Τα γερμανικά ΜΜΕ κρίνουν την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο: Είναι ένας δύσκολος εταίρος η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν




Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως “δύσκολου εταίρου” αντιστοιχεί, δυστυχώς, πλήρως στην πραγματικότητα, ειδικά από την περίοδο που ανέλαβε ο Ερντογάν τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς τις περιόδους συνεργασίας διαδέχονται συνεχώς περίοδοι αποξένωσης και δημοσίων αντιπαραθέσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα FAZ, η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου δεν οφείλεται μόνο στον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να ασκεί πολιτική, αλλά σε μεγάλο βαθμό και στη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας.

Ορθώς, σχολιάζει η εφημερίδα, ο Γερμανός Καγκελάριος χαρακτηρίζει τη στάση Ερντογάν παράλογη, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος δεν απευθύνεται σε δυτικό κοινό όταν τάσσεται υπέρ της Χαμάς, αλλά στον ισλαμικό κόσμο.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία, ωστόσο θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι ισχύουν άλλα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Εγγύς Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση, είναι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος, ναι μεν προχώρησε με τη Συμφωνία για το Μεταναστευτικό, ωστόσο στη συνέχεια έστειλε μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επίσης είναι ο ίδιος που ενώ δεν συμφώνησε για επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, στη συνέχεια διαπραγματεύτηκε με την Ουκρανία συμφωνία για τα σιτηρά και προχώρησε σε αποστολή εξοπλιστικής βοήθειας.

  • Ως ενδιαφέρουσα επισημαίνεται επίσης η στροφή της Τουρκίας προς την αγορά Eurofighter, προφανώς επειδή δεν προχωρά η αγορά των F-16.

Η επιθυμία της τουρκικής αγοράς να προμηθευτεί Eurofighter, τέθηκε αιφνιδίως στην ατζέντα από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Για την εν λόγω αγορά, απαιτείται η συναίνεση της Γερμανίας.

Η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία φέρεται ήδη να έχουν συμφωνήσει και σύμφωνα με τον Γκιουλέρ προτίθενται επίσης να συμβάλλουν στην επίτευξη θετικής προσέγγισης και από τη γερμανική πλευρά.

Με την αγορά αυτή η Άγκυρα ευελπιστεί να κερδίσει την εξοπλιστική μάχη με την Ελλάδα, η οποία προμηθεύτηκε πέρυσι μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Από γερμανικής πλευράς υπήρξαν διαφορετικές αντιδράσεις ως προς το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία.

Ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ένωσης, Γιόχαν Βάντενφαλ, τάχθηκε υπέρ της πώλησης, σχολιάζοντας ότι δεν θα πρέπει να παγώσει η Γερμανία τη διαδικασία εφόσον έχουν συναινέσει Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Βάντενφαλ, η γερμανική άρνηση θα επιβάρυνε περαιτέρω της γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της γερμανοτουρκικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Μαξ Λουξ εκτιμά ότι η εχθρική στάση του Τούρκου Προέδρου απέναντι στο Ισραήλ δεν επιτρέπει νέες συνεργασίες με την Τουρκία, ειδικά στον εξοπλιστικό τομέα.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Βερολίνο – Γερμανία

Στο δείπνο εργασίας που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν: Ο καγκελάριος της Γερμανίας αναγνώρισε την (δήθεν) αποκλιμάκωση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: