H πανωλεθρία στον διαγωνισμό της PISA προκαλεί προβληματισμό στην Κύπρο: Τις μεθόδους διδασκαλίας επικρίνουν καθηγητές και γονείς

Φωτογραφία από 潜辉 韦 από το Pixabay




Την κυπριακή πανωλεθρία στην διεθνή αξιολόγηση PISA 2022 του ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας κατατασσόμαστε τελευταίοι στην ΕΕ, με τους 15χρονούς μας να μην έχουν ούτε τις βασικές δεξιότητες στην Κατανόηση Κειμένου (61%), τα Μαθηματικά (53%) και τις Φυσικές Επιστήμες (52%), σχολίασαν στο «Φ» οι οργανωμένοι καθηγητές και γονείς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Δέσποινας Ψύλλου στον «Φιλελεύθερο», η ΟΕΛΜΕΚ επεσήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ενοχοποιούνται και οι γονείς ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα και φιλοσοφία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να εξεταστούν οι μεθόδοι διδασκαλίας.

«Δεν ενοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί. Οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν τα αναλυτικά προγράμματα και τις διδακτικές πρακτικές που έχει καθορίσει το Υπουργείο.

Υπάρχουν μαθήματα που δεν ακολουθούνται ορθολογιστικές πρακτικές. Επί παραδείγματι στο γυμνάσιο και την Α’ Λυκείου, έπρεπε ζητούμενο να είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το αντικείμενο που διδάσκονται, όχι να μετατραπούν σε ειδικούς. Καταπιανόμαστε με τεχνικές λεπτομέρειες».

Μέτρα βελτίωσης λήφθηκαν και στο παρελθόν, είπε. «Το 2015 έγιναν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, και αυξήθηκαν οι ώρες στα φιλολογικά μαθήματα, τα μαθηματικά και τις επιστήμες.

Φαίνεται ότι αυτές οι επιπρόσθετες ώρες δεν αξιοποιήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και τους εντεταλμένους λειτουργούς του, οι οποίοι καταρτίζουν τα αναλυτικά προγράμματα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Χρησιμοποιήθηκαν για να μπει περισσότερη ύλη. Πρέπει σε ένα μεγάλο βαθμό να καλλιεργήσουμε δεξιότητες».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι έχει σημασία τι γίνεται και στις προηγούμενες τάξεις. «Συμφωνούμε με την υπουργό, ότι χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις από το νηπιαγωγείο».

Επεσήμανε, δε, ότι ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι σχεδόν όλες οι χώρες σημείωσαν πτωτική πορεία επηρεαζόμενες από την πανδημία.

Παράλληλα, ότι η έρευνα PISA εξετάζει τις δεξιότητες των μαθητών και όχι τις γνώσεις. «Σε μεγάλο βαθμό δεν είναι συμβατή με τα αναλυτικά προγράμματα της Κύπρου. Αυτό είναι μια εξήγηση», είπε, σε σχέση με την πανωλεθρία.

Επιπλέον, είπε, οι μαθητές δεν παίρνουν στα σοβαρά την PISA και την αντιμετωπίζουν ως αγγαρεία, αφού δεν μετρά στους βαθμούς τους.

«Εφόσον, όπως είπε και η υπουργός Παιδείας, βρισκόμαστε σε φάση αναδόμησης, εκσυγχρονισμού, επικαιροποίησης των αναλυτικών προγραμμάτων, πρέπει να δούμε τις δεξιότητες της κριτικής σκέψης, της έρευνας, της επικοινωνίας».

Γονείς: Έχουμε πάρει απροβίβαστο

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λοΐζος Κωνσταντίνου σημείωσε στον «Φ» ότι «ήταν κάκιστα τα αποτελέσματα της προηγούμενης αξιολόγησης το 2018, όμως τώρα είναι ακόμα χειρότερα.

Είμαστε με το Πακιστάν, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη. Δεν είναι καμπανάκι που χτυπάει για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, είναι καμπάνες».

Πρέπει, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου, πέρα από τη μάθηση να μας απασχολήσει το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, οι δεξιότητες, ο τρόπος σκέψης.

«Φωνάζαμε τόσα χρόνια ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι απόμακρο και εστιασμένο στις εξετάσεις και τις διαλέξεις. Η πρακτική σκέψη δεν υπήρχε.

Γι’ αυτό και πιέζαμε για εναλλακτική αξιολόγηση και για χρόνο μαθητών – εκπαιδευτικών. Είναι σοβαρό το θέμα».

Δεν προκύπτει τίποτα θετικό από αυτή την αξιολόγηση. «Πάμε λάθος. Πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας. Τι άλλο πρέπει να γίνει;

Να είμαστε οι τελευταίοι από τους 81», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Απαιτούμε από την Πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα αυτά.

Το ποσοστό αναλφαβητισμού. Την αδιαφορία των παιδιών. Είναι ευθύνη του κράτους να πάρει μέτρα.

Αποτύχαμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα ωφέλιμο εκπαιδευτικό σύστημα για να χτίσουν το μέλλον τους».

Η Συνομοσπονδία, είπε, μελετά την αξιολόγηση και θα επανέλθει.

ΠΗΓΗ: philenews.com 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: