Γαλλία: Μουσουλμάνοι μαθητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από γυμνό σε Αναγεννησιακό πίνακα: «Στη Γαλλία δεν αποστρέφουμε το βλέμμα από ένα έργο τέχνης» απαντά ο Υπουργός Παιδείας

FILE PHOTO: Ο Πίνακας του 17ου αιώνα του Τζουζέπε Τσέζαρι “Αρτεμις και Ακταίων” που εκτίθεται στο Λούβρο. Photo via WikipediaCommons/




Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ αναγκάστηκε να επισκεφτεί ένα σχολείο οι μαθητές του οποίου αρνήθηκαν να δουν έναν πίνακα του 17ου αιώνα που απεικονίζει γυμνές γυναίκες.

Αρκετοί πρωτοετείς μαθητές λυκείου – στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι σύμφωνα με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και γαλλικά ΜΜΕ- δήλωσαν προσβεβλημένοι από το έργο του Ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Τσέζαρι.

 

Αργότερα οι μαθητές ισχυρίστηκαν ότι η καθηγήτρια τους είχε κάνει ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά σχόλια – έναν ισχυρισμό που αρνήθηκε το σχολείο.

Οι καθηγητές στο σχολείο Jacques-Cartier στο Ισού, κοντά στο Παρίσι, αρνήθηκαν από πλευράς τους να δουλέψουν, ως απάντηση στη διαμάχη με τους μαθητές για τον αναγεννησιακό πίνακα με τις γυμνές γυναίκες.

Ο εν λόγω πίνακας, με τίτλο «Άρτεμις και Ακταίων»,  χρονολογείται από την εποχή της Αναγέννησης και απεικονίζει μια μυθική σκηνή από τις Μεταμορφώσεις του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου.

Σύμφωνα με τον μύθο της ελληνικής μυθολογίας ο Ακταίων, ενώ κυνηγούσε στο δάσος, είδε γυμνή τη θεά Άρτεμη να λούζεται. Το έργο του Τσέζαρι που δείχνει γυμνή όχι μόνο την Άρτεμη αλλά και τις τέσσερις γυναίκες που τη συντροφεύουν, εκτίθεται στο Λούβρο του Παρισιού.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Στις 7 Δεκεμβρίου, μια δασκάλα Γαλλικών έδειξε τον πίνακα στην τάξη της.

«Κάποιοι μαθητές απέστρεψαν το βλέμμα τους, ένιωσαν προσβεβλημένοι, είπαν πως σοκαρίστηκαν. Κάποιοι επίσης κατηγόρησαν την καθηγήτρια πως έκανε ρατσιστικά σχόλια κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην τάξη» είπε η Σοφί Βενετιτέ, γενική γραμματέας της Ένωσης καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Snes-FSU. Βενετιτέ.

Μάλιστα, γονιός μαθητή έστειλε μέιλ στην διεύθυνση του σχολείου, υποστηρίζοντας πως η καθηγήτρια εμπόδισε το γιο της να μιλήσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης και πως θα υπέβαλε καταγγελία για το συμβάν.

Την επόμενη μέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο, ένας γονέας έγραψε στον διευθυντή ισχυριζόμενος ότι ο γιος του είχε αποτραπεί από το να εκφραστεί σε μια συζήτηση αργότερα μέσα στην τάξη.

Οι εντάσεις ήταν προφανώς υψηλές στο σχολείο από την αρχή του τριμήνου τον Σεπτέμβριο, με τους αρμόδιους να αναφέρουν λεπτομερώς επανειλημμένες καταγγελίες γονέων για μαθήματα και τιμωρίες.

Η Βενετιτέ  είπε ότι το τελευταίο περιστατικό θυμίζει τη βάναυση δολοφονία του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας που δολοφονήθηκε πριν από τρία χρόνια, αφού έδειξε καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ στην τάξη κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης.

Τότε, οι γαλλικές αρχές δήλωναν ότι οι αναληθείς φήμες που διαδόθηκαν για την τάξη συνέβαλαν στην υποκίνηση ενός 18χρονου ριζοσπαστικοποιημένου Τσετσένου πρόσφυγα να τον δολοφονήσει κοντά στο σχολείο σε ένα προάστιο του Παρισιού.

Την περασμένη εβδομάδα, έξι έφηβοι καταδικάστηκαν για το ρόλο τους στη δολοφονία.

Στην Γαλλία δεν αποστρέφουμε το βλέμμα από ένα έργο τέχνης

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα κινηθεί πειθαρχική διαδικασία «κατά των μαθητών που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή και οι οποίοι έχουν επίσης παραδεχθεί τα γεγονότα». Ενώ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ομάδας που θα διασφαλίζει πως το σχολείο συμμορφώνεται με τις «αξίες της δημοκρατίας».

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη ο Γάλλος υπουργός ήταν απόλυτα σαφής λέγοντας: «Στο γαλλικό σχολείο δεν αμφισβητούμε τις αρχές, τις σεβόμαστε. Στο γαλλικό σχολείο δεν αμφισβητούμε την κοσμικότητα, την σεβόμαστε. Στο γαλλικό σχολείο δεν αποστρέφουμε το βλέμμα από έναν πίνακα, δεν κλείνουμε τα αφτιά σε ένα μουσικό έργο, δεν φοράμε θρησκευτική περιβολή”….

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Καμιά σχέση με τη Γάζα, λέει η Zara και αλλάζει την διαφημιστική της καμπάνια μετά το μποϋκοτάζ από Άραβες και φιλοπαλαιστίνιους καταναλωτές [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: