Από τις ύβρεις στα συγχαρητήρια: Η απαράδεκτη γερμανική Bild ειρωνεύεται μεν ότι “μάθαμε να κάνουμε οικονομία” αλλά στο τέλος παραδέχεται το ελληνικό “θαύμα”!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι και τα παιδιά τους Κωνσταντίνο, Σοφία και Δάφνη, ακούν τα κάλαντα της Δωδεκανήσου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




«Έμαθαν να κάνουν οικονομία!»… Αυτός είναι ο υπέρτιτλος της εφημερίδας Bild που προηγείται του δημοσιεύματος της Ελληνίδας ανταποκρίτριας, Λιάνας Σπυροπούλου.

Η εν λόγω εφημερίδα καθύβρισε τα χρόνια των Μνημονίων την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Τα δημοσιεύματα της ήταν  φαρμάκι και πολλές φορές περιείχαν fake news.

Τώρα, η ίδια εφημερίδα ομιλεί στον τίτλο της για «Το ελληνικό θαύμα» και έχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη δικαιολογημένα να πανηγυρίζει για τις θετικές ανατροπές της ελληνικής οικονομίας. «Υπερήφανος Πρωθυπουργός στη BILD: Επιστρέψαμε!», σημειώνεται στον υπότιτλο του κειμένου.

Παραθέτουμε την ανταπόκριση της Λιάνας Σπυροπούλου στη γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild ως έχει:

Είναι ένα γαλανόλευκο θαύμα!

Το 2010 η Ελλάδα ήταν η προβληματική χώρα της Ευρώπης, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, παραλίγο να την πετάξουν έξω από το ευρώ.

Η θεραπεία: ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο υπαγόρευσε η Τρόικα που αποτελούνταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και προώθησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, WolfgangSchäuble (CDU), τον οποίο δαιμονοποίησαν στην Ελλάδα ως Χίτλερ της λιτότητας.

Και τώρα; Η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν ευχαριστεί για τους βάναυσους όρους εκείνης της εποχής!

Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην BILD: «Επιστρέψαμε!»

«Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας δυναμικός, εξωστρεφής προορισμός για τους επενδυτές, με ισχυρή φωνή στην καρδιά της Ε.Ε. και μια οικονομία που βιώνει μια πρωτόγνωρη αναγέννηση».

Και ακολουθεί μια πρόταση του Μητσοτάκη που θα άκουγε με μεγάλη ευχαρίστηση ο Wolfgang Schäuble:

«Οι μεταρρυθμίσεις μας έδωσαν τη δυνατότητα να γυρίσουμε την πλάτη μας στον λαϊκισμό και τις κρίσεις του παρελθόντος, μας βοήθησαν να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς μας. Και παρά τον αντίθετο άνεμο που πνέει παγκοσμίως, η πορεία της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι καλύτερη από αυτή της ευρωζώνης».

▶︎ «Από το 2019 η Ελλάδα σημειώνει τη γρηγορότερη μείωση χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ όλων των χωρών της Ε.Ε.», δηλώνει ο Μητσοτάκης.

Ο υπερήφανος Πρωθυπουργός προσθέτει μιλώντας στη BILD: «Το δημοσιονομικό μας έλλειμμα αναμένεται να είναι φέτος και το επόμενο έτος ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται και οι ξένες άμεσες επενδύσεις συμβάλλουν σε μια ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη».

Το συμπέρασμα του Μητσοτάκη: «Αντιστρέψαμε την κατάσταση. Η Ελλάδα δεν είναι πια το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Είμαστε η θετική ιστορία στην ευρωζώνη».

Ζήτω, το βρήκαν: Ειδικά οι Έλληνες επιφυλάσσουν στην Ευρώπη ένα γαλανόλευκο χριστουγεννιάτικο θαύμα!

▶︎ Πουθενά δεν αποπληρώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια τόσα πολλά κρατικά χρέη όπως στην Ελλάδα – ακόμα και εάν η Αθήνα είχε πολλά τέτοια χρέη: σε σύγκριση με το 2020, το ποσοστό του χρέους μειώθηκε κατά 35% περίπου, ανερχόμενο στο 171% του ΑΕΠ (στη Γερμανία είναι 66%)

▶︎ Το 2023 και το 2024 το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι μικρότερο από το γερμανικό.

▶︎ Το 2021 η Ελλάδα κατέγραψε πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 8,4% (η Γερμανία 2,6%), το 2022 συνέχισε με ρυθμό ανάπτυξης 5,9% (η Γερμανία με 1,9%).

▶︎ Μετά από χρόνια de facto αφερεγγυότητας, οι σημαντικοί οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P αναβάθμισαν και πάλι την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.

▶︎ Το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 9,6% τον Οκτώβριο. Πριν από δέκα χρόνια ήταν ακόμα στο 28%!

«Αντιστρέψαμε την κατάσταση. Η Ελλάδα δεν είναι πια το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Είμαστε η θετική ιστορία στην ευρωζώνη», δηλώνει ο υπερήφανος Πρωθυπουργός, Μητσοτάκης.

Άρα όλα καλά στον νησιωτικό παράδεισο; Όχι απόλυτα. «Υπάρχουν ακόμη πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που πρέπει να διαχειριστεί η Ελλάδα, προκειμένου να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δηλώνει ο Φίλιππος Σαχινίδης, που ήταν τότε Υφυπουργός Οικονομικών.

  • Υψηλές τιμές – χαμηλή αγοραστική δύναμη:

▶︎Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε., οι Έλληνες είναι αντιμέτωποι με τις υψηλότερες τιμές στα καθημερινά αγαθά και τις υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη.

▶︎Ειδικά τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλές τιμές στα τρόφιμα. Η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές στο γάλα, το τυρί και τα αυγά (38,9% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.)

  • Η φοροδιαφυγή παραμένει εθνικό σπορ

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα μέχρι σήμερα: Η υψηλή φοροδιαφυγή. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπολογίζει το ύψος της φοροδιαφυγής σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ των κρατικών δαπανών.

Και προκειμένου τουλάχιστον να περιορίσει την φοροαπάτη, η Ελλάδα εισήγαγε πολύ σκληρούς κανόνες: απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ. Υπάρχει πλέον κίνδυνος επιβολής βαρέων χρηματικών προστίμων.

Υπέρτιτλος: «Έμαθαν να κάνουν οικονομία!»
Τίτλος: «Το ελληνικό θαύμα»
Υπότιτλος: «Υπερήφανος Πρωθυπουργός στη BILD: Επιστρέψαμε!»

ΠΗΓΗ: Bild, Λιάνας Σπυροπούλου – You have learned to save! The Greek miracle. Proud head of government to BILD: We are back!

Το φοβερό χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Νίνας Κασιμάτη: Ορόσημο μνήμης και καθήκοντος για την αποκατάσταση της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης στην παρανόμως κατεχόμενη, επί 50 έτη, Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: