Στο έλεος Κινέζων και Ρώσων χάκερς η Αυστραλία: Συναγερμός στις υπηρεσίες πληροφοριών για την «επίμονη απειλή» κυβερνοεπιθέσεων

FILE PHOTO: Employees watch an electronic board to monitor possible ransomware cyberattacks at the Korea Internet and Security Agency (KISA) in Seoul, South Korea. EPA, YONHAP




Η Αυστραλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «επίμονη απειλή» κυβερνοεπιθέσεων που προέρχεται από χάκερς και ομάδες «πειρατών» του διαδικτύου οι οποίες προωθούνται από κράτη, δήλωσε σήμερα η αυστραλιανή υπηρεσία πληροφοριών, δείχνοντας τη Ρωσία και την Κίνα.

Τους δώδεκα τελευταίους μήνες, η Αυστραλία έχει πληγεί από σειρά επεισοδίων κυβερνοασφαλείας, ένα από τα οποία, το οποίο συνέβη την περασμένη εβδομάδα, έπληξε για τρεις ημέρες λιμάνια της χώρας.

Χωρίς να κατηγορήσει συγκεκριμένες ομάδες «πειρατών» ή να αναφερθεί σε συγκεκριμένες παραβιάσεις, η αυστραλιανή υπηρεσία πληροφοριών υπογραμμίζει στην τελευταία έκθεσή της πως η Μόσχα και το Πεκίνο αντιπροσωπεύουν σοβαρές απειλές για τη χώρα σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια.

Ομάδες «πειρατών της πληροφορικής», που προωθούνται από κράτη, θα συνεχίσουν πιθανόν να βάζουν στόχο τα συστήματα υδροδότησης και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης της Αυστραλίας, προειδοποιεί η υπηρεσία, προσθέτοντας πως θα εντείνουν αναμφίβολα τις προσπάθειές τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε στρατιωτικά απόρρητα.

Το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS, το οποίο συνήφθη ανάμεσα στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και προβλέπει κυρίως την παράδοση στην Καμπέρα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, μπορεί να είναι ο κύριος στόχος των κυβερνοεπιθέσεων, αναφέρεται στην έκθεση.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά σε ένα επεισόδιο κυβερνοασφαλείας που σημειώθηκε το Μάιο, κατά το οποίο πειρατές της πληροφορικής υποστηριζόμενοι από το Πεκίνο διείσδυσαν στα δίκτυα κρίσιμης σημασίας υποδομών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκθεση προειδοποιεί κατά της ανάπτυξης ίδιου τύπου κινεζικών επιχειρήσεων εναντίον της Αυστραλίας.

Η Κίνα, κύριος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, αποτελεί «πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σχολίασε σήμερα ο αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς, ερωτηθείς σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια υπογραμμίζουν πως η Αυστραλία δεν είναι επαρκώς προστατευμένη από τις επιθέσεις πληροφορικής και πως υπάρχουν ευάλωτες τράπεζες δεδομένων καταναλωτών, οι οποίες κάνουν τη χώρα κερδοφόρο στόχο για τους χάκερ.

Η Medibank, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφαλίσεων της Αυστραλίας, είχε παραδεχθεί το Νοέμβριο 2022 πως κυβερνοπειρατές είχαν πρόσβαση στα δεδομένα 9,7 εκατομμυρίων πελατών, καθώς και στους ιατρικούς φακέλους τους.

Δύο μήνες νωρίτερα, κυβερνοεπίθεση είχε ως αποτέλεσμα να κλαπούν τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από εννέα εκατομμύρια πελατών της Optus, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σίδνεϊ, Αυστραλία

Σάλος στο Βέλγιο από σεξουαλικό σκάνδαλο με υπαλλήλους στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: