Το Ιράν χρηματοδοτεί εδώ και δυο χρόνια τη Χαμάς με δεκάδες εκατομμύρια, μέσω ψηφιακών κρυπτονομισμάτων: Αποκάλυψη WSJ

File Photo epa08951383 An Ethereum coin in front of a monitor showing a stock barometer in Duesseldorf, Germany, EPA/SASCHA STEINBACH




Η Χαμάς χρησιμοποιεί εδώ και λίγα χρόνια ψηφιακά κρυπτονομίσματα (tokens) για την χρηματοδότησή της από το Ιράν.

Αυτό αναφέρεται σε άρθρο  των Angus Berwick και Ian Talley  που δημοσιεύει η Wall Street Journal με τίτλο Hamas Needed a New Way to Get Money From Iran. It Turned to Crypto.

Στα μέσα του 2019, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς, τον οποίο αποκάλεσε “χρηματοδότη του Ιράν στη Γάζα”. Αυτός ο διοικητής διηύθυνε ένα εξωχρηματιστηριακό σύστημα εμβασμάτων, το λεγόμενο δίκτυο hawala, όπως είναι γνωστό στη Μέση Ανατολή, που διοχέτευε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης από το Ιράν στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Ο αντικαταστάτης του, ένας Παλαιστίνιος επιχειρηματίας ονόματι Zuhair Shamlakh, άλλαξε στρατηγική, για να αποφύγει τους Ισραηλινούς, και στράφηκε στα ψηφιακά νομίσματα, αναφέρουν εισαγωγικά οι αρθρογράφοι.

Σύμφωνα με νυν και πρώην ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, τα ανταλλακτήρια χρημάτων του Shamlakh έστελναν όλο και περισσότερο ψηφιακά tokens σε φορείς στο εξωτερικό για την εξόφληση υπολοίπων hawala. Τα κρυπτονομίσματα που στέλνονταν στα ψηφιακά πορτοφόλια, που ελέγχονταν από τα χρηματιστήρια που συνδέονται με τη Χαμάς, μπορούσαν επίσης να ανταλλαγούν με μετρητά στα γραφεία τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτή η στροφή βοήθησε τη Χαμάς και τις θυγατρικές της, όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, να λαμβάνουν μεγάλα ποσά από το Ιράν, κατά τη διάρκεια των δύο ετών που προηγήθηκαν των επιθέσεων κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο, είπαν αξιωματούχοι. Ήταν μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί μια νέα χρηματοοικονομική τεχνολογία, για να μειωθούν οι κίνδυνοι της διακίνησης φυσικών χρημάτων και αγαθών.

Από το 2021, το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας του Ισραήλ (NBCTF) έχει εκδώσει επτά εντάλματα για την κατάσχεση κρυπτογραφικών κεφαλαίων που κατέχουν τρία από αυτά τα ανταλλακτήρια της Γάζας. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας αναλύσεων και λογισμικού BitOK με έδρα το Τελ Αβίβ, τα ψηφιακά πορτοφόλια, που εντοπίστηκαν, είχαν λάβει 41 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα. Τα ψηφιακά πορτοφόλια, που συνδέθηκαν από το γραφείο σε μια άλλη εντολή, είχαν λάβει επιπλέον 93 εκατομμύρια δολάρια.

Αξιωματούχοι της NBCTF δήλωσαν ότι ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που έλαβαν τα ανταλλακτήρια της Γάζας ήταν για τη Χαμάς, επικαλούμενοι ισραηλινές πληροφορίες πέρα από την ανάλυση των blockchain. Ορισμένα από τα ανταλλακτήρια, που εντοπίστηκαν από το Ισραήλ, μοιάζουν με τυπικές επιχειρήσεις καταστημάτων που προσφέρουν διεθνείς μεταφορές χρημάτων. Μέρος των επιχειρήσεών τους αφορούσε νόμιμες δραστηριότητες, όπως εμπορικές πληρωμές και εμβάσματα, προκειμένου να δημιουργηθεί επαρκής ροή μετρητών για τη συγκάλυψη της χρηματοδότησης των ισλαμιστικών ομάδων, δήλωσαν αξιωματούχοι της NBCTF.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι περισσότεροι από 100 Αμερικανοί βουλευτές υπέγραψαν τον περασμένο μήνα επιστολή, στην οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις “σοβαρές απειλές εθνικής ασφάλειας”, που θέτει η χρήση κρυπτονομισμάτων για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Με πληροφορίες από WSJ

O πόλεμος στη Μέση Ανατολή ξεφεύγει και εξαπλώνεται: Πέφτουν τα «οχυρά-νοσοκομεία» της Χαμάς- Κομβόι χιλιάδων Παλαιστινίων κινούνται προς το νότο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: