Το μετεωρικό φαινόμενο Κασσελάκη, θέμα στους New York Times: Μαϊάμι – Κουμουνδούρου * Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα νταούλια στις αγορές και πρώην ο χρηματιστής της Golman Sachs

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης συνομιλεί με κόσμο πριν προσέλθει στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα μόλις πριν από έξι μήνες, όταν ήταν υποψήφιος για τις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας.

Αυτές τις μέρες, χάρη στην εκλογική συντριβή του κόμματος αυτού, την αλματώδη άνοδό του ίδιου που τροφοδοτήθηκε από μια επιδέξια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ιδιότητά του ως πρώην χρηματιστή της Goldman Sachs και ομοφυλόφιλου πολιτικού, μαζί με την εμφάνισή του ως κινηματογραφικού αστέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι φαινομενικά το μόνο θέμα για το οποίο μιλούν όλοι στην Ελλάδα.

Οι New York Times δημοσιεύουν ανταπόκριση της Niki Kitsantonis από την Αθήνα με τίτλο He’s Gone From Miami, to Celebrity, to Upending Greek Politics που αναφέρεται στη μετεωρική άνοδο του Στέφανου Κασσελάκη στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Κατά ένα απίθανο τρόπο, είναι τώρα ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ουσιαστικά ήρθε από το πουθενά για να νικήσει μία πρώην Υπουργό για τον κορυφαίο ρόλο του κόμματος πριν από ένα μήνα. Όμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει στείλει το αριστερό κόμμα σε περιδίνηση και αναμένεται να οδηγήσει σε διάσπαση της σημαίνουσας παράταξης κατά την συνεδρίαση του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο. Έχει επίσης σηματοδοτήσει τόσο μια αναδιοργάνωση της αριστερής πολιτικής στην Ελλάδα όσο και, όπως λένε ορισμένοι αναλυτές, μια αλλαγή στο ύφος της πολιτικής της χώρας, ώστε να βασίζεται περισσότερο στο φαίνεσθαι και λιγότερο στην ουσία.

“Η εκλογή του είναι το προϊόν της δεξιάς διολίσθησης της προηγούμενης ηγεσίας”, δήλωσε ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, καθηγητής πολιτικής και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, ο οποίος επισήμανε μια παρόμοια τάση σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, όπου η αριστερά έχει απομακρυνθεί από ορισμένες από τις βασικές αρχές της για να αποκτήσει ευρύτερη απήχηση.

“Ο Κασσελάκης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης, με κύρια ιδέα ότι η υιοθέτηση καθαρών εικόνων – όχι μόνο ομοφυλόφιλων, αλλά και δραστήριων νέων – θα μπορέσει να λειτουργήσει”, πρόσθεσε ο κ. Σεφεριάδης. “Λοιπόν, δεν θα λειτουργήσει. Θα επιδεινώσει την κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ”, πρόσθεσε.

Ο 35χρονος, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, ο οποίος ανέλαβε ένα κόμμα που μόλις πριν από μια δεκαετία κατηγορούσε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, έζησε για 20 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη, προτού ασχοληθεί με την πολιτική στην πατρίδα του. Είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ηγέτης κόμματος στην Ελλάδα. Τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια τον έχουν κατακλύσει, καλύπτοντας τις εξορμήσεις του στο γυμναστήριο με το σύντροφό του και τις βόλτες του ζευγαριού με τον σκύλο τους.

Αλλά η εμμονή με την προσωπική ζωή του κ. Κασσελάκη έχει ενοχλήσει τα στελέχη του κόμματος. Τον περασμένο μήνα, πέντε από τους εξέχοντες πολιτικούς του αυτομόλησαν μέσα σε λίγες ημέρες και πολλά άλλα στελέχη υψηλού προφίλ έχουν έκτοτε επισημάνει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν, και ένα έγγραφο που υπογράφεται από 1.300 μέλη του κόμματος και δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη κατηγορεί τον κ. Κασσελάκη για “εκφοβισμό και θράσος”, επειδή προσπαθεί να εκδιώξει τους επικριτές του και να απομακρύνει το κόμμα από την αριστερά. Άλλα εξέχοντα μέλη έκαναν λόγο για “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και “τοξικό κλίμα” στο κόμμα πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Στέλιος Κούλογλου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, αποφάσισε τον περασμένο μήνα να ανεξαρτητοποιηθεί παρά να παραμείνει σε ένα κόμμα που, όπως είπε, “έχει γίνει σειρά του Netflix”.

Ο κ. Κασσελάκης υπερασπίστηκε τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες για αλαζονεία. “Δεν είμαι ένα φαινόμενο – είμαι η φωνή μιας κοινωνίας”, δήλωσε μετά τη νίκη του στα τέλη Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή, δεσμεύτηκε σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση να μην “προδώσει” όσους τον ψήφισαν για να αλλάξει το κόμμα. “Δεν θα υποχωρήσω”, είπε, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να εγκρίνει ένα δημοψήφισμα από τα μέλη του κόμματος για την αποπομπή τεσσάρων στελεχών του κόμματος που, όπως είπε, είχαν “προσβάλει βάναυσα” τον ίδιο και το κόμμα. Ένας από τους τέσσερις παραιτήθηκε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Ο κ. Κασσελάκης δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό την Παρασκευή.

Σε ένα άρθρο γνώμης τον Ιούλιο, ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε το όραμά του για μια ελληνική εκδοχή του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο έχει υποστηρίξει με δωρεές και ως εθελοντής για την προεδρική υποψηφιότητα του Biden το 2008. Στη συνέχεια, σε ένα ειλικρινές προεκλογικό βίντεο, έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για την άνετη ανατροφή του σε ένα από τα πιο εύπορα προάστια της ελληνικής πρωτεύουσας και για την μετεγκατάσταση του στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 14 ετών, όταν κατέρρευσε η ναυτιλιακή επιχείρηση του πατέρα του, για την τριετή θητεία του στην Goldman Sachs και τη δημιουργία της δικής του ναυτιλιακής εταιρείας. Υποσχέθηκε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους, διαχωρισμό της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας από το κράτος και κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Όταν οι επικριτές τον έβαλαν στο στόχαστρο για τις πολιτικές του δεσμεύσεις, οι οποίες ήταν λιγοστές σε λεπτομέρειες, για το τραπεζικό του παρελθόν και για παλιά άρθρα στα οποία επέκρινε τον κ. Τσίπρα και επαινούσε τον κ. Μητσοτάκη, εκείνος ανταπέδωσε με αιχμηρά βίντεο λέγοντας ότι έγινε αριστερός, αφού είδε τις ανισότητες που έσπειρε το τραπεζικό σύστημα.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός του κ. Κασσελάκη έγινε επίσης θέμα συζήτησης σε μια κοινωνία που παραμένει μία από τις πιο συντηρητικές της Ευρώπης. Ανέφερε ότι κατακλύστηκε από μηνύματα μίσους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και η έκφραση της επιθυμίας του να αποκτήσει δύο γιους μέσω παρένθετης μητρότητας τροφοδότησε σάλο, συμπεριλαμβανομένου ενός ομοφοβικού παραληρήματος από έναν εξέχοντα δήμαρχο, ο οποίος αποτελεί τώρα αντικείμενο έρευνας από τον Άρειο Πάγο.

Παρ’ όλη την προβολή του από τα μέσα ενημέρωσης, πολλοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται τι πρεσβεύει. Μόνο το 6% των 1.100 ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση δήλωσε ότι τον θεωρεί αριστερό, ενώ το 14% τον θεωρεί δεξιό. Μια άλλη δημοσκόπηση, σε περίπου 1.300 άτομα, διαπίστωσε ότι μόνο το 16% τον έβλεπε θετικά.

“Αυτή η θολή και αντιφατική ταυτότητα, η έλλειψη στέρεου πολιτικού περιεχομένου και λόγου, καθώς και το γεγονός ότι δεν είχε καμία απολύτως προσήλωση στη ριζοσπαστική αριστερά είναι αυτό που τον εμποδίζει να προσελκύσει την κοινή γνώμη”, δήλωσε η Λαμπρινή Ρόρη, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ.

Η άνοδος του κ. Κασσελάκη ήρθε σε μια ταραγμένη περίοδο για την ελληνική πολιτική. Παρά την ηχηρή εκλογική νίκη του κ. Μητσοτάκη, οι τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα έδειξαν ότι ο εναγκαλισμός της οικογένειάς του στην εξουσία μπορεί να χαλαρώσει, δεδομένου ότι ο ανιψιός του απομακρύνθηκε από τη θέση του δημάρχου της Αθήνας εν μέσω ευρύτερων απωλειών για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να προαναγγείλει “την πρώτη μεγάλη ρωγμή στο καθεστώς Μητσοτάκη”. Αλλά με τη Νέα Δημοκρατία να εξακολουθεί να κατέχει μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή και τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό κάτω από 13%, αυτό φαίνεται να είναι ευσεβής πόθος. Ορισμένοι απέδωσαν την άνοδο του κ. Κασσελάκη σε ψήφο διαμαρτυρίας από δυσαρεστημένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν απεγνωσμένα νέο αίμα. Όμως, κατά πόσον αποτελεί δύναμη ανανέωσης ή καταλύτη για το τέλος ενός κόμματος σε κρίση, μένει να φανεί.

“Ο Κασσελάκης πρέπει να είναι μια μοναδική περίπτωση στην παγκόσμια ιστορία της πολιτικής”, δήλωσε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διακεκριμένος σχολιαστής. “Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις μη πολιτικών διασημοτήτων που εξαργύρωσαν τη φήμη τους για να αποκτήσουν πολιτική εξουσία. Αυτή δεν είναι μια τέτοια περίπτωση. Τα μέλη ενός πολιτικού κόμματος ψήφισαν έναν τυχαίο άγνωστο για να το ηγηθεί. Αυτό είναι πέρα για πέρα παράξενο”, καταλήγει η ανταπόκριση.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ

Ο πανωλεθρίαμβος του Κασσελάκη: Τους έδιωξε όλους, γρήγορα, μελετημένα και μεθοδικά, από την πολυκατοικία του ΣΥΡΙΖΑ – Και τώρα, αναζητά θεατές για το νέο έργο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: