Ο πανωλεθρίαμβος του Κασσελάκη: Τους έδιωξε όλους, γρήγορα, μελετημένα και μεθοδικά, από την πολυκατοικία του ΣΥΡΙΖΑ – Και τώρα, αναζητά θεατές για το νέο έργο…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μιλάει από το βήμα σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης προφανώς γνώριζε και το ότι δεν είχε την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής και τα όσα είχαν προγραμματιστεί να συμβούν μετά την εναρκτήρια ομιλία του.

Γι’ αυτό επέλεξε την στρατηγική της επίθεσης λέγοντας από το βήμα λόγια που δεν είναι ξανακουστεί ποτέ δημόσια σε κομματική διαδικασία. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είχε στο μυαλό του από τη στιγμή κατά την οποία ανακοίνωσε χθες το εκβιαστικό δίλημμα προς το κορυφαίο όργανο του κόμματος: Έγκριση διαγραφών ή δημοψήφισμα. Στην ουσία το μήνυμα ήταν ή μαζί μου ή σας καταργώ.

Γνώριζε επίσης, ότι η Δευτέρα δεν θα έβρισκε τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο. Γι’ αυτό προχώρησε σε μια ομιλία εκτός των κομματικών εσκαμμένων προκειμένου να «μπετονάρει» το κομμάτι εκείνο του εκλογικού σώματος στο οποίο έχει επιλέξει να απευθύνεται, ως οιωνοί κεντροαριστερός, μετά την αποχώρηση των αριστερών τάσεων και των… παραφυάδων τους.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πως αν την ίδια ώρα που μιλούσε για «χείρα φιλίας» και ζητούσε μια «δεύτερη ευκαιρία» είχε κατανοήσει πως με τις φράσεις και τις προσβλητικές του διατυπώσεις για ένα μέρος της κομματικής ιεραρχίας, τους εξωθούσε στην έξοδο όλους μαζί: Εκτός δηλαδή από την Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακακλώτου, τους 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου, τον Διονύση Τεμπονέρα ίσως και άλλους.

  • Προφανώς και αυτό το γνώριζε και το είχε υπολογισμένο. Όπως όλα δείχνουν αποφάσισε να τελειώσει εδώ και τώρα με κάθε φωνή αμφισβήτησης των σκέψεων, θέσεων και πράξεών του. Και να μην υφίσταται το μαρτύριο της… σταγόνας κάθε τόσο. Επίσης, είναι σαφές ότι η φράση του «είναι η τελευταία φορά που ασχολούμεθα με εσωκομματικά ζητήματα» ακριβώς αυτό εννοούσε.

Γιατί εκτός όλων των άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να μετράει… κουκιά.

Και ξέρει ότι ένα ενδεχόμενο κακό ή έστω μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα άνοιγε και πάλι τον ασκό του Αιόλου με την Έφη Αχτσιόγλου και αρκετούς ακόμη να τον περιμένουν για να θέσουν αμέσως ή εμμέσως θέμα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της μεγάλης παρένθεσης τύπου Λιζ Τρας στους Βρετανούς συντηρητικούς.

  • Έτσι, αποφάσισε να εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα έχοντας κατά την άποψή του μια κατάσταση win win.

Δηλαδή, και δεν χρειάστηκε να αναμετρηθεί στην κεντρική επιτροπή με κανέναν σε επίπεδο ψηφοφορίας κινδυνεύοντας να χάσει και είναι πλέον ελεύθερος να κάνει ένα συνέδριο στα μέτρα του χωρίς ουσιαστικά να αναγκάζεται να διαβάζει θέσεις… pummaro που απ’ ότι φαίνεται δεν τις αντέχει καθώς ποτέ ως τώρα δεν είχε λάβει μέρος σε αριστερή κομματική διαδικασία.

Οι χωριστοί δρόμοι και τα δυο κόμματα

Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης όπως εκτυλίχθηκε στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο τους και η ζωή θα δείξει. Αν δηλαδή όσοι αποχωρήσουν θα φτιάξουν κόμμα και θα πάρουν το 0,3% όπως δηκτικά τους είπε ο κ. Κασσελάκης και εάν ο ίδιος και το νέο του κόμμα, προφανώς μετά τις απαραίτητες μετασκευές θα καταφέρει να πείσει στις ευρωεκλογές.

Πριν από αυτό όμως, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η Βουλή θα αποκτήσει ακόμη ένα κόμμα. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσους βουλευτές θα έχει: Αρκετοί τους υπολογίζουν στους 11. Επίσης δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή με ποια ηγεσία: Προφανώς είτε η Έφη Αχτσιόγλου είτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απλώς ως υπόθεση εργασίας αναφέρουμε ότι αν το νέο κόμμα έχει από 15 βουλευτές και πάνω τότε το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσει σε κοινοβουλευτική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τύχη του Πολλάκη…

Πέραν αυτών, όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν από το μεσημέρι του Σαββάτου και θα συμβούν τις επόμενες ώρες και ημέρες είναι απλώς διαδικαστικά και θα βάλουν τις τελευταίες ψηφίδες στο παζλ.

Πολλοί επίσης αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν ο κ. Κασσελάκης θα επιχειρεί μια στροφή προς τον μεσαίο χώρο και τη σοσιαλδημοκρατία και να έχει ως «πρωτοπαλίκαρό του» τον Παύλο Πολλάκη. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά μόνον μία επισήμανση: Όταν πλέον ο κ. Κασσελάκης θα ελέγχει πλήρως το δικό του κόμμα και όχι αυτό που «κληρονόμησε» από τον Αλέξη Τσίπρα -ο οποίος απουσίαζε επιδεικτικά- τότε πολλά θα μπορούσαν να συμβούν. Άλλωστε όπως έδειξε σήμερα μπορεί να είναι σκληρός για να πετύχει τους στόχους του.

Το τι θα καταφέρει μένει να αποδειχθεί.

Το ιστορικό της σύγκρουσης στην Κεντρική Επιτροπής

Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και τα μέλη της «Ομπρέλας» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το προεδρείο δεν δέχθηκε την πρότασή τους να προηγηθεί συζήτηση για το δημοψήφισμα.

Προηγήθηκε πρόταση μομφής του Νάσου Ηλιόπουλου στο προεδρείο. Σε λίγο θα γίνουν δηλώσεις.

Ο Δημήτρης Βίτσας αποχώρησε νωρίτερα από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα ακούγονταν σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο Δημήτρης Βίτσας βγαίνοντας είπε «φεύγω, δεν μπορώ να ακούω τον Κασσελάκη».

Από πλευράς του,  ο Νίκος Φίλης φώναζε «αίσχος» την ώρα που μιλούσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε πυρά στην Κεντρική Επιτροπή κατά των υπό διαγραφή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους εναντιώνονται στους χειρισμούς του, εν μέσω χειροκροτημάτων και αποδοκιμασιών.

«Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση για απόπειρα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν γίνεται να είναι στο κόμμα με τα όσα λένε και κάνουν. Παράλληλα, επέμεινε πως ορισμένα στελέχη που είναι εναντίον του υπέσκαπταν με την στάση τους τον ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα.

Δηλώσεις στελεχών που αποχώρησαν 

Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

«Σήμερα, μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος εχθές για το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η “βάση” σε πολλά εισαγωγικά».

Πρόσθεσε πως «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους», όμως «το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία».

«Δηλαδή», συνέχισε, «το προεδρείο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει η ΚΕ γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε».

«Η δικιά μου ομάδα έχει αποχωρήσει και απ’ ό,τι μάθαμε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα», είπε.

Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει και αποχώρηση από το κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Οτιδήποτε άλλο θα ενημερωθείτε εν καιρώ».

Στη συνέχεια, ο Διονύσης Τεμπονέρας εξηγώντας ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική».

Συμπλήρωσε ότι «υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής», για να τονίσει πως «στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». «Δηλαδή είναι όλα ανοικτά;», ρωτήθηκε εκ νέου, απαντώντας: «Όλα ανοικτά».

Εξηγώντας την απόφαση για αποχώρηση από τη συνεδρίαση, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα».

Ειδικότερα, επεσήμανε πως όσον αφορά την πρόταση που απηύθυνε χθες στο διάγγελμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος», πρόκειται για «μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι έθεσε στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, «γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα». «Αν αυτό το θέμα δεν αποσαφηνιστεί, είτε δηλαδή να το αποσύρει ο πρόεδρος είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος», σχολίασε.

Ακόμη, ανέφερε ότι είπε στην τοποθέτησή της πως «η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο πρόεδρος είπε χθες στο διάγγελμά του ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως τού τι θα πει η ΚΕ». «Υπ’ αυτήν την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για μας και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι «από την πλευρά του προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή, αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία». Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ζήτησε ακόμα και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο «να συζητήσουμε πρώτα γι’ αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε», όμως «υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης».

Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη της «κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης, πλειοψηφικά, τα μέλη της ΚΕ ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί είτε να καταψηφιστεί». «Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα, άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα», υποστήριξε.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση γι’ αυτό αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση» και πως «δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ούτε διαδικαστικό, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή». Στην ερώτηση εάν «αυτό ανοίγει και την πόρτα εξόδου από το κόμμα», η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Όχι. Σήμερα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αποχωρούμε από αυτήν τη διαδικασία που όπως σας είπα είναι άνευ αντικειμένου».

Αποστάσεις ασφαλείας από Γεροβασίλη

Θέση στα όσα δραματικά γίνονται στη σημερινή εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πήρε η Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στις κάμερες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως την διαφωνία της με την θέση του προέδρου την έχει εκφράσει από την αρχή, ωστόσο, μπορούμε να συζητάμε χωρίς κόλπα. Για όσους αποχώρησαν, είπε ότι είναι για διαδικαστικούς λόγους, όχι πολιτικούς.

Την  αντίθεσή τους με πρόταση του Στέφανου Κασελάκη περί εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την διαγραφή είχαν εκφράσει χθες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Βολές κατά Κασσελάκη και από Κοτσακά

Μετά την προθεσμία 7 ημερών που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας να προχωρήσει στις διαγραφές, ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Κοτσακάς δίνει την δική του απάντηση, λέγοντας ότι λογοδοτούν μόνο στο Συνέδριο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος. Ο κ. Κοτσακάς ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση.

Η Σία Αναγνωστοπούλου στένει μήνυμα στον Τσίπρα 

«Αν ο πρώην πρόεδρός του δεν μιλήσει τώρα, το κόμμα θα διαλυθεί», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου σε αποκλειστική δήλωση στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δήλωση έγινε τη στιγμή που αποχώρησαν από τη διαδικασία η «Ομπρέλα» του κ. Τσακαλώτου, η ομάδα 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα γιατί το προεδρείο δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα και τρία μέλη του Προεδρείου.

Να σημειωθεί ότι η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα, δεδομένης της σιωπής του όλο αυτό το διάστημα για τις εξελίξεις στο κόμμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Πολάκης θέλει εξουσία 

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε ο Παύλος Πολάκης. Δήλωσε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

Παντελής Ζαγοριανίτης

Μετωπική από Κασσελάκη στην ΚΕ: Λύση τώρα, θα φύγουν και δεν θα πάρουν ούτε 0,3%, κάνουν πολιτική… pummaro- Ενταση και αποδοκιμασίες, τελεσίγραφο από Αχτσιόγλου [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: