Ελλάδα και Κύπρος μεταξύ των 153 χωρών που ψήφισαν υπέρ της άμεσης ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα: Η ψήφος όλων των κρατών [λίστα, video]

epa11025536 Voting results on the main draft resolution is displayed during the United Nations General Assembly as they resume the tenth emergency special session on illegal Israeli actions in occupied East Jerusalem and the rest of the occupied Palestinian territory in New York, New York, USA, 12 December 2023. According to the UN, the draft demands for ‘an immediate humanitarian ceasefire’ and ‘for the immediate and unconditional release of all hostages, as well as ensuring humanitarian access’. EPA/SARAH YENESEL




Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου επικρατεί παράλυση, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε χθες Τρίτη να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, εγκρίνοντας ψήφισμα που, παρότι δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αυξάνει δεδομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών που το ενέκρινε την πίεση στο Ισραήλ και στον βασικό σύμμαχο του, τις ΗΠΑ.

Για «ισχυρό μήνυμα» της Γενικής Συνέλευσης και «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ. «Είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε το τέλος αυτής της επίθεσης εναντίον του λαού μας, το τέλος αυτού του πολέμου εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχές, επί συνόλου 193 κρατών μελών. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία ήταν ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που ενέκρινε το κείμενο του Οκτωβρίου (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 45 αποχές), στο οποίο απευθυνόταν έκκληση για «άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Χώρες που ψήφισαν υπέρ

Αφγανιστάν, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Αγκόλα, Αντίγκουα-Μπαρμπούντα, Αρμενία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μπαρμπάντος, Λευκορωσία, Βέλγιο, Μπελίζ, Μπενίν, Μπουτάν, Βολιβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Μπρουνέι, Μπουρούντι, Καμπότζη, Καναδάς, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κομόρες, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κροατία, Κούβα, Κύπρος, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δανία, Τζιμπουτί, Δομινίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ανατολικό Τιμόρ, Εκουαδόρ, Αίγυπτος, Ελ Σαλβαδόρ, Ερυθραία, Εσθονία, Αιθιοπία, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Ελλάδα, Γρενάδα, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Γουιάνα, Ονδούρα, Ισλανδία, Ινδία, Ινδονησία , Ιράν, Ιράκ, Ιρλανδία, Τζαμάικα, Ιαπωνία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κένυα, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λάος, Λετονία, Λίβανος, Λεσότο, Λιβύη, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μάλι, Μάλτα, Μαυριτανία, Μαυρίκιος , Μεξικό, Μονακό, Μολδαβία, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Μιανμάρ, Ναμίμπια, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νίγηρας, Νιγηρία, Βόρεια Κορέα, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Ομάν, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρωσία, Ρουάντα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σαν Μαρίνο, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σιέρα Λεόνε, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Νησιά Σολομώντα, Σομαλία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σουρινάμ, Σουηδία, Ελβετία, Συρία, Τατζικιστάν, Τανζανία, Ταϊλάνδη, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία, Τουβαλού, Τουρκία, Ουγκάντα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουζμπεκιστάν, Βανουάτου, Βιετνάμ, Υεμένη, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε.

Χώρες που απείχαν:

Αργεντινή, Βουλγαρία, Πράσινο Ακρωτήριο, Καμερούν, Ισημερινή Γουινέα, Γεωργία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Μαλάουι, Νήσοι Μάρσαλ, Κάτω Χώρες (Ολλανδία), Παλάου, Παναμάς, Ρουμανία, Σλοβακία, Νότιο Σουδάν, Τόγκο, Τόνγκα, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη.

Χώρες που καταψήφισαν:

Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γουατεμάλα, Ισραήλ, Λιβερία, Μικρονησία, Ναούρου, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη, Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για πλειοψηφία μεγαλύτερη κι από αυτή που καταδίκασε την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε εκείνη την περίπτωση η πλειοψηφία δεν είχε ξεπεράσει τις 143 ψήφους, κάτι που η Ουάσιγκτον είχε προβάλει πολύ τότε, ως απόδειξη της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας.

«Το εύρος αυτής της πλειοψηφίας θα κάνει στ’ αλήθεια κακό στις ΗΠΑ», εκτίμησε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν του κέντρου μελετών International Crisis Group. Καθώς «δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών έχει χάσει την υπομονή της με τη θέση της Ουάσιγκτον».

Αξιοσημείωτα, ακόμη και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, ενέκριναν το κείμενο.

Το ψήφισμα ακολουθεί κίνηση χωρίς προηγούμενο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος λέει πως φοβάται «πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης» στον παλαιστινιακό θύλακο. Αξιώνει «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», την προστασία των αμάχων, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Όπως και το προηγούμενο κείμενο, που υιοθετήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, δεν καταδικάζει τη Χαμάς, προς μεγάλη απογοήτευση των κυβερνήσεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

«Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ειπωθεί χωρίς περιστροφές ότι το να σκοτώνεις μωρά και γονείς μπροστά στα παιδιά τους είναι φρικιαστικό;» διερωτήθηκε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Ο ισραηλινός ομόλογός της Γκιλάντ Ερντάν στηλίτευσε το «υποκριτικό» ψήφισμα. «Είναι καιρός να επιρριφθεί το φταίξιμο σε αυτούς που τους αξίζει, στα τέρατα της Χαμάς», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα πως η κατάπαυση του πυρός δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να ενισχύσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Δυο μέτρα και δυο σταθμά»

Αμερικανική τροπολογία στο κείμενο, με σκοπό να συμπεριληφθεί η φράση πως η Γενική Συνέλευση καταδικάζει «τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» την 7η Οκτωβρίου απορρίφθηκε (84 ψήφοι υπέρ, 62 κατά, 25 αποχές), όπως και στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης ζητήθηκε από αραβικές χώρες μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο εμπόδισε την υιοθέτηση απόφασης που ζητούσε ακριβώς «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Κυβερνήσεις καθώς και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα το ότι το ΣΑ δεν ενέκρινε το σχέδιο απόφασης, όπως και ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος έκρινε πως «το κύρος και η αξιοπιστία του» υπέστησαν πλήγμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάστηκε πάνω από έναν μήνα για να εκφραστεί με μια φωνή για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς. Περιορίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου, έπειτα από την απόρριψη τεσσάρων σχεδίων απόφασης, να εγκρίνει πέμπτο που καλούσε να εφαρμοστούν ανθρωπιστικές «παύσεις» των επιχειρήσεων.

Δυο μήνες και πλέον μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της επικράτειας του Ισραήλ —με απολογισμό κάπου 1.200 νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές—, ο ισραηλινός στρατός εντείνει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ο ΟΗΕ δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου όλες οι κοινωφελείς υπηρεσίες, ειδικά το σύστημα υγείας, βρίσκονται στα πρόθυρα «κατάρρευσης». Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, λογαριάζει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Τι περιμένουμε για να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους και αυτή την καταστροφική μηχανή θανάτου;» διερωτήθηκε ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, ο Οσάμα Μαχμούντ Αμπντελχαλέκ Μαχμούντ, ο οποίος εκφράστηκε εξ ονόματος της ομάδας των αραβικών κρατών, στηλιτεύοντας τις «προσπάθειες μικρής μειονότητας χωρών που εναντιώνεται στη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία θέλει κατάπαυση του πυρός».

Κάνοντας όχι και τόσο συγκαλυμμένη νύξη στις ΗΠΑ, στηλίτευσε αυτούς που εφαρμόζουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά».

«Το τίμημα της ήττας της Χαμάς δεν μπορεί να είναι τα συνεχιζόμενα δεινά όλων των παλαιστινίων αμάχων», τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, επεξηγώντας γιατί οι χώρες τους τάχθηκαν υπέρ.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters-dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και New York Times
Νέα Υόρκη, United Nations

Για «ιστορική μέρα» ομιλεί ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής: Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζητά να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: