Δυστυχώς κατέρρευσε η συμφωνία για ανακωχή: Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την επανέναρξη των επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς, 32 νεκροί από τις πρώτες επιθέσεις

FILE PHOTO: An Israeli soldier holds an Israeli flag while standing on top of a tank during a temporary ceasefire, near the Gaza border, in southern Israel, 29 November 2023. EPA, ABIR SULTAN




Τριάντα δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από ισραηλινά πλήγματα μετά την εκπνοή της εκεχειρίας στη Γάζα σήμερα το πρωί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ αλ-Κίντρεχ, σύμφωνα με το λογαριασμό του υπουργείου στην πλατφόρμα Telegram.

Λίγο νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει πως 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις δύο πρώτες ώρες μετά την εκπνοή της εκεχειρίας και πως οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε το πρωί σε ανακοίνωσή του πως «ξαναρχίζει τη μάχη εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», ενώ οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού για ρουκέτες ηχούσαν σε πολλούς ισραηλινούς οικισμούς κοντά στο έδαφος αυτό.

Στην πόλη της Γάζας, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο για δεκάδες ισραηλινά πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ξανάρχισε τις επιχειρήσεις του εναντίον του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανακοίνωση του, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε την Χαμάς πως παραβίασε τους όρους της ανακωχής που εφαρμοζόταν από την 24η Νοεμβρίου, ανοίγοντας πυρ εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Κατά παλαιστινιακά ΜΜΕ, βομβαρδίζονται βόρειοι τομείς της Λωρίδας της Γάζας.

Λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σήμερα Παρασκευή, ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα πυροβολούσαν στη βορειοδυτική Γάζα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι ισραηλινά αεροσκάφη βρίσκονται στον ουρανό πάνω από την περιοχή.

Η δήλωση της Χαμάς αφού στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επανέλαβε τις επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας, κατηγορώντας την ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Εβραϊκό Κράτος.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Πυρά και εκρήξεις ακούγονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε το Shebab News Agency («Πρακτορείο Ειδήσεων της Νεολαίας»), το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη Χαμάς, μέσω Telegram.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Η «επιτυχής» αναχαίτιση της ρουκέτας έγινε χονδρικά μια ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας βάσει της οποίας τέθηκε εφαρμογή η ανακωχή την 24η Νοεμβρίου.

Δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από πλευράς Χαμάς μέχρι στιγμής, ούτε ανάληψη ευθύνης.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε από την πλευρά του πως ήταν η δεύτερη — υπενθυμίζοντας πως άλλη μια ρουκέτα είχε εκτοξευθεί λίγη ώρα αφού άρχισε η παύση των εχθροπραξιών.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άκουσαν να πετούν μαχητικά και drones στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Shebab News Agency («Πρακτορείο Ειδήσεων της Νεολαίας»), το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη Χαμάς, έκανε λόγο μέσω Telegram για πυρά και εκρήξεις στον τομέα αυτό.

Ούτε τα μέρη, ούτε το Κατάρ, που μεσολαβεί ανάμεσά τους, ανακοίνωσαν παράταση της συμφωνίας. Τυπικά η ανακωχή τερματίζεται σε λίγα λεπτά (στις 07:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: