«Θέλουμε να βοηθήσουμε αθόρυβα»: Η οργάνωση Hellenic Initiative προσδοκά να συγκεντρώσει 2,5 εκ. δολάρια για να βοηθήσει τους Έλληνες που έχουν ανάγκη




Της DODY TSIANTAR

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative -THI), είναι ένας μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός αφιερωμένος στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ελλάδας.

Ξεκίνησε το 2012, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στη μέση μιας επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης.

Σήμερα, 11 χρόνια μετά, η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και οι προσπάθειες του οργανισμού, βάσει πολλών μετρήσεων, έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Το ετήσιο γκαλά συγκέντρωσης πόρων στη Νέα Υόρκη, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο φημισμένο εστιατόριο Cipriani στη Wall Street, είναι ήδη sold out—930 άτομα θα παρευρεθούν και το ποσό που αναμένεται να συγκεντρωθεί φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα τιμηθεί ο ελληνικής καταγωγής Ted Leonsis,  Διευθύνων Σύμβουλος της Monumental Sports & Entertainment, στην οποία ανήκουν οι Washington Wizards, Washington Capitals και Washington Mystics.

Την παραμονή ενός ακόμη επιτυχημένου, όπως αναμένεται, γκαλά, η Hellas Journal μίλησε με τον προσωρινό διευθυντή, Peter Poulos, για την αποστολή της πρωτοβουλίας, τα success story της και τους στόχους της για το μέλλον.

«Η δουλειά μας στην The Hellenic Initiative δεν είναι να πούμε στους Έλληνες πώς να κάνουν τα πράγματα, δεν είναι αυτός ο στόχος και η αποστολή μας, ούτε το ήθος μας», δήλωσε ο Poulos στη συνομιλία που είχαμε μέσω Zoom. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες αθόρυβα».

Η πρωτοβουλία, λέει ο Poulos, ο οποίος ήταν ο αρχικός εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, ξεδιπλώνει αθόρυβα τη βοήθειά της, οικονομική και άλλη, σε πολλές πτυχές της ελληνικής κοινωνίας, βοηθώντας πρωτίστως ανθρώπους σε κρίση και επενδύοντας σε πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Όλα τα χρήματα που συγκεντρώνουμε επιστρέφουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε. «Δεν έχουμε καθόλου δωρεές. Μετά τις δαπάνες, κάθε σεντ που συγκεντρώνουμε πηγαίνει στην κοινότητα… σε επιχειρηματίες, σε οικογένειες που χρειάζονται χρήματα και υποστήριξη». Αυτή τη χρονιά, μέχρι στιγμής, ο οργανισμός έχει χορηγήσει επιχορηγήσεις αξίας 900.000 δολαρίων – και αναμένει να διανείμει άλλα 300.000 δολάρια πριν από το τέλος του έτους.

Πράγματι, ο Poulos λέει ότι περίπου το 65% με 70% των κεφαλαίων που συγκεντρώνονται από την πρωτοβουλία δαπανώνται σε έργα στην Ελλάδα με σκοπό την ανακούφιση των αδυνάμων καθώς και σε προσπάθειες επιχειρηματικής και οικονομικής ανάπτυξης. Το υπόλοιπο 30% των κεφαλαίων που συγκεντρώνονται καλύπτουν δαπάνες και λειτουργικά έξοδα. Συνήθως, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί λειτουργούν με αναλογία 50-50.

Η πρωτοβουλία δεσμεύεται να διατηρήσει χαμηλά τις δαπάνες, ώστε να περισσότερα χρήματα να καταλήγουν στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, φέτος ο οργανισμός δοκιμάζει κάτι νέο. Στο παρελθόν, προσκαλούσε στο γκαλά του δημοφιλείς Έλληνες από τον χώρο της show biz, όπως ο Σάκης Ρουβάς, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους θαμώνες. Φέτος ωστόσο επέλεξε να μην το κάνει, επομένως περισσότερα από τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν θα δαπανηθούν για πρωτοβουλίες  στην Ελλάδα αντί να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς των μουσικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και της φιλοξενίας τους.

Acting interim director, Peter Poulos. Photo via Hellenic Initiative

Διττή πρωτοβουλία

Η αποστολή της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα αποτελείται από δύο πυλώνες. Η πρώτη επικεντρώνεται στη χορήγηση χρημάτων σε οργανώσεις που βοηθούν Έλληνες που έχουν ανάγκη— άπορους, άστεγους κ.λπ. Έχει συνεργαστεί, για να αναφέρουμε μόνο μερικές οργανώσεις, με το «Μαζί για το παιδί», το Athens Food Pantry και την Ithaca Laundry, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υλοποιεί την πολύ πρωτότυπη ιδέα να φορτώνει σε φορτηγά εγκαταστάσεις πλυντηρίων και ντους και να τα σταθμεύσει σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται άστεγοι.

Μέρος των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν στο φετινό γκαλά θα δοθούν ειδικά στην καλοκαιρινή ακαδημία νέων του ομίλου, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη βοήθεια των μη προνομιούχων νέων.

Οι επιχορηγήσεις δίνονται για τρία χρόνια σε συλλόγους και ενώσεις που ελέγχονται προσεκτικά από ένα τμήμα της Hellenic Initiative. Κάθε ομάδα πρέπει επίσης να υποβάλει αίτηση για διαπίστευση, ένα έγγραφο που αναγκάζει τις ομάδες να εξηγήσουν τι κάνουν και πώς λειτουργούν. «Η διαδικασία βοηθά πραγματικά τους οργανισμούς να καταλάβουν ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές στον μη κερδοσκοπικό κόσμο», εξηγεί ο Poulos.

Ο δεύτερος πυλώνας των προσπαθειών της THI είναι αφιερωμένος στο να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί εντοπίζοντας και υποστηρίζοντας πολλά υποσχόμενες ελληνικές επιχειρηματικές προσπάθειες. Για το σκοπό αυτό, η THI διοργανώνει εκδηλώσεις, όπως η Venture Fair που πραγματοποιείται συνήθως στην Ελλάδα τον Ιούνιο και η οποία φέρνει σε επαφή επιχειρηματίες και επενδυτές. Δίνει επίσης χρηματικά έπαθλα μεταξύ 10.000 και 25.000 δολαρίων έκαστο. Οι νικητές του φετινού βραβείου θα ανακοινωθούν στις 14 Δεκεμβρίου.

Για να θεωρηθούν υποψήφιοι για βραβείο, οι επιχειρηματίες πρέπει να υποβάλουν αίτηση -φέτος η προσπάθεια προσέλκυσε 125.000 αιτούντες. Μία ομάδα ειδικών έκανε την αρχική επιλογή και το προσωπικό της ΤHI κατέληξε σε 80 φιναλίστ: εν τέλει 10 τυχεροί θα λάβουν τις επιχορηγήσεις.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις καλές ιδέες και να συμβάλουμε, μέσω αυτού, στην ανάπτυξη της χώρας», πρόσθεσε ο Poulos. «Έχουμε κουραστεί το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας να είναι οι άνθρωποί της. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες εργασίας. Αυτός είναι ένας τρόπος για να το αλλάξουμε».

Οι αποδέκτες των προηγούμενων επιχορηγήσεων ανήκαν στους τομείς της τεχνολογίας, του τουρισμού και της γεωργίας. Για παράδειγμα, η RT Safe (https://rt-safe.com/), ένας από τους δικαιούχυς, είναι μια ιατρική εταιρεία που εξατομικεύει τη φροντίδα στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία με τη βοήθεια της 3D τεχνολογίας προκειμένου να βοηθήσει τους χειρουργούς εγκεφάλου να εκτελούν τις χειρουργικές επεμβάσεις με απόλυτη ακρίβεια. Μια άλλη έξυπνη ιδέα που υποστηρίζεται από την THI: μια εταιρεία που επαναχρησιμοποιεί τα ζυμαρικά για το παστίτσιο ως ανακυκλώσιμα καλαμάκια.

Η Hellenic Initiative έχει επίσης ξεκινήσει αυτό το διάστημα μια αθόρυβη δημοπρασία για τη συγκέντρωση χρημάτων, προσφέροντας έργα τέχνης, ποιοτικό κρασί, ταξιδιωτικά εισιτήρια σε προσφορά και εισιτήρια αγώνων. Οι προσφορές γίνονται δεκτές μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες

Στο παρελθόν, το λαμπερό γκαλά συγκέντρωσης πόρων της The Hellenic Initiative προσέλκυε τα φώτα της δημοσιότητας περισσότερο για τη λάμψη και λιγότερο για την ουσία όσων έχει επιτύχει η ομάδα. Αλλά αν κοιτάξει κανείς πέρα από τις εντυπωσιακές τουαλέτες και τα σμόκιν θα ανακαλύψει την αξιοσημείωτη αποστολή της ομάδας να προσελκύσει Έλληνες από όλη τη χώρα και τον κόσμο, προκειμένου να ενωθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην πατρίδα τους και να στηρίξουν τις προσπάθειες για ευκαιρίες απασχόλησης και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται και στον ιστότοπο της Πρωτοβουλίας σχετικά με την αποστολή της: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην Ελλάδα, παρά τα ελαττώματά μας. Και αφιερώνουμε τον χρόνο, τους πόρους και τα δίκτυά μας για να εξασφαλίσουμε ένα διαφορετικό μέλλον… Πρόκειται για επενδύσεις, όχι για δωρεές. Επικεντρωνόμαστε στον αντίκτυπο και τα αποτελέσματα».

Με ταπεινότητα, η οργάνωση παραδέχεται ότι δεν κατέχει όλες τις απαντήσεις, η ελπίδα της  ωστόσο για το μέλλον της Ελλάδας είναι στέρεη. «Γνωρίζουμε ότι σε όλη την παγκόσμια κοινότητά μας, έχουμε ό,τι χρειάζεται για να δημιουργήσουμε μια δύναμη του 21ου αιώνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη τη διασπορά. Και θα τη φτιάξουμε μαζί».

Το φετινό γκαλά στις 2 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια για το 2024.

«We Want to Help Greek People Quietly»: On the eve of its 11th annual gala, the Hellenic Initiative expects to raise $2.5 million to help Greeks in need and to support entrepreneurs.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε στο Φανάρι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: