Γιατί η Τουρκία κινδυνεύει να μετατραπεί στη μεγάλη χωματερή της Ευρώπης: Πάνω από το μισό των εξαγώγιμων πλαστικών αποβλήτων της Ε.Ε. καταλήγουν στη γείτονα

Photo by mali maeder via Pexels




Η Ευρωπαική Ένωση έχει κατ’ επανάληψιν εκδηλώσει την πρόθεση της να σταματήσει να αποστέλει τα πλαστικά της σκουπίδια σε χώρες που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν.

Πλην όμως, στους υπό θέσπιση, νέους κανόνες φαίνεται πως υπάρχει μία εξαίρεση:

Η Τουρκία.

Πράγματι, η EE αναθεώρησε τον Δεκέμβριο τους κανόνες «εξαγωγής ρύπων», απαγορεύοντας τις αποστολές πλαστικών απορριμμάτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για περιβαλλοντικές ζημιές και ζημίες στην υγεία των χωρών αυτών από τα σκουπίδια της ΕΕ.

Ωστόσο, οι νέοι αυτοί κανόνες εξακολουθούν να επιτρέπουν αποστολές απορριμμάτων σε χώρες εντός ΟΟΣΑ επιτείνοντας τις ανησυχίες ακτιβιστών του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι κάποια από τα μέλη του Οργανισμού δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα για να διαχειρίζονται τα απόβλητα της ΕΕ (ούτε καν τα δικά τους, ίσως).

Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνεται και η Τουρκία. Η οποία αποτελεί προορισμό για σχεδόν τις μισές εξαγωγές απορριμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι η γειτονική χώρα καταγράφει πολύ χαμηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση και την προστασία των κατοίκων από τους αναθυμιάσεις πλαστικών απορριμμάτων.

Σε έκθεση του ΟΟΣΑ του 2020, η Τουρκία κατελάμβανε την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών – μελών στα ποσοστά «ανάκτησης» αστικών απορριμμάτων καθώς η κυβέρνηση της Άγκυρας «αποτυγχάνει να επιβάλει νόμους και κανονισμούς που απαιτούν αυστηρές άδειες και τακτικές, ενδελεχείς επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και της επαγγελματικής υγείας», επηρεάζοντας την ευημερία των εργαζομένων και των κατοίκων γειτονικών κοινοτήτων.

• Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα: Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που προωθεί η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί τις εξαγωγές απορριμμάτων προς τις χώρες του ΟΟΣΑ για να διασφαλίσει ότι δεν θα έχουν «σημαντικές επιπτώσεις» στο περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία και ότι τα απόβλητα διαχειρίζονται θα κατάλληλα και δεν θα αποστέλλονται αλλού.

Μετά από δύο χρόνια, και εάν μια αξιολόγηση της Επιτροπής δείξει ότι μια χώρα του ΟΟΣΑ δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, τότε μπορεί να εφαρμοστεί απαγόρευση εξαγωγών και σε αυτήν τη χώρα.

Η τελική συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί σήμερα Τετάρτη 6/12.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει γενικώς προσπαθήσει να επιβάλει μια γενική απαγόρευση όλων των εξαγωγών πλαστικών απορριμμάτων, και προς τις χώρες του ΟΟΣΑ όπως η Τουρκία.

Ωστόσο, τελικά, υπέκυψε στημ πίεση από χώρες όπως η Ιρλανδία, η οποία θέλει να συνεχίσει να στέλνει τα πλαστικά της σκουπίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ολλανδία, επίσης αντιτάχθηκε στο μέτρο.

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ανησυχούν όμως ότι αυτό που μπορούν να διευθετήσουν μεταξύ τους με βάση τις υποδομές τους, χώρες του ΟΟΣΑ, πιθανότατα δεν συμβαίνει στην Τουρκία, όπου έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που ζουν κοντά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης αντιμετωπίζουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τις τοξίνες.

Πολλές ΜΚΟ προειδοποιούν ότι, προς το παρόν, οι συνθήκες υπό τις οποίες μια χώρα όπως η Τουρκία θα έπαυε να δέχεται εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων τα επόμενα χρόνια είναι ακόμη ασαφείς.

Επιπλέον ο Σεντάτ Γκούντογκντου (Sedat Gündoğdu), ερευνητής σχετικός με τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στο Πανεπιστήμιο Çukurova της Τουρκίας, ζητεί περισσότερη σαφήνεια για το πώς ακριβώς θα διενεργηθεί η αξιολόγηση.

Και προειδοποιεί ότι οι νέοι κανόνες μπορεί να αποτύχουν και να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση στην Τουρκία, εάν επιτραπεί να συνεχιστούν οι εξαγωγές.

Με την ΕΕ να μην μπορεί πλέον να στέλνει τα απόβλητά της σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ -και χωρίς να έχει βελτιώσει επαρκώς τις δικές της ικανότητες ανακύκλωσης- η επιβάρυνση για την Τουρκία είναι πιθανό να αυξηθεί, καθιστώντας την ατύπως μια χωματερή της Ευρώπης.

«Θα πρέπει να έρθουν να επισκεφθούν τη χώρα και να δουν τι συμβαίνει. «Εκατοντάδες και χιλιάδες μετανάστες εργάζονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις με πραγματικά άσχημες συνθήκες χωρίς καμία κοινωνική ασφάλιση, χωρίς κανένα πρότυπο επαγγελματικής υγείας», καταλήγει ο Τούρκος ερευνητής.

Με πληροφορίες από Politico

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποδίδει η Βελγική αστυνομία τους πυροβολισμούς στο κέντρο των Βρυξελλών-Τρεις τραυματίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: