Τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η συμφωνία, χρειάστηκε παρέμβαση του Προέδρου Μπάιντεν: Το Ισραήλ αποφυλάκισε 39 Παλαιστινίους φυλακισμένους μετά την απελευθέρωση ομάδας ομήρων

A vehicle carrying hostages held by Hamas in Gaza arrives at Sheba Medical Center in Tel HaShomer neighborhood in Ramat Gan, Israel, 26 November 2023. EPA, ABIR SULTAN




Η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών ανακοίνωσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι αφέθηκαν ελεύθερα 39 πρόσωπα με την παλαιστινιακή εθνικότητα μετά την απελευθέρωση από τη Χαμάς, η οποία κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, κάπου είκοσι ομήρων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.

Πρόκειται για γυναίκες και πρόσωπα εφηβικής ηλικίας, κάτω των 19 ετών, όπως και στις περιπτώσεις των ομήρων που απελευθερώθηκαν, που ήταν όλοι γυναίκες και παιδιά.

Η συμφωνία Ισραήλ/Χαμάς προβλέπει, τουλάχιστον στη θεωρία, 4ήμερη ανακωχή, την απελευθέρωση 50 ομήρων και την αποφυλάκιση 150 κρατουμένων.

Στις 2 περίπου το πρωι, η δεύτερη ομάδα ομήρων που άφησε ελεύθερους το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς έφθασε στο Ισραήλ αργά χθες Σάββατο το βράδυ, ανακοίνωσε ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές και τις ισραηλινές αρχές, αφέθηκαν ελεύθεροι 13 υπήκοοι του Ισραήλ -κάποιοι έχουν διπλή υπηκοότητα- και 4 υπήκοοι Ταϊλάνδης που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας. Η απελευθέρωσή τους καθυστέρησε για αρκετές ώρες.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού και το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών δημοσίευσαν το καθένα τα ονόματα και τις ηλικίες και των δεκατριών Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς:

Shoshan Haran 67 χρόνων, Shiri Weiss 53, Σάρον Αβιγκντόρι 52 ετών, Adi Shoham 38, Maya Regev 21, Noga Weiss 18, Noam Or 17, Άλμα Ορ 13, Hila Rotem 13, Noam Avigdori 12, Emily Hand, 9 Naveh Shoham, 8 και Yahel Shoham 3 ετών.

Ο Dror Or, ο πατέρας του Noam και του Alma Or, εξακολουθεί να κρατείται από τη Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Η Yonat Or, η μητέρα των παιδιών και σύζυγος του Dror, σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Η Raaya Rotem, η μητέρα της Hila Rotem, κρατείται επίσης στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), οι 17 όμηροι βρίσκονται στο Ισραήλ αφού μεταφέρθηκαν από τη Γάζα με νηοπομπή του Ερυθρού Σταυρού αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Εκπρόσωποι από το ICRC μόλις μετέφεραν 17 ομήρους μέσω Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων 13 Ισραηλινών και 4 Ταϊλανδών ομήρων, στις Ειδικές Δυνάμεις ISA και IDF, καθώς κατευθύνονται προς τα ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους ανθρώπους μας στο σπίτι και να τους συνοδεύσουμε και τις οικογένειές τους. Παραμένουμε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας στα σπίτια τους», ανέφερε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Το Κατάρ είχε ανακοινώσει ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι και τέσσερις αλλοδαποί, όλοι τους Ταϊλανδοί, παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Οι συνολικά 17 όμηροι και όχι 20 όπως είχε αναφερθεί αρχικά, ήταν καθ’ οδόν για τη Ράφα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Εμιράτου, την ώρα που τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν πλάνα από τα οχήματα που τους μετέφεραν στη μεθοριακή διάβαση.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, οι απελευθερωθέντες όμηροι πέρασαν στην Αίγυπτο μετά τα μεσάνυχτα.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι μετά το τηλεφώνημα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει ενέργειες για να τους παραλάβει.

Το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς επιλύθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανέφερε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, κατόπιν επικοινωνίας αξιωματούχων του Κατάρ και της Αιγύπτου. «Απόψε (χθες) το βράδυ» αναμένεται να απελευθερωθούν συνολικά 20 όμηροι, οι 13 εκ των οποίων είναι Ισραηλινοί, πρόσθεσε, όπως και έγινε.

Από την πλευρά του Ισραήλ, αποφυλακίστηκαν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων θα γινόταν χθες τοβράδυ και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.

  • Το Ισραήλ προσπαθεί να μάθει γιατί η μητέρα της 13χρονης Rotem δεν απελευθερώθηκε ακόμα

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να προσδιορίσει γιατί μια μητέρα που είχε συλληφθεί όμηρος στις 7 Οκτωβρίου δεν απελευθερώθηκε χθες μαζί με την κόρη της.

Η Hila Rotem, 13 ετών, ήταν μεταξύ των Ισραηλινών ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού και το φόρουμ για ομήρους και αγνοούμενους.

Η Raaya Rotem, η μητέρα της Hila, δεν περιλαμβάνεται στους ομήρους που απελευθερώθηκαν. Η Hila και η Raaya, 54 ετών, απήχθησαν από το Kibbutz Be’eri στις 7 Οκτωβρίου.

Ένας ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι μητέρες και τα παιδιά δεν πρέπει να χωρίζονται βάσει της συμφωνίας.

«Αυτό είναι μέρος της συμφωνίας», είπε ο αξιωματούχος. «Είναι άγνωστο πού είναι και τι της συνέβη».

  • Η Γερμανία χαιρετίζει την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων 4 Γερμανοϊσραηλινών

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή την απελευθέρωση δεύτερης ομάδας ομήρων από τη Χαμάς, οι τέσσερις εκ των οποίων είναι Γερμανοϊσραηλινοί, εκφράζοντας «ανακούφιση» μέσω X (του πρώην Twitter).

Ήδη προχθές Παρασκευή είχαν αφεθεί ελεύθεροι άλλοι τέσσερις Γερμανοϊσραηλινοί, που σημαίνει ότι συνολικά έχουν αφεθεί ελεύθερα οκτώ πρόσωπα με τη γερμανική υπηκοότητα.

«Τους σκέφτομαι, όπως κι αυτούς που βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανακτήσουν την ελευθερία τους το συντομότερο», ανέφερε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Κάιρο, Egypt
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βερολίνο, Germany

Ανησυχία στη Γαλλία για την αύξηση των γυναικοκτονιών: Ξεπερνούν τις εκατό οι δολοφονημένες κάθε χρόνο, διαδηλώσεις για τη λήψη μέτρων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: