Το FBI ερευνά τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης για διαφθορά: Κατηγορίες ότι συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνηση… Έλαβε παράνομες δωρεές από τους Τούρκους;

FILE PHOTO: epa10904134 New York Mayor Eric Adams participates in a joint press conference with Ecuadorian Foreign Minister Gustavo Manrique (out of frame) during a meeting, in Quito, Ecuador. EPA, Jose Jacome




Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και το F.B.I. διεξάγουν ευρεία δημόσια έρευνα διαφθοράς για το εάν η προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, το 2021, συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνηση για να λάβει παράνομες ξένες δωρεές, σύμφωνα με ένταλμα έρευνας που αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times (κείμενο Michael D. Shear).

Τίτλος του κειμένου: Οι ΗΠΑ διερευνούν εάν ο Άνταμς έλαβε παράνομες δωρεές από την Τουρκία – Μια επιδρομή στο σπίτι του επικεφαλής άντλησης κεφαλαίων του Έρικ Άνταμς ήταν μέρος μιας έρευνας για το εάν ξένα χρήματα διοχετεύθηκαν στην εκστρατεία του για τη δημαρχία, σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας.

Η έρευνα “ξέσπασε” σε κοινή θέα την Πέμπτη, όταν ομοσπονδιακοί πράκτορες διεξήγαγαν νωρίς το πρωί επιδρομή στο σπίτι της επικεφαλής της εκστρατείας του δημάρχου, Brianna Suggs, στο Μπρούκλιν. Η κα Σαγκς είναι σύμβουλος της εκστρατείας του και είναι βαθιά συνδεδεμένη με τις προσπάθειες για την προώθηση της ατζέντας του δημάρχου.

Οι ερευνητές προσπάθησαν επίσης να μάθουν περισσότερα για την πιθανή εμπλοκή μιας κατασκευαστικής εταιρείας στο Μπρούκλιν με δεσμούς με την Τουρκία, καθώς και ενός μικρού πανεπιστημίου στην Ουάσιγκτον, που έχει επίσης δεσμούς με τη χώρα του Αττίλα και τον κ. Άνταμς.

Σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν επίσης στο εάν η εκστρατεία του δημάρχου έδωσε τα οφέλη στους αξιωματούχους και τους υπαλλήλους της κατασκευαστικής εταιρείας, καθώς και σε Τούρκους αξιωματούχους.

Οι πράκτορες κατέσχεσαν τρία iPhone και δύο φορητούς υπολογιστές, μαζί με έγγραφα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου κάτι που χαρακτηρίστηκε ως «φάκελος με την ένδειξη Eric Adams», επτά «κάρτες συνεισφορών» και άλλο υλικό, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η έρευνα είχε στόχο τον δήμαρχο και δεν κατηγορείται για αδικήματα. Ωστόσο, η επιδρομή προφανώς τον ώθησε να ακυρώσει απότομα πολλές συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη το πρωί στην Ουάσιγκτον, όπου σχεδίαζε να μιλήσει με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και μέλη του Κογκρέσου για τη μεταναστευτική κρίση.

Αντίθετα, επέστρεψε βιαστικά στη Νέα Υόρκη «για να ασχοληθεί με ένα θέμα», είπε ένας εκπρόσωπος του δημάρχου.

Εμφανιζόμενος σε μια γιορτή του Día de Muertos στο Gracie Mansion το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Άνταμς υπερασπίστηκε την εκστρατεία του, λέγοντας ότι την τήρησε «με τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα».

Είπε ότι δεν είχε έρθει σε επαφή με κανέναν αξιωματούχο επιβολής του νόμου, αλλά δεσμεύτηκε να συνεργαστεί σε οποιαδήποτε έρευνα. Ο κ. Άνταμς είπε ότι επέστρεψε από την Ουάσιγκτον για να είναι «στο έδαφος» για να «εξετάσει αυτήν την έρευνα» καθώς εξελίσσονταν.

Το ένταλμα ανέφερε ότι ορισμένες από τις συνεισφορές ξένων εκστρατειών έγιναν ως μέρος ενός προγράμματος δωρητών, όπου οι δωρεές γίνονται στα ονόματα ατόμων που στην πραγματικότητα δεν έδωσαν χρήματα.

Οι ερευνητές αναζήτησαν αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν πιθανές κατηγορίες που περιελάμβαναν κλοπή ομοσπονδιακών κεφαλαίων και συνωμοσία για κλοπή ομοσπονδιακών κεφαλαίων, ηλεκτρονική απάτη και συνωμοσία απάτης, καθώς και συνεισφορές ξένων υπηκόων σε εκστρατείες και συνωμοσία για την καταβολή τέτοιων συνεισφορών.

Ο κ. Άνταμς καυχήθηκε για τους δεσμούς του με την Τουρκία, πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια της έπαρσης της τουρκικής σημαίας, εκδήλωση που φιλοξένησε για τη χώρα του Αττίλα, στο Μανχάταν την περασμένη εβδομάδα. Ο δήμαρχος είπε ότι πιθανώς δεν υπήρχαν άλλοι δήμαρχοι στην ιστορία της Νέας Υόρκης που να επισκέπτονταν την Τουρκία τόσο συχνά όσο εκείνος.

«Νομίζω ότι είμαι στην έκτη ή έβδομη επίσκεψή μου», είπε. Τουλάχιστον μία από αυτές τις επισκέψεις έγινε ενώ ήταν πρόεδρος του δήμου του Μπρούκλιν, όταν η κυβέρνηση της Τουρκίας ανέλαβε την εκδρομή, ανέφερε η Daily News.

Η κα Σαγκς, με την οποία δεν έγινε δυνατόν να επικοινωνήσει η εφημερίδα, είναι ένα βασικό γρανάζι στη μηχανή συγκέντρωσης κεφαλαίων του κ. Άνταμς, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία επανεκλογής του το 2025.

Ένα άτομο με γνώση της επιδρομής είπε ότι πράκτορες από το τμήμα διαφθοράς στο γραφείο του F.B.I. στη Νέα Υόρκη ανέκριναν την κα Σαγκς κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι της.

Ένας εκπρόσωπος του FBI επιβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε σε αυτήν την τοποθεσία και διεξάγουμε ενέργειες επιβολής του νόμου», αναφερόμενος στο σπίτι της κυρίας Σαγκς στο τμήμα Crown Heights του Μπρούκλιν.

Πληροφορίες: Εφημερίδα New York Times, Michael D. Shear – U.S. Investigating Whether Adams Received Illegal Donations From Turkey – A raid at the home of Eric Adams’s chief fund-raiser was part of an inquiry into whether foreign money was funneled into his mayoral campaign, a search warrant shows

«Δεν ήμουν ο βασικός εμπλεκόμενος», λέει ο υιός Τραμπ στη δίκη για την απάτη με τη φούσκα ακινήτων της Trump Organization

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: