Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Η επικαιρότητα μέσα από τους τίτλους των εφημερίδων της Παρασκευής

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Το Κυπριακό και οι πληροφορίες γύρω από πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Άγκυρα, καθώς και θέματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Αλλά θέματα που δεσπόζουν είναι η οικονομία, η έκκληση του Υπουργού Εσωτερικών στην ΕΕ για την αύξηση του αριθμού Σύρων προσφύγων που καταφεύγουν στην Κύπρο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και άλλα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Στο παρασκήνιο αεροδρομίου ενημέρωσε ο Ερντογάν για πρόσκληση Χριστοδουλίδη» γράφει ότι στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στο περιθώριο επαφών που είχε ο Ερντογάν και πριν ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές του στην Αθήνα ενημέρωσε διπλωμάτες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ότι τον προσκάλεσε στην Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Αλλού αναφέρει ότι είναι δεδομένη η αύξηση του κατώτατου, με τους συνδικαλιστές να ζητούν πέραν των 1000 ευρώ και οι εργοδότες 969. Γράφει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Και το Κυπριακό στη μέγκενη επικοινωνιακών παιχνιδιών» και αναφέρεται σε αλληλοκατηγορίες για επικοινωνιακά παιχνίδια στο εσωτερικό μέτωπο με αφορμή τη διαρροή ότι ο Πρόεδρος έγινε αποδέκτης πρόσκλησης Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία».

Γράφει επίσης ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αλλού αναφέρεται σε 100 κλήσεις την ημέρα για το «Ενοίκιο Έναντι Δόσης».

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον κύριο τίτλο «Έξι συντεχνίες κατά του ΟΚΥπΥ» αναφέρει ότι απέστειλαν πολυσέλιδο έγγραφο στον οργανισμό υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εκφράζουν «χαμηλή εκτίμηση και ικανοποίηση για τη Διοίκηση».

Γράφει αλλού ότι Ισραηλινοί πολίτες απάντησαν σε δημοσκόπηση ότι ο στρατός δεν πρέπει να σταματήσει μέχρι την εξάρθρωση της Χαμάς. Αλλού αναφέρει ότι 12.955 καλλιεργητές μοιράστηκαν 7,6 εκατομμύρια ευρώ.

Η «Χαραυγή» στον πρωτοσέλιδο τίτλο της «Διόρισαν ιδιώτη γιατρό να αποφασίζει για τα δημόσια νοσηλευτήρια» γράφει ότι πρόκειται για μέλος του ΔΣ του ΟΚΥπΥ και εγείρεται σοβαρό θέμα ασυμβίβαστου. Γράφει αλλού ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξήρε το πνεύμα του ανθρώπου, καλλιτέχνη, πατριώτη και αγωνιστή Βλαδίμηρου Καυκαρίδη. Μιλά επίσης για πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ στο θέμα των υιοθεσιών και ανάδοχες οικογένειες.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Ο Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Τουρκία αν προσκληθεί» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε ότι προσκλήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία.

Προβάλλει επίσης την χαρά στα πρόσωπα των παιδιών χθες από την επίσκεψη του Άγιου Βασίλη στο Μακάριο Νοσοκομείο. Ακόμη αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από την ΕΕ να δηλώσει ότι περιοχές της Συρίας είναι ασφαλείς για επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα «Με εντολές Βενιαμίν Νετανιάχου απελάσεις Αράβων από την Κύπρο» και γράφει ότι «κίνδυνος-θάνατος» για την Κύπρο είναι οι διευκολύνσεις προς τους ΝΑΤΟϊκούς και το Ισραήλ.

Αλλού αναφέρει ότι το 1/3 των πολιτών ζουν κάτω από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης. Γράφει επίσης ότι τα «υπερπρονόμια τραπεζών» δόθηκαν και στα περιβόητα επενδυτικά ταμεία.

«Το Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Ναρκοθετεί το δρόμο της Maria Cuellar η Τουρκία» γράφει ότι η Τουρκία προτάσσει «δύο κράτη, δύο λαούς, κυριαρχική ισότητα». Αναφέρει αλλού ότι η αύξηση εισαγωγών εκτίναξε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στα 7,28 δις. Ευρώ. Προβάλλει επίσης τη νέα εποχή στις σχέσεις Κύπρου-Ιράκ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-Αιμιλία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

Βρετανική τεχνική υποστήριξη στην Κύπρο για τη δημιουργία μίας νέας μονάδας επιβολής κυρώσεων κατά Ρωσίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: