Ασεβής προς την Ιστορία και τον Πολιτισμό ο Σούνακ: Ζήτημα νόμου, λέει, η παραμονή των Γλυπτών* Ψέγει κιόλας τους Έλληνες που δεν αναγνωρίζουν ιδιοκτησία στο Βρετανικό Μουσείο

FILE PHOTO: Visitors look at the Elgin Marbles also known as the Parthenon marbles, at the British Museum in London, Britain, 28 November 2023. EPA/ANDY RAIN




Εμμένει στη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο ο Ρίσι Σούνακ, παραπέμποντας μάλιστα σε νόμο του 1963 που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση εκθεμάτων από το λονδρέζικο ίδρυμα.

Οι νέες δηλώσεις Σούνακ έγιναν εν πτήσει, στο αεροσκάφος που μεταφέρει τη βρετανική αποστολή προς τη σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι.

Ερωτηθείς από τους Βρετανούς δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν για το θέμα, ο κ. Σούνακ απάντησε ότι «είναι πολύ ξεκάθαρο ως ζήτημα νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και έχουμε υπάρξει σαφείς επ’ αυτού».

Και παρέπεμψε μάλιστα στα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου, λέγοντας  «Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει πως για να γίνουν τα δάνεια (εκθεμάτων) ο παραλήπτης πρέπει να αναγνωρίζει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει πως είναι υπό καμία έννοια πρόθυμοι να το κάνουν αυτό».

«Η άποψή μας και η θέση μας επ’ αυτού είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νομίμως εκείνη την εποχή», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέρριψε επίσης τα περί «υστερικής» αντίδρασης που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, λέγοντας:

«Οχι, όχι, είπα όσα είχα να πω για αυτό στο κοινοβούλιο τις προάλλες και τώρα επικεντρώνομαι στο να υλοποιήσω τα πράγματα για τα οποία ενδιαφέρεται ο κόσμος», πρόσθεσε.

  • Εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ανέφερε πως ως Πρωθυπουργός «δεν θα δαπανούσε καθόλου χρόνο νομοθετώντας επί του ζητήματος», αλλά και ότι «δε θα στεκόταν εμπόδιο» σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Αθήνας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός 

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Σούνακ: Θέλω να διαφυλάξω τις μακροχρόνιες σχέσεις με Βρετανία, δεν εμπλέκομαι στα εσωτερικά τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: