Τρόμος στην Ισλανδία για το ηφαίστειο Fagradalsfjall, συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες μάγματος: Χιλιάδες σεισμικές δονήσεις, εκκενώθηκε η πόλη Γκρίνταβικ (videos]

FILE PHOTO: A frame grab from video provided by the Icelandic Coast Guard shows the volcanic eruption at Geldingadalur, close to Fagradalsfjall on the Reykjanes Peninsula, in Iceland, 19 March 2021 (issued 20 March 2021), as seen from a Coast Guard helicopter. EPA, ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT MANDATORY CREDIT: ICELANDIC COAST GUARD




Η Ισλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά σεισμικών δονήσεων που προκάλεσαν φόβους για έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall.

Οι αρχές διέταξαν χιλιάδες κατοίκους που ζουν στη νοτιοδυτική πόλη Γκρίνταβικ να εκκενώσουν προληπτικά την περιοχή.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO) εκφράζει την ανησυχία του ότι μεγάλες ποσότητες μάγματος – λιωμένοι βράχοι – εξαπλώνονται υπόγεια και θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να «εκτονωθούν».

Χιλιάδες δονήσεις έχουν καταγραφεί γύρω από το κοντινό ηφαίστειο Fagradalsfjall τις τελευταίες εβδομάδες στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας, η οποία παρέμενε αδρανής στην ηφαιστειακή δραστηριότητα για 800 χρόνια πριν από την έκρηξη του 2021.

Την περασμένη Πέμπτη, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή οδήγησε το κλείσιμο του κοντινού τουριστικού ορόσημου Blue Lagoon, ένα δημοφιλές γεωθερμικό σπα στο Γκρίνταβικ. Πάνω από 20.000 δονήσεις έχουν καταγραφεί στη νοτιοδυτική Ισλανδία από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι η απόφαση για εκκένωση ήρθε αφού το ΙΜΟ (Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο) δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια «σήραγγα μάγματος που σχηματίζεται αυτή τη στιγμή να φτάσει στο Γκρίνταβικ».


Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το πρακτορείο είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά τόνισε επίσης ότι δεν επρόκειτο για “εκκένωση έκτακτης ανάγκης” – καλώντας τους να “παραμείνουν ήρεμοι, γιατί έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε”.

«Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, η εκκένωση είναι πρωτίστως προληπτική με κύριο στόχο την ασφάλεια όλων των κατοίκων του Γκρίνταβικ», πρόσθεσε.

Όλοι οι δρόμοι προς την πόλη των περίπου 4.000 κατοίκων είναι κλειστοί εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για να διασφαλιστεί ότι η κυκλοφορία μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο ΙΜΟ είπε ότι «έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη σεισμική δραστηριότητα», με δονήσεις να κινούνται προς το Γκρίνταβικ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρόσθεσε ότι το μάγμα πιθανότατα έχει επεκταθεί κάτω από την πόλη και «δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ακριβώς» εάν ή πού θα μπορούσε να εμφανιστεί.

«Η ποσότητα του μάγματος που εμπλέκεται είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε στις μεγαλύτερες εισβολές μάγματος που σχετίζονται με τις εκρήξεις στο Fagradalsfjall», ανέφερε ο ΙΜΟ.

Η Ισλανδία είναι μια από τις πιο ενεργές γεωγραφικά περιοχές στον κόσμο, με περίπου 30 ενεργές ηφαιστειακές τοποθεσίες.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις συμβαίνουν όταν το μάγμα, το οποίο είναι ελαφρύτερο από το συμπαγές βράχο γύρω του, ανεβαίνει στην επιφάνεια της γης από βαθιά κάτω από αυτήν.

Τον Ιούλιο, το Litli-Hrutur, ή αλλιώς Little Ram, εξερράγη στην περιοχή Fagradalsfjall, προσελκύοντας τους τουρίστες στην τοποθεσία του «νεότερου βρεφικού ηφαιστείου στον κόσμο».

Η τοποθεσία ήταν αδρανής για οκτώ αιώνες μέχρι τις εκρήξεις το 2021, το 2022 και το 2023.

Πηγή: BBC

Δεν τελειώνουμε τόσο εύκολα με το φαινόμενο El Niño: Θα μας… τρομοκρατεί τουλάχιστον ως την άνοιξη του 2024, προειδοποιεί ο ΟΗΕ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: