Χάος στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν: «Ποτάμι» δεκάδων χιλιάδων Αφγανών φεύγουν να μην συλληφθούν – Έληξε το τελεσίγραφο [videos]

epa10952023 Afghan refugees are shifted to holding camps after the Pakistani government deadline to expel undocumented immigrants passes, near the Afghan border in Chaman, Pakistan, 01 November 2023. EPA/AKHTER GULFAM 33045




Περισσότεροι από 165.000 Αφγανοί μετανάστες έφυγαν από το Πακιστάν για να επιστρέψουν στη χώρα τους τον Οκτώβριο, μετά την εκπνοή τελεσιγράφου από την κυβέρνηση που τους επέτρεπε να αναχωρήσουν οικειοθελώς πριν κινδυνεύσουν με απέλαση, όπως δήλωσαν σήμερα επίσημες πηγές στα σύνορα.

Η μεγάλη πλειονότητα μεταξύ αυτών έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα –το Πακιστάν είχε δώσει προθεσμία έως την 1η Νοεμβρίου στους Αφγανούς που δεν διέθεταν τα νόμιμα έγγραφα, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε 1,7 εκατ., για να αναχωρήσουν.

Οι άνθρωποι αυτοί προτίμησαν να φύγουν οικειοθελώς, αντί να συλληφθούν και να οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης που δημιουργήθηκαν για τον λόγο αυτό ενόψει της απέλασής τους.

Πάνω από 129.000 πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα Τορχάμ, βασικό σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα (βορειοδυτικά), όπου ζει η πλειονότητα των Αφγανών, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Συνολικά 38.100 μετανάστες πέρασαν από το Τσαμάν, στην επαρχία Μπαλουτσιστάν (νοτιοδυτικά), σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους στα σύνορα.

Στο Τορχάμ, 28.000 άνθρωποι πέρασαν σε μία μόνο ημέρα, χθες, Τετάρτη, με τους Πακιστανούς αξιωματούχους να εργάζονται έως αργά το βράδυ προκειμένου να αποσυμφορηθεί η μεγάλη ουρά οχημάτων που είχε σχηματιστεί.

Στη συνέχεια, έπρεπε να καταγραφούν στην άλλη πλευρά των συνόρων από τις αφγανικές αρχές, που βρίσκονταν στα όρια των δυνατοτήτων τους λόγω της ξαφνικής εισροής προσφύγων.

«Αφγανοί χωρίς νόμιμα έγγραφα έφθασαν σε μεγάλους αριθμούς στο Τορχάμ λόγω της προθεσμίας…

Οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να επιστρέψουν οικειοθελώς, αλλά σήμερα μόλις 1.000 εμφανίστηκαν στα σύνορα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντούλ Νασίρ Χαν, αξιωματούχος των τοπικών αρχών.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τορχάμ , Πακιστάν

Εικόνα αποκάλυψης στη Γάζα: Nέα επίθεση με δεκάδες άμαχους νεκρούς στην Τζαμπαλίγια, ξεπέρασαν τις 20.000 οι τραυματίες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: