«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»- Δύο γενναίες γυναίκες στο Ιράν βάζουν φωτιά στο καθεστώς των μουλάδων: Ο κόσμος υποκλίνεται στις Ναργκίς Μοχαμαντί και Μαχσά Αμινί [videos]

Kiana Rahmani, daughter of Narges Mohammadi, speaks during the awarding of the Nobel Peace Prize for 2023 in Oslo City Hall, Norway, 10 December 2023. EPA/FREDRIK VARFJELL NORWAY OUT




Δύο γενναίες Ιρανές βραβεύονται σήμερα για τον αγώνα τους για τη Δημοκρατία στο Ιράν. Η Ναργκίς Μοχαμαντί που παραμένει στη φυλακή και ένα νεαρό κορίτσι που δολοφονήθηκε από το καθεστώς των μουλάδων, η Μαχσά Αμινί. Με το Νόμπελ ειρήνης η πρώτη, με το βραβείο Ζαχάροφ η δεύτερη

Αναλυτικά 

Η φυλακισμένη ιρανή υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΝαργκίς Μοχαμαντί, η οποία τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, συνεχίζει σήμερα να κάνει απεργία πείνας στη διαβόητη φυλακή Εβίν της πρωτεύουσας της Ισλαμικής Δημοκρατίας όπου κρατείται.

Άρχισε την τριήμερη διαμαρτυρία της 24 ώρες πριν από την τελετή απονομής των Νόμπελ στο Όσλο, γνωστοποίησε μέσω Instagram. Τον λογαριασμό της στον συγκεκριμένο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης διαχειρίζονται φίλοι της δημοσιογράφου με σπουδές φυσικής, 51 ετών.

Η κυρία Μοχαμαντί τόνισε πως «την ημέρα της τελετής θέλω να γίνω η φωνή των Ιρανών που διαδηλω΄νουν εναντίον της αδικίας και της καταπίεσης».

Αναμένεται να εκπροσωπηθεί στο Όσλο από τον σύζυγό της, δημοσιογράφο και ακτιβιστή που είχε επίσης φυλακιστεί για σειρά ετών στο Ιράν, και τα δίδυμα παιδιά της.

Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για «τον αγώνα της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν» και «για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους».

Η κυρία Μοχαμαντί, από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες στο Ιράν, έχει φυλακιστεί επανειλημμένα από τα τέλη των χρόνων του 1990.

Στα τέλη του 2022 —εν μέσω της εξέγερσης με έναυσμα τον θάνατο της νεαρής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για υποτιθέμενη παραβίαση των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία—, έφερε στο φως έκθεση που αποκάλυπτε πως δεκάδες γυναίκες υπέστησαν βασανιστήρια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου βρίσκεται.

Σε επιστολή της που έφερε στο φως στις αρχές αυτού του μήνα η σουηδική τηλεόραση, τόνιζε πως αυτό που της λείπει περισσότερο είναι τα παιδιά της: «έχω πάνω από οκτώ χρόνια να τα δω».

Ο Αλί και η Κιάνα προγραμματίζεται απόψε να παραλάβουν το δίπλωμά της, το χρυσό μετάλλιο του δήμου του Όσλο και να εκφωνήσουν αντ’ αυτής την ομιλία της στην τελετή απονομής.

Και νεκρή τους στοιχειώνει 

Απαγόρευση να εγκαταλείψουν το ιρανικό έδαφος επιβλήθηκε στους γονείς και τον αδελφό της Μαχσά Αμινί, της κουρδικής καταγωγής Ιρανής που έχασε πέρυσι τη ζωή της, οι οποίοι επρόκειτο να παραλάβουν το βραβείο Ζαχάροφ με το οποίο είχε τιμηθεί μετά θάνατον η νεαρή γυναίκα, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος τους στη Γαλλία.

«Τους απαγορεύθηκε χθες τα μεσάνυχτα να επιβιβασθούν στην πτήση, με την οποία επρόκειτο να έρθουν στη Γαλλία για να παραλάβουν το βραβείο Ζαχάροφ, καθώς και να εγκαταλείψουν το Ιράν, παρόλο που διέθεταν βίζα», δήλωσε η δικηγόρος Σιρίν Αρντακανί. «Τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν», πρόσθεσε.

Η Μαχσά Αμινί και το κίνημα «Γυναίκα Ζωή Ελευθερία», που κατεστάλη στο αίμα από την εξουσία στο Ιράν, τιμήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάροφ, την κορυφαία διάκριση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί στις 16 Δεκεμβρίου 2022 σε ηλικία 22 ετών, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, προκάλεσε επί μήνες μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις εναντίον των ιρανών πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών. Η καταστολή των διαδηλώσεων στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους ενώ έγιναν χιλιάδες συλλήψεις.

«Καθώς οι τελετές απονομής των Νόμπελ πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή, οι ιρανικές αρχές ποτέ δεν είχαν κινητοποιηθεί περισσότερο για να μην μπορέσουν οι οικογένειες των θυμάτων να πάρουν το λόγο ενώπιον της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε η Αρντακανί.

«Ο βάναυσος φόνος της Ντίνα Μαχσά Αμινί σηματοδότησε μια καμπή», είχε υπογραμμίσει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κατά την ανακοίνωση του βραβείου.

«Το σύνθημα ‘Γυναίκα Ζωή Ελευθερία’ έγινε κραυγή συσπείρωσης για όλους αυτούς οι οποίοι υπερασπίζονται την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν», είχε προσθέσει.

Με πληροφορίες από dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς από τον Χιου Γκραντ σε υδραυλικό που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: