Διεθνής Αμνηστία και HRW καταγγέλλουν παραλείψεις και κωλυσιεργία στις έρευνες για το ναυάγιο, 6 μήνες μετά την τραγωδία με τους 500 νεκρούς

File Photo Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λιμενικό Σώμα και εικονίζει το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών να πλέει σε διεθνή ύδατα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ/STR




Τη δυσαρέσκειά τους για την «έλλειψη προόδου» από τις ελληνικές αρχές εκφράζουν δύο μεγάλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφορικά με την έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπους, όπως αναφέρει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Guardian.

Ειδικότερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία αναφέρουν ότι υπάρχουν αξιόπιστες αιτιάσεις ότι οι «πράξεις και παραλείψεις» της Ελληνικής Ακτοφυλακής συνέβαλαν στο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου 2023.

«Το ναυάγιο της Πύλου φαίνεται να είναι άλλο ένα τραγικό παράδειγμα της παραίτησης των ελληνικών αρχών από την ευθύνη για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα», δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, συνεργαζόμενη διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο HRW.

«Η πλήρης καταγραφή του τι συνέβη είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων και για την αποφυγή μελλοντικών θανάτων», πρόσθεσε.

Από την αρχή, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν εκφράσει ανησυχίες για τις αντικρουόμενες αναφορές των γεγονότων που οδήγησαν στην τραγωδία. Ενώ οι επιζήσαντες περιέγραψαν ότι το σκάφος αρχικά είχε κατασχεθεί και στη συνέχεια ανατράπηκε όταν αξιωματικοί της ακτοφυλακής προσπάθησαν να ρυμουλκήσουν τη μηχανότρατα έξω από τα ελληνικά ύδατα, Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι δεν έγινε καμία τέτοια προσπάθεια. Αντίθετα, επιμένουν, το σκάφος βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα όταν η ακτοφυλακή ήταν περίπου 70 μέτρα μακριά.

Το υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος «Adriana» ανατράπηκε νωρίς το πρωί της 14ης Ιουνίου 2023, παρασύροντας μαζί του στον θάνατο περισσότερους από 600 ανθρώπους. Είχε ξεκινήσει το θαλάσσιο ταξίδι του από τη Λιβύη πέντε ημέρες νωρίτερα μεταφέροντας περίπου 750 μετανάστριες/-στες και αιτούσες/-ντες άσυλο, μεταξύ των οποίων και παιδιά, κυρίως από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Από τα άτομα που επέβαιναν, διασώθηκαν μόνο 104, ενώ περισυνελέγησαν 82 σοροί.

Με πληροφορίες από Guardian

Βραβείο της Ευρωβουλής σε κοινοπραξία Ελλήνων, Γερμανών και Βρετανών δημοσιογράφων για έρευνα τους στο ναυάγιο της Πύλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: