Δεν υπάρχουν λεφτά για την Αργεντινή, λέει Χαβιέ Μιλέι: ο ακροδεξιός λαϊκιστής πρόεδρος ανακοίνωσε σοκ λιτότητας και επιδείνωση από την πρώτη ημέρα της θητείας του [videos]

President of Argentina Javier Milei takes part in a procession to the Casa Rosada accompanied by his sister Karina Milei after being sworn in as the new president in the National Congress in Buenos Aires in Buenos Aires, Argentina, 10 December 2023. EPA/Enrique García Medina




Ο ultra-φιλελεύθερος Χαβιέ Μιλέι έγινε πρόεδρος της Αργεντινής την Κυριακή, ανακοινώνοντας ένα αναπόφευκτο «σοκ» λιτότητας και προειδοποιώντας αμέσως ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα «επιδεινωθεί» βραχυπρόθεσμα.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην προσαρμογή, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο δημοσιονομικό σοκ», γιατί «δεν υπάρχουν λεφτά!», εκτόξευσε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι με πολλές χιλιάδες υποστηρικτές, έξω από τη Βουλή, όπου μόλις είχε μεταβεί, για να ορκιστεί.

«Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει βραχυπρόθεσμα. Αλλά μετά θα δούμε τους καρπούς των προσπαθειών μας», πρόσθεσε σε μια επιθετική ομιλία, υποσχόμενος «όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την επίλυση του προβλήματος που προκαλείται από 100 χρόνια σπατάλης από την πολιτική τάξη» και «τη χειρότερη κληρονομιά» που παρέλαβε ποτέ κυβέρνηση.

Μπροστά του, μια θάλασσα από γαλάζιο και λευκό, από σημαίες της Αργεντινής και φανέλες ομάδων ανακατεμένες, επευφημούσαν τις παρεμβάσεις του, με κραυγές «Libertad, Libertad», ακόμη και «Motosierra!» (με το αλυσοπρίονο!), αναφορικά με το εργαλείο που κρέμασε στην ύπαιθρο, για να συμβολίσει τις περικοπές που θα έρθουν στο «εχθρικό κράτος».

Το μεσημέρι, ο Χαβιέρ Χεράρντο Μιλέι, 53 ετών, έγινε ο δωδέκατος πρόεδρος της Αργεντινής από την επιστροφή της δημοκρατίας πριν από 40 χρόνια, ορκιζόμενος ενώπιον των βουλευτών να τιμήσει «με πίστη και πατριωτισμό» το αξίωμα του προέδρου .

Έλαβε επίσης το παραδοσιακό επί παραγγελία σκήπτρο για κάθε πρόεδρο, στην περίπτωσή του με χαραγμένα στο στόμιο τα στόματα των πέντε αγγλικών σκύλων του μάστιφ – «τα παιδιά του», όπως τα αποκαλεί.

Σε μόλις δύο χρόνια, ο αουτσάιντερ Μιλέι, ένας οικονομολόγος γνωστός εδώ και 6-7 χρόνια, δημοφιλής από τις επιθέσεις του στις τηλεοτπικές εκπομπές, ανέτρεψε την πολιτική της Αργεντινής. Εξελέγη βουλευτής το 2021, εξαφάνισετα μπλοκ των Περονιστών (κεντροαριστερά) και της δεξιάς, που εναλλάσσονταν στην εξουσία για 20 χρόνια, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

«Γεια σας, είμαι το λιοντάρι!»

Στις 19 Νοεμβρίου σημείωσε ηχηρή νίκη στις προεδρικές εκλογές έναντι του απερχόμενου κεντρώου υπουργού Οικονομίας, Σέρχιο Μάσα, με 55,6% των ψήφων. Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική, αλλά βυθισμένη στον χρόνιο πληθωρισμό, στο 143% σε διάστημα ενός έτους, στο διαρθρωτικό χρέος και στο 40% στη φτώχεια, η Αργεντινή προετοιμάζεται για επώδυνες προσαρμογές.

Μετά την ομιλία του, με το αγαπημένο του σλόγκαν «Viva la Libertad, carajo!» (Ζήτω η Ελευθερία, διάολε!), ο Μιλέι, με την αδερφή του στο πλευρό του – που θα είναι η γενική γραμματέας της προεδρίας – την Καρίνα, 50 ετών, ταξίδεψε με κάμπριο τα 2 χιλιόμετρα από το Κοινοβούλιο στην Casa Rosada, την προεδρία, μερικές φορές σταματώντας στο συναντήσει το πλήθος.

Από το μπαλκόνι, αργότερα χαιρέτησε το πλήθος με ένα χαρακτηριστικό βρυχηθμό: «Γεια σε όλους, είμαι το λιοντάρι!», δανειζόμενος μερικές γραμμές από μια αργεντίνικη σκληρή ροκ μελωδία. Επανέλαβε όμως ότι «αν εμείς θα πρέπει να περάσουμε μια δύσκολη περίοδο, θα την ξεπεράσουμε», λανσάροντας ένα «Let’s make Argentina great again!», στα ίχνη του Τραμπ.

Ο Μιλέι προωθήθηκε κάτω από το καλοπροαίρετο βλέμμα εθνικιστών ή συντηρητικών ηγετών ή πολιτικών, που είχαν χαιρετίσει τη νίκη του με ενθουσιασμό: του Βραζιλιάνου Ζαΐρ Μπολσονάρο, του Ούγγρου Βίκτορ Ορμπάν, του αρχηγού της ισπανικής ακροδεξιάς ομάδας Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Παρών και ο Ουκρανός Volodymyr Zelensky, με τον οποίο ο Javier Milei μοιράστηκε μια μεγάλη αγκαλιά. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε πρόσφατα τον Μιλέι για τη «σαφή υποστήριξή του» στην Ουκρανία.

Στο Μπουένος Άιρες βρέθηκαν και ο βασιλιάς της Ισπανίας και οι πρόεδροι της γειτονικής Ουρουγουάης, της Χιλής και της Παραγουάης. Ο Βραζιλιάνος Λούλα, που είχε επικριθεί έντονα από τον Μιλέι στο παρελθόν, είχε στείλε τον επικεφαλής της διπλωματίας του. Μετά την ορκωμοσία εννέα υπουργών – περιορισμένη κυβέρνηση, λιτότητα που υποσχέθηκε ο Μιλέι – η ημέρα των εγκαινίων θα τελείωνε με μια διαθρησκευτική λειτουργία και μετά μια παράσταση στο διάσημο Teatro Colon.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Οι ακροδεξιοί καταλαμβάνουν την πρώην Ανατολική Γερμανία: Αρχίζει η δίκη μετά από 5 χρόνια των δραστών ακροδεξιάς βίας στο Κέμνιτς της Σαξονίας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: