Εντός ενός ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος και πιεσμένος από εσωτερικά προβλήματα: Από το “έρχεται νύχτα” ο Ερντογάν έφτασε στο «είμαστε αδέλφια» με τους Έλληνες!!!

FILE PHOTO: Ο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), μιλάει κατά τη διάρκεια του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Αθήνα χωρίς να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο με τη γνωστή επιθετική ρητορική του και τους λεονταρισμούς, εκλαμβάνεται από πολιτικούς και αναλυτές ως θετική εξέλιξη που αφήνει ανοικτό το παράθυρο για τη διατήρηση του ήπιου κλίματος στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν για συνεργασία σε διάφορους τομείς και κυρίως η Διακήρυξη Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας προκάλεσε αίσθημα αισιοδοξίας για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς όμως αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Ελλάδος.

Η ικανότητα του Τούρκου προέδρου να μεταλλάσσεται ανάλογα με την ανάγκη εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Άγκυρας και να φέρει το προσωπείο του συνεργάσιμου και διαλλακτικού ηγέτη είναι παροιμιώδης.

Μετά τις απειλές κατά τις Αθήνας και τις ταπεινωτικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε προ μηνών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέφθασε στην Αθήνα, μεσούσης της ημέρας και όχι νύχτα.

Αποκλειστικός στόχος ήταν η βελτίωση της εικόνας του προς τη Δύση μέσω της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα και της συνεργασίας με την γείτονα χώρα χωρίς, όμως, να απεμπολεί τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, το δόγμα του casus belli και της γαλάζιας πατρίδας όπως και τις γνωστές επιδιώξεις του για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να καταθέσει και δημοσίως τις θέσεις της χώρας του σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στον Αλέξη Παπαχελά, λίγες μόνο ώρες πριν την αναχώρηση του για την Αθήνα.
  • Αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στην ύπαρξη πολλών αλληλένδετων προβλημάτων εκτός του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τα οποία όπως τόνισε θα πρέπει να τεθούν όλα μαζί στο τραπέζι.

Εντός ενός ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος και πιεσμένος από εσωτερικά προβλήματα της χώρας του, κυρίως στον τομέα της οικονομίας και εξοπλισμού, της κάποιας απομόνωσης του από τα τεκταινόμενα στο Παλαιστινιακό λόγω της ισχυρής υποστήριξης του στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε αλλαγή τακτικής για να εξασφαλίσει την οικονομική βοήθεια και όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα εξυπηρετείται και η προσέγγιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις οποίες αναμένει την έγκριση για αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F16. Ήδη ο ξένος τύπος αναφέρεται σε νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο τουρκικός σε άνοιξη στις διμερείς σχέσεις.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν, ενώ κατά γενική παραδοχή υπήρξε συγκρατημένος δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα. Αφού πήρε την κατάλληλη απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παραδόξως χειροκρότησε!

Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση για τη λύση που θα βασίζεται στις πραγματικότητες στην Κύπρο.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το «η Κύπρος κείται μακράν» έχει θέση στο ελληνοτουρκικό μελό; Η τουρκική λογική εμπεριέχει σκοπίμως αντιφάσεις: Αποσυνδέει το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: