Ανοίγματα προς την Ελλάδα και σκληρή στάση έναντι της Κύπρου, η τουρκική τακτική: Δοκιμάζει την Αθήνα, η οποία δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη τη Μεγαλόνησο

Türkiye Foreign Minister Hakan Fidan in London, United Kingdom. State Department photo by Chuck Kennedy/Public Domain




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η τακτική της Άγκυρας έναντι της ελληνικής πλευράς είναι πλέον ξεκάθαρη και προωθείται με συγκεκριμένα βήματα. Αυτό εξυπηρετεί την Άγκυρα τώρα και στο ορατό μέλλον

Η τουρκική τακτική σε αυτή τη φάση, περιλαμβάνει δυο άξονες: Ανοίγματα προς την Ελλάδα και συντήρηση του «καλού κλίματος» και παράλληλα σκληρή στάση έναντι της Κύπρου, που εκφράζεται με εντάσεις και μικρές κρίσεις, είτε στο έδαφος είτε στη θάλασσα. Την περίοδο αυτή οι εντάσεις αφορούν, κατά κύριο λόγο τη νεκρή ζώνη.

Ενδιαφέρον έχει πρόσφατο άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς εκφραστές αυτής της τακτικής, με θητεία στις μυστικές υπηρεσίες, διατυπώνει και δημοσίως την προσέγγιση αυτή, υιοθετώντας ξεκάθαρες διατυπώσεις.

Σε πρόσφατο άρθρο ο Χακάν Φιντάν (ΕΔΩ), με θέμα την τουρκική εξωτερική πολιτική στον «αιώνα της Τουρκίας», προκλήσεις, όραμα, στόχοι και μετασχηματισμό, θέτει το όλο ζήτημα στη βάση «μιας εποχής ταχέως μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής δυναμικής».

Αναφερόμενος στις αυξανόμενες παγκόσμιες προκλήσεις, βάζει στην εξίσωση την Τουρκία, η οποία όπως αναφέρει ξεχωρίζει «ως ένας περιφερειακός εποικοδομητικός και μετασχηματιστής συστήματος που επιδιώκει να συμβάλει σε ένα πιο περιεκτικό και αποτελεσματικό διεθνές σύστημα ικανό να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν αποτελούν εξαίρεση. Η τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για εξεύρεση λύσεων σε επίμαχα ζητήματα και για διερεύνηση τρόπων και μέσων συνεργασίας με βάση μια θετική ατζέντα.

Υπάρχει μεγάλο δυναμικό σε διάφορους τομείς, που εκτείνεται από την οικονομία και το εμπόριο έως τις διαπροσωπικές επαφές, την πολιτική προστασία και τις προσπάθειες αρωγής». Σημειώνει δε ότι «χωρίς να διακυβεύεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της, η Τουρκία είναι γνήσια σε αυτή την προσπάθεια, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταποδώσει με την ίδια ειλικρίνεια…»

Αναφορικά με την Κύπρο η γραμμή είναι αναλλοίωτη. Κινείται στη λογική του διαχωρισμού, προτάσσοντας τη λύση δυο κρατών:

«Μια άλλη αλλαγή του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η λύση του Κυπριακού μετά από 60 χρόνια, μέσω της επιβεβαίωσης των εγγενών δικαιωμάτων, της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων και της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της “τδβκ”», αναφέρει ο Φιντάν.

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι η τουρκική στάση έχει  διαμορφώσει σε τακτικό επίπεδο δυο άξονες πολιτικής. Με αυτό δοκιμάζει και την Αθήνα, υπό την έννοια ότι ενώ θέλει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα, δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση της Ελλάδος να μην λαμβάνει υπόψη τι διαδραματίζεται στην Κύπρο σε σχέση με τις προκλήσεις της κατοχικής πλευράς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Άλλαξε» ο Ταγίπ Ερντογάν κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς: Όσοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία θέλουν να… πετούν στα σύννεφα, υιοθετούν τους τουρκικούς τακτικισμούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: