50 χρόνια παρουσίας στα ακαδημαϊκά δρώμενα: Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης έχει εμπλουτίσει τη διεθνή βιβλιογραφία της πολιτικής επιστήμης

Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης. Φωτογραφία Εκδόσεις Ποιότητα




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Ο Γιώργος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και θεμελιωτής της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια παρουσίας στα ακαδημαϊκά δρώμενα.

Με περισσότερα από 50 βιβλία και εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά εμπλουτίζει τη διεθνή βιβλιογραφία της πολιτικής επιστήμης.

Η Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία συγκροτεί ένα σύστημα γνώσης, το οποίο αντλεί πραγματολογικό υλικό, αποτυπώνει την εξελικτική βιολογία των κοινωνιών με επίκεντρο τον ελληνικό κόσμο και διαπραγματεύεται έννοιες, όπως, η δημοκρατία και η ελευθερία.

Η παρέμβαση του Γιώργου Κοντογιώργη στην επιστήμη είναι καθοριστική, διότι, επαναφέρει στην τυπολογική τους τάξη τα πολιτικά συστήματα που αναπόφευκτα φέρνουν μαζί τους την εξέλιξη του κόσμου και δη του ελληνικού κόσμου, ο οποίος καθίσταται κοσμοσύστημα και όχι απλώς ένας πολιτισμός με στενά γεωγραφικά όρια και εθνοκρατικό πρόσημο.

  • Ποιο είναι, επομένως, το ιδιαίτερο γνώρισμα του ελληνικού κόσμου; Γιατί ο Γιώργος Κοντογιώργης επικεντρώνεται στην εξελικτική πορεία του ελληνισμού; Η απάντηση διαπνέει την ελληνική συνέχεια, τα αίτια της οποίας ενυπάρχουν στην πολιτειακή συγκρότηση του ελληνικού κοσμοσυστήματος.

Ήδη από την κρητο-μυκηναϊκή εποχή, ο ελληνικός κόσμος αναπτύσσει ανθρωποκεντρικό βίωμα, διατρέχει, δηλαδή, την ατομική ελευθερία, ενώ, από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως και τις παρυφές του 20ου αιώνα, η διαδρομή του είναι πλήρως ανθρωποκεντρική, δηλαδή απολαύει σωρευτικά την ατομική, την κοινωνική και την πολιτική ελευθερία.

Με άλλα λόγια, η ανθρωποκεντρική ολοκλήρωση του ελληνικού κόσμου συντρέχει τη συγκρότηση των ελληνικών κοινωνιών εν δημοκρατία. Η χρονική αυτή διάρκεια του ελληνικού κόσμου αποκαλύπτει την ελληνική συνέχεια από την αρχαιότητα έως και το Βυζάντιο, από το Βυζάντιο έως και τα κοινά των Ελλήνων στην τουρκοκρατία.

Ώστε, οι πόλεις-κράτη στην αρχαιότητα εισέρχονται στο Βυζάντιο με όμοιο τρόπο και με τη σειρά του ο βυζαντινός κόσμος εισέρχεται συντεταγμένος πια σε κοινά με πλήρη εθνική, ελληνική ταυτότητα και συνείδηση, ακόμα και υπό τις προϋποθέσεις τις οθωμανικής επικυριαρχίας.

Εν προκειμένω, η τυπολογία των πολιτικών συστημάτων διαδρομεί το έργο του Γιώργου Κοντογιώργη με σκοπό την κατανόηση, όχι μόνο της κοσμοϊστορίας, αλλά και του σημερινού πολιτικού γίγνεσθαι. Η Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία διακρίνει με βάση της ιστορικές πηγές, τα πολιτικά συστήματα σε ολιγαρχικά, αντιπροσωπευτικά και δημοκρατικά.

Το σημερινό πολιτικό σύστημα δηλώνει δημοκρατικό. Ενίοτε, συγχέει τη δημοκρατία με την αντιπροσώπευση και επινοεί την αντιπροσωπευτική δημοκρατία τη στιγμή που διέπεται από τα χαρακτηριστικά της εκλόγιμης μοναρχίας. Επομένως, προκύπτει το ερώτημα τί είναι και τί δεν είναι δημοκρατία και πως η απάντηση μπορεί να δώσει τη λύση στο σημερινό αδιέξοδο.

Η δημοκρατία, δηλαδή, η αναγωγή της κοινωνίας σε δήμο, αποτέλεσε το ιδιαίτερο γνώρισμα του ελληνικού κόσμου. Ο δήμος αποφάσιζε για την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική της πόλης. Σήμερα, καμία κοινωνία δεν συγκροτεί δήμο, κάτι που πάει να πει ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα αποκλίνει με απόλυτο τρόπο από τη δημοκρατική αρχή.

Η πειθαρχία του Γιώργου Κοντογιώργη και της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας στην τυπολογία των πολιτικών συστημάτων απαντά στα προβλήματα που δημιουργούνται σήμερα, όπως, η απουσία κοινωνικών πολιτικών, η διαπλοκή και η διαφθορά.

  • Η λύση στη σημερινή οπισθοδρόμηση ή έστω στασιμότητα είναι η θεσμική υπόσταση της κοινωνίας για την έστω συνεκτίμηση της βούλησής της στις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται καθημερινά, κάτι που προϋποθέτει την αλλαγή της σχέσης κοινωνίας και πολιτικής.

Σε ένα επόμενο στάδιο, η επιστροφή στο βασικό γνώρισμα του ελληνικού κόσμου, δηλαδή στη συνέχειά του, η οποία αποτέλεσε παράγωγο της δημοκρατίας και της ελευθερίας θα επιτρέψει τη χειραφέτηση των κοινωνιών.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γιώργος Κοντογιώργης επιμένει στην ιστορική ιδιαιτερότητα του ελληνικού κόσμου, όχι επειδή είναι Έλληνας, αλλά γιατί κανένας άλλος πολιτισμός δεν έζησε εν δημοκρατία, δηλαδή εν ελευθερία, δια μέσου των αιώνων.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων, Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμφιλιωθεί πρώτα με την ιστορία του: H εμμονή των Βρετανών στην αποικιοκρατική τους ιστορία και τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: