Οι ακροδεξιοί καταλαμβάνουν την πρώην Ανατολική Γερμανία: Αρχίζει η δίκη μετά από 5 χρόνια των δραστών ακροδεξιάς βίας στο Κέμνιτς της Σαξονίας [videos]

File Photo: Right-wing protesters shout behind a row of police men in Chemnitz, Germany, 01 September 2018. EPA, MARTIN DIVISEK




Τα θύματα της ακροδεξιάς βίας περίμεναν πολύ καιρό αυτήν τη στιγμή: σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, ξεκινάει στο περιφερειακό δικαστήριο του Κέμνιτς η δίκη για τις ταραχές της 1ης Σεπτεμβρίου 2018, που προκάλεσαν τον τραυματισμό 11 πολιτών. Οι επτά κατηγορούμενοι ηλικίας 26 έως 51 ετών κατηγορούνται για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και διατάραξη της ειρήνης.

Το Κέμνιτς σε κρίση

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Γενικής Εισαγγελίας της Δρέσδης, την 1η Σεπτεμβρίου 2018, έπειτα από εκδήλωση που διοργανώθηκε από το AfD, την ακροδεξιά οργάνωση Pegida και το δεξιό λαϊκιστικό Pro Chemnitz, οι κατηγορούμενοι φέρονται να ήρθαν σε βίαιες συγκρούσεις με τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση “Herz statt Hetze” στο Κέμνιτς.

Αφορμή ήταν ο θάνατος του 35χρονου Ντάνιελ Χ.: ο Γερμανός με κουβανέζικες ρίζες μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το βράδυ της 26ης Αυγούστου 2018, έπειτα από καβγά σε μία τοπική γιορτή στο Κέμνιτς. Ένας εκ των υπόπτων, ο Σύρος Αλάα Σ. καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία και βαριά σωματική βλάβη σε κάθειρξη 9,5 ετών.

Μετά τη δολοφονία η πόλη ήταν σε κρίση για μέρες: πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη μετανάστευση και κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ορισμένοι κάνουν λόγο και για «ανθρωποκυνηγητό από νεοναζί». Στον αντίποδα έλαβαν χώρα και αντι-διαδηλώσεις, ενάντια στις ξενοφοβικές συγκεντρώσεις, με σύνθημα το “Herz statt Hetze” («Αγάπη αντί για Μίσος»).

29 εμπλεκόμενοι, 43 μάρτυρες

Λόγω των πολλών κατηγορουμένων – σύμφωνα με πληροφορίες του περιφερειακού δικαστηρίου του Κέμνιτς ερευνώνται 29 εμπλεκόμενοι για αξιόποινες πράξεις – διεξάγονται τρεις δίκες. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 43 μάρτυρες.

Η σημερινή έναρξη της δίκης, η οποία θα διεξαχθεί σε 11 δικασίμους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αφορά τους επτά κατηγορούμενους που αναφέρθηκαν στην αρχή.

Μιλώντας στην DW η πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτρα Κίρσνερ κατέστησε σαφές ότι η δίκη δεν έχει καμία πολιτική προέκταση. «Δεν πρέπει να γίνει καμία πολιτική εκτίμηση κατά τη δίκη», ξεκαθάρισε. «Πρέπει να διαπιστώσουμε απλώς εάν οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα και, σε περίπτωση ενοχής τους, πώς πρέπει να τιμωρηθεί το εκάστοτε άτομο αναλόγως με την εμπλοκή και την προσωπική ενοχή του».

Η Σαξονία στρέφεται στην ακροδεξιά

Πάντως «οι δεξιές διαδηλώσεις αποτελούν πλέον μέρος της κανονικότητας στη Σαξονία», όπως γράφει το Πολιτιστικό Γραφείο της Σαξονίας. «Από τις ταραχές που έγιναν στο Κέμνιτς το 2018 η ακροδεξιά συνασπίστηκε, από την κοινοβουλευτική πτέρυγα του AfD, μέχρι τους δεξιούς χούλιγκανς και τις ναζιστικές ενώσεις».

Η Μπεάτε Κίπερ, η οποία ερευνά ζητήματα γύρω από την ακροδεξιά και διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή του Νίντερχαϊν, επιβεβαιώνει την τάση: «Είναι επικίνδυνο το ότι η ακροδεξιά δεν αποτελεί πλέον κάτι το τρομακτικό. Και σε αυτό έχουν συμβάλει οι εξελίξεις των τελευταίων ετών», εξήγησε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Πλέον ο δεξιός εξτρεμισμός έχει καταφέρει να διεισδύσει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με το σύνθημα «Δεν μας μένει τίποτα άλλο πια», δικαιολογώντας επιπλέον τις βιαιοπραγίες ως πράξεις αντίστασης – κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις στατιστικές της αστυνομίας για την εγκληματικότητα: το 2022 καταγράφηκε αύξηση κατά 1/3 στα εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα συγκριτικά με το 2021.

Η στροφή προς τα δεξιά αντανακλάται και στο πολιτικό σώμα. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 το AfD συγκέντρωσε 17,9% στο Κέμνιτς, υπερτριπλασιάζοντας την απήχησή του συγκριτικά με το 2014 (5,6%), ενώ το Pro Chemnitz ενισχύθηκε επίσης από 5,7% σε 7,7%. Ταυτοχρόνως, η δημοτικότητα του SPD, της Αριστεράς και του CDU παρουσίασε σημαντική πτώση.

Λίγοι μήνες μέχρι τις επόμενες εκλογές

Η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Μάρτιν Κόλμαν, επικεφαλής της ομάδας του Pro Chemnitz στο δημοτικό συμβούλιο, εξηγεί σε ένα βίντεο προς τους υποστηρικτές του την αντιδημοκρατική στρατηγική του: «Δεν βρισκόμαστε ως φίλοι στο δημοτικό συμβούλιο ή για να στηρίξουμε το σύνολο, αλλά για να μάθουμε από τους αντιπάλους μας και να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη».

Mε πληροφορίες από dw.com
Ελλάδα Αθήνα 

Σύγκρουση αμαξοστοιχιών στη γραμμή Μπολόνια-Ρίμινι: Τουλάχιστον 17 τραυματίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: