Η εφημερίδα The Guardian γράφει για τους κινδυνους κατά της δημοκρατίας στις ΗΠΑ από μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ: Εκτροπή σε απολυταρχία

FILE PHOTO Ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. EPA/CJ GUNTHER




Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στις ΗΠΑ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, επιχειρεί να αναδείξει ο Peter Stone στον βρετανικό The Guardian συνομιλώντας με ειδικούς.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι οι διαβεβαιώσεις Τραμπ για τιμωρία των επικριτών του, αλλά και η επιδίωξή του να «εργαλειοποιήσει» το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, κάνουν εμπειρογνώμονες και πρώην αξιωματούχους του υπουργείου να προειδοποιούν ότι μια δεύτερη θητεία Trump συνιστά άμεση απειλή για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στις ΗΠΑ.

  • Επισημαίνεται, ειδικότερα, ότι οι συνεχείς αναφορές του αμερικανού μεγιστάνα ότι θα πάρει εκδίκηση από τους εχθρούς του, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που τους έχει χαρακτηρίσει ως «παράσιτα», συμπίπτει με τα σχέδια που οι πιστοί οπαδοί του καταστρώνουν σε δεξιές δεξαμενές σκέψης προκειμένου να επεκτείνουν την εξουσία του προέδρου και να περιορίσουν το DoJ, το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Όλα αυτά έχουν τροφοδοτήσει τους φόβους των επικριτών ότι σε μια δεύτερη θητεία ο Τραμπ θα κυβερνούσε ως ένας απολυταρχικός ηγέτης χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Αμερικής. Συγκεκριμένα, μελετητές και πρώην αξιωματούχοι της δικαιοσύνης βλέπουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι εάν αποκτήσουν ξανά την εξουσία ο Trump και οι σύμμαχοί του σχεδιάζουν να ενισχύσουν τον έλεγχό του σε βασικές υπηρεσίες και να εγκαταστήσουν έμπιστους οπαδούς σε κορυφαίες θέσεις στο DoJ και το FBI, γεγονός που θα του επιτρέψει να έχει περισσότερα περιθώρια εκδίκησης για τους εχθρούς και τις υπηρεσίες που ο Trump θεωρεί ότι φιλοξενούν επικριτές του.

«Πουθενά στον κόσμο δεν μπορώ να βρω υποψήφιους τόσο ανοιχτούς στο να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του κράτους για να κυνηγήσουν επικριτές και εχθρούς», υπογράμμισε ο Steven Levitsky, καθηγητής του Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας του How Democracies Die.

«Αυτή είναι μια από τις πιο ανοιχτά αυταρχικές εκστρατείες που έχω δει ποτέ. Πρέπει να επιστρέψετε στους ακροδεξιούς εξουσιαστές της δεκαετίας του 1930 στην Ευρώπη ή στη Λατινική Αμερική του 1970 για να βρείτε το είδος της απάνθρωπης και βίαιης γλώσσας που ο Trump αρχίζει να χρησιμοποιεί με συνέπεια», πρόσθεσε ο Αμερικανός ειδικός. «Αν και οι δημοκρατικοί θεσμοί στις ΗΠΑ είναι δύσκολο να αφανιστούν, ο Trump και οι άνθρωποι γύρω του θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι αυτή τη φορά», προειδοποίησε ο Levitsky.

Με τη σειρά του ο Donald Ayer, πρώην αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας που υπηρέτησε στην κυβέρνηση του George HW Bush, χαρακτήρισε «αποτρόπαιο» το γεγονός ότι ένας υποψήφιος για την προεδρία «απειλεί να χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να κυνηγήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να κυνηγήσει τον πρόεδρο Biden και την οικογένειά του και να καταστήσει ουσιαστικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης βραχίονα του Λευκού Οίκου προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς».

Άλλοι μελετητές εμφανίζονται εξίσου ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που θα έχει μια δεύτερη προεδρία Trump: «Ο Trump έχει οξύνει τη ρητορική του, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηρισμού των εχθρών και των επικριτών του ως «παράσιτα». «Πρόκειται για ένα σκοτεινό μήνυμα εκδίκησης και ανταπόδοσης που προοιωνίζεται ένα μελλοντικό αυταρχικό προεδρικό καθεστώς», εκτίμησε από την πλευρά του ο Timothy Naftali, ανώτερος ερευνητής στη σχολή διεθνών και δημοσίων υποθέσεων του Πανεπιστημίου Columbia.

Άλλοι βετεράνοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζουν κι αυτοί ότι ο Trump και οι πιστοί του εγκυμονούν κινδύνους χωρίς προηγούμενο: «Ο Trump και τα δεξιά ΜΜΕ έχουν φυτέψει σε γόνιμο έδαφος τον σπόρο ότι το σημερινό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πολιτικοποιηθεί και ο μύθος αυτός έχει πλέον ανθίσει. Οι προσπάθειές τους να υπονομεύσουν το DoJ και το FBI είναι από τις πιο καταστροφικές εκστρατείες που έχουν πραγματοποιήσει», τόνισε ο Michael Bromwich, πρώην γενικός επιθεωρητής στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και καθηγητής Νομικής της Κολούμπια Dan Richman βλέπει επίσης μεγάλα προβλήματα για το κράτος δικαίου εάν εκλεγεί ξανά ο Trump: «Οι προηγούμενες προσπάθειες και τα μελλοντικά σχέδια του Trump να χρησιμοποιήσει τις ομοσπονδιακές ποινικές διώξεις ως εργαλείο προσωπικής τιμωρίας βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με οποιαδήποτε έννοια κράτους δικαίου και ανεξαρτησίας της εισαγγελίας», εξήγησε ο Dan Richman σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πηγή The Guardian [‘Openly authoritarian campaign’: Trump’s threats of revenge fuel alarm]

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τον εκλογικό θρίαμβο του «Ολλανδού Τραμπ»: Ανέτρεψε τα προγνωστικά το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: