Αντιμέτωπος με τους τυροκόμους της Κύπρου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Αν δεν βρεθεί η “χρυσή τόμη” θα χύσουν μεγάλες ποσότητες γάλατος στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης άκουσε τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδη, θα έχει ο σύνδεσμος τυροκόμων Κύπρου, στις 4 Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση ορίστηκε για το απόγευμα εκείνης της ημέρας με αντικείμενο την συμφωνία για το χαλλούμι στην οποία αντιδρούν οι τυροκόμοι.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος ζητεί την άρση του διατάγματος 332/2023 της 20ης Οκτωβρίου, που αφορά την ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή μείγματος χαλλουμιού και γι’ αυτό εξήγγειλε ότι από 1/1/2024 τα μέλη του δε θα δεσμεύονται από το πλαίσιο συμφωνίας της 22ας Ιουλίου 2022, ενώ από τις 10/1/2024 θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των τυροκομείων τους.

Όπως μετέδωσε το κανάλι Alpha:

Η διαμάχη για το χαλούμι κορυφώνεται. Στα χαρακώματα μπήκαν και οι αγελαδοτρόφοι, προειδοποιώντας με μέτρα αντίδραση εάν κλείσουν τα τυροκομεία στις 10 Ιανουαρίου όπως εξήγγειλαν. Θα μεταφέρουν όπως διαμηνύουν όλο το παραγόμενο γάλα, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Νίκος Παπακυριακού, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων, δήλωσε:

Αναγκαστικά οι αγελαδοτρόφοι, το γάλο αυτό θα πρέπει να το πάρουν Προεδρικό όπου εκεί θα αποφασίσει η κυβέρνηση τι θα το κάμει. Δεν μπορεί ένα τομέας ο οποίος χτίστηκε με κόπο και μόχθο αποκλειστικά από τους αγελαδοτρόφος και τους τυροκόμους τόσα χρόνια στην παγκόσμια αγορά χαλουμιού να ερχόμαστε τώρα να θέλουμε να μειώσουμε τις εξαγωγές μας σε μιαν δύσκολη περίοδο για το παγκόσμιο εμπόριο για να ικανοποιήσουμε κάποιες καταστάσεις.

Οι τυροκόμοι θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις 4 Ιανουαρίου. Επιστολή από την άλλη ετοιμάζουν οι αγελαδοτρόφοι, προς τον υπουργό Εμπορίου ο οποίος εκδίδει και τα σχετικά διατάγματα σε σχέση με την ποσόστωση γάλακτος του χαλουμιού.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: