Tεράστια προβλήματα στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου: Ανεστάλησαν όλα τα τακτικά χειρουργεία

File Photo: Γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο. Photo via @amna_news




Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, αφού την Τρίτη ανεστάλησαν όλα τα τακτικά χειρουργεία λόγω αναρρωτικής άδειας της Αναισθησιολόγου, ενώ για να καλυφθεί η εφημερία από γιατρό η διοίκηση προχώρησε σε «εντέλλεσθε».

Την Τετάρτη οι γυναικολόγοι θα βάλουν μόνο τα έκτακτα περιστατικά, λόγω Πανελλαδικής απεργίας των Αναισθησιολόγων, ενώ την Πέμπτη τα τακτικά χειρουργεία δεν θα γίνουν λόγω της Παγκρήτιας κινητοποίησης των υγειονομικών.

Το ζητούμενο, όπως ανέφεραν χειρουργοί και γυναικολόγοι στην ΕΡΤ, είναι την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου τα τακτικά χειρουργεία που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κανονικά.

Φυσικά μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί, με τις μεθοδεύσεις προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του Δ.Σ. των Διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων αλλά και η “φωτογραφική” προκήρυξη που ακολούθησε, με την οποία δύο Αναισθησιολόγοι φεύγουν σε Σητεία και Ιεράπετρα, αντίστοιχα, ενώ από 1η του 2024 φεύγει και τρίτος Αναισθησιολόγος που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην Ιεράπετρα, η λειτουργία του νοσοκομείου κινδυνεύει να συρρικνωθεί δραστικά.

Μάλιστα το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με την παραίτηση της Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού τομέα του Νοσοκομείου, η ίδια ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί πολύ πίεση από τη διοίκηση.

Συνέλευση των εργαζομένων

Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου εργαζόμενων και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, με κατάμεστη την αίθουσα συνεδριάσεων του Νοσοκομείου από εργαζόμενους όλων των κλάδων που αγωνιούν για το μέλλον του υγειονομικού ιδρύματος.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων, Γιώργος Μανουσάκης, μιλώντας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ζητάμε την τροποποίηση της απόφασης για τις προκηρύξεις και σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, τότε έχουμε αποφασίσει να παραιτηθούμε οι αιρετοί (ο ίδιος και ο γιατρός Νίκος Μουδατσακης) ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο μας. Τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα και ζητάμε την συμπαράσταση όλων στον αγώνα μας».

Παράλληλα ο Σύλλογος Εργαζόμενων του νοσοκομείου με κείμενο που ανάρτησε και εγκρίθηκε από τη Συνέλευση ζητά τις παραιτήσεις του διοικητή των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων του Λασιθίου, Μανώλη Ανδρεαδάκη, αλλά και του Διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας, Θεόδωρου Κατάσου.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι καθόλου καλή σε όλα τα τμήματα κάτι που περιέγραψαν με μελανά χρώματα οι εργαζόμενοι που μίλησαν στην συνέλευση, ενώ στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος εργαζόμενων αναφέρει:

«Συνεχίζεται η μεγάλη δυσλειτουργία στο ακτινολογικό τμήμα όπου οι μισές εφημερίες μένουν κενές και πλέον το Νοσοκομείο το επόμενο διάστημα μένει με έναν ακτινολόγο, ενώ σημαντικά προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν στην Καρδιολογική κλινική, στο ΤΕΠ, στην παθολογική κλινική και στη ΜΕΘ.

Επίσης στο νοσοκομείο δεν υπάρχει νευρολόγος και σε σημαντικές κλινικές υπηρετεί μόνο ένας γιατρός (ουρολογική, ΩΡΛ, ογκολογικό, δερματολογικό, γαστρεντερολογικό κα), στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν λειτουργεί ψυχιατρική κλινική και δεν υπηρετεί κανένας ψυχίατρος (αναμένεται η κάλυψη μιας θέσης από παλαιότερη προκήρυξη).

Εκτός βέβαια από την ιατρική υπηρεσία, σοβαρή υποστελέχωση και μεγάλα κενά υπάρχουν και στις άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου (νοσηλευτική, διοικητική, τεχνική, εστίαση, πλυντήρια, φύλαξη, καθαριότητα και υποστηρικτές υπηρεσίες), κενά που καλύπτονται με τη στέρηση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, που δεν μπορούν να παίρνουν τις κανονικές άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται, με αποτέλεσμα σε κάθε εργαζόμενο να οφείλονται περισσότερες από 80 ημέρες άδειας και ρεπό από προηγούμενα έτη».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Λασιθίου, Κώστας Καραταράκης, σημείωσε: «Εκφράσαμε την ανησυχία μας για το μέλλον του Νοσοκομείου.

Το Αναισθησιολογικό κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς γιατρό από την αρχή του έτους, βρισκόμαστε πολύ κοντά αν όχι στην πλήρη διάλυση αλλά στην υποβάθμιση του νοσοκομείου σε επίπεδο ενισχυμένου Κέντρου Υγείας.

Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν με ευθύνη κεντρικά του Υπουργείου είναι λίγες, πέντε σε σχέση με τις επτά στη Σητεία και τις έξι στην Ιεράπετρα.

Διεκδικούμε περισσότερες θέσεις γιατρών, θέση Διευθυντού Αναισθησιολόγου στον Άγιο Νικόλαο, θέση Ακτινοδιαγνώστη, ενώ οι θέσεις διευθυντών Αναισθησιολόγων που προκηρύχθηκαν σε Σητεία και Ιεράπετρα να επαναπροκηρυχθούν με τον βαθμό του επιμελητή Α».

Τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συνάντησε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ο Διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας, Θεόδωρος Κατάσος, και του εξέθεσε τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τον ίδιο σύμφωνα με πληροφορίες να δείχνει ότι δεν γνώριζε εις βάθος τα γεγονότα.

Σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες θα δημοσιευθεί η προκήρυξη κάτι που θα καθορίσει τις επερχόμενες εξελίξεις.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ανοίγει ο δρόμος για νέο αντικαρκινικό φάρμακο: Εντοπίστηκε άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: