μέχρι να ψηφιστεί στην Ομοσπονδιακή Βουλή, η γερμανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει το επόμενο έτος με έναν προσωρινό προϋπολογισμό!

  • Στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, ελλείψει και κυβερνήσεων συνεργασίας. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως λείπουν τα «αγκάθια» στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Τα «κακά νέα» ίσως να έλθουν στη ψηφοφορία στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί τροπολογία για τους μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας συνεχώς εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια.

Με την τροπολογία, κάπου 30.000 μετανάστες αποκτούν -και σωστάεφάπαξ το δικαίωμα να πάρουν άδεια διαμονής, εφόσον θα προσφέρουν έργο με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας. Ένα μέτρο που έρχεται να απαντήσει θετικά στις εκκλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στις κατασκευές, στην αγροτική οικονομία, στον επισιτισμό και τον τουρισμό για εργατικά χέρια.

Όμως, η πιο συντηρητική συνιστώσα της Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν το αντέχει. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αξίωσε την απόσυρσή του, ανεβάζοντας πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό. Προτίθεται μάλιστα να καταψηφίσει τη ρύθμιση και άγνωστο είναι αν και ποιοι βουλευτές θα τον μιμηθούν.

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει υπολογίσιμη αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά, μάλιστα, στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την πολιτική κυριαρχία μιας κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό ίσως να ανοίγει την όρεξη σε κάποιους κύκλους στη Ν.Δ. να αμφισβητούν ανοιχτά βασικές επιλογές του πρωθυπουργού.

Η αμφισβήτηση αυτή φυσικά και δεν παράγει άμεσα πολιτικά αποτελέσματα. Αλλά έρχεται σε μια περίοδο που σε ολόκληρη την Ευρώπη οι δυνάμεις της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού λαϊκισμού σηκώνουν κεφάλι. Και θεωρούν μάλιστα τις προσεχείς ευρωεκλογές…«πεδίον δόξης λαμπρόν»!

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας σηματοδοτεί ένα νέο μέλλον για την Ευρώπη ή είναι μια κίνηση υψηλού κινδύνου; Επικίνδυνο πόκερ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: