Τα λαγούμια της Χαμάς είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις δυνάμεις του IDF: Ίσως χρειαστούν μήνες για να τα κλείσουν όλα

FILE PHOTO: Τρομοκράτης της Χαμάς βιντεοσκοπείται μέσα σε ένα από τα περιβόητα τούνελ στη Γάζα. Screenshot via YouTube@FRANCE 24/




Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προελαύνουν στη βόρεια Γάζα, στοχεύουν επίσης βαθύτερα. Στόχος τους, ένας λαβύρινθος από σήραγγες που η παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα Χαμάς έχει κατασκευάσει σχολαστικά όλα αυτά τα χρόνια για να δημιουργήσει το βασικό σύστημα των επιχειρήσεών της.

Όπως καταγράφει στο Al Jazeera η Virginia Pietromarchi

Αλλά ενώ ο ισραηλινός στρατός συνάντησε λίγα εμπόδια στο σφυροκόπημα του πολιορκημένου θύλακα για περισσότερο από έναν μήνα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εξάλειψη του υπόγειου ιστού αράχνης των σηράγγων θα μπορούσε να παρουσιάσει στον στρατό του πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις.

«Θα ήταν ένα αργό, επίπονο, πολύμηνο έργο για να μειωθούν εντελώς, και πιθανότατα το σκάψιμο θα συνεχιστεί καθώς [ο ισραηλινός στρατός] προσπαθεί», δήλωσε ο Richard Outzen, ανώτερος συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Τουρκία και ανώτερος συνεργάτης στο Jamestown Foundation, μια δεξαμενή σκέψης αμυντικής πολιτικής. Ενώ λίγοι γνωρίζουν την πλήρη έκταση αυτού που ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκαλούν «μετρό», οι σήραγγες πιστεύεται ότι διασχίζουν ολόκληρο τον θύλακα για εκατοντάδες χιλιόμετρα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ένα βάθος μεταξύ τους σε ένα φάσμα από 15 έως 60 μέτρα (50 έως 200 πόδια).

Το 2021, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι υπήρχαν 300 χιλιόμετρα (186 μίλια) τούνελ κάτω από τη λωρίδα. Ορισμένα από αυτά εξυπηρετούνται με δεξαμενές οξυγόνου, σωλήνες νερού και φώτα ρεύματος. Ένα αποκλειστικό βίντεο από το Al Jazeera Arabic από το 2021 δείχνει διαδρόμους ενισχυμένους με σκυρόδεμα που οδηγούν σε ένα υπόγειο γραφείο με λειτουργική τηλεφωνική γραμμή και δωμάτια όπου αποθηκεύονται όπλα.

Το σύστημα πιστεύεται ότι έχει μια περιφέρεια, με πιο ρηχές σήραγγες που καταστρέφονται πιο εύκολα από την επιφάνεια, και έναν πυρήνα όπου βρίσκονται τα κέντρα καταδρομών, οι αποθήκες όπλων, οι πύραυλοι και, πιο πρόσφατα, μερικοί από τους περίπου 240 Ισραηλινούς αιχμαλώτους που συνέλαβε η Χαμάς. Οι σήραγγες επιτρέπουν στους μαχητές να διεξάγουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις και να κινούνται γρήγορα στη λωρίδα χωρίς τα ισραηλινά μάτια να μπορούν να τους εντοπίσουν.

«Μία από τις κύριες προσπάθειες της Χαμάς τα τελευταία 17 χρόνια ήταν το σκάψιμο τούνελ που θα την έκανε ανθεκτική, αυτό δεν ήταν παράπλευρη δραστηριότητα», δήλωσε ο Andreas Krieg, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα αμυντικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου. Και αυτό που λειτουργεί πάνω από το έδαφος, δεν λειτουργεί από κάτω. «Το Ισραήλ έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα για τα πάντα, αλλά έχει παρασυρθεί σε έναν πόλεμο χαμηλής τεχνολογίας όπου αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αναιρείται τη στιγμή που πρέπει να κινηθούν υπογείως», προσθέτει.

Στο στρατιωτικό μέτωπο, οι αεροπορικές επιδρομές δεν μπορούν να φτάσουν αρκετά βαθιά ώστε να καταστρέψουν τον πυρήνα των σηράγγων, λένε οι ειδικοί. Κατ’ αυτούς, ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να αποκτήσει τον έλεγχο όλων των εξόδων και εισόδων – μια εξαιρετικά χρονοβόρα και επικίνδυνη επιχείρηση. Ακόμα κι αν μια περιοχή έχει καθαριστεί σχολαστικά, ένας άξονας σήραγγας θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από τις εχθρικές γραμμές, επιτρέποντας στους Παλαιστίνιους μαχητές να επιτεθούν στους ισραηλινούς στρατιώτες από τα μετόπισθεν. «Είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και είναι πολύ επικίνδυνη», λέει ο Krieg.

Άλλες επιλογές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ήταν η έκχυση υγρού τσιμέντου ή λυμάτων, όπως έκανε η Αίγυπτος το 2013 κατά μήκος των συνόρων της, μέσα σε σήραγγες. Αλλά αυτές οι τεχνικές δεν θα λειτουργούσαν εάν οι σήραγγες έχουν πολλαπλές εισόδους και εξόδους.

Με πληροφορίες από Aljazeera / ‘Very risky’: Israel faces months-long campaign against Hamas Gaza tunnels – Υπότιτλος: As the Israeli army expands its reach in northern Gaza, Hamas tunnels pose major challenges for its troops

Το Ιράν χρηματοδοτεί εδώ και δυο χρόνια τη Χαμάς με δεκάδες εκατομμύρια, μέσω ψηφιακών κρυπτονομισμάτων: Αποκάλυψη WSJ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: