Στα χέρια των Ισραηλινών μετά από ενάμιση μήνα αιχμαλωσίας οι 24 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς: Μεταφέρθηκαν από τις φυλακές και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι * Live εικόνα

epa10993002 A general view shows Israeli soldiers waiting for the return of minor hostages held by Hamas in Gaza, upon news of the release of some hostages, at the helipad of the Schneider- Children’s Medical Center in Petah Tikva , Israel , 24 November 2023. EPA/ABIR SULTAN




Στα χέρια των Ισραηλινών αρχών βρίσκονται πλέον οι 13 Ισραηλινοί αλλά και ο ένας Φιλιππινέζος και οι 10 Ταϊλανδοί όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός που ξεκίνησε από το πρωί.

Σημειώνεται ότι αρχικά υπήρξαν αναφορές για 25 απελευθερώσεις που αφορούσαν σε 12 Ταϊλανδούς – όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης – και 13 Ισραηλινούς.

Ωστόσο, όπως δήλωσε λίγο πριν τις 7μμ εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ – της χώρας που δρα ως διαμεσολαβητής για την διαδικασία απελευθέρωσης – ο  Διεθνής Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 24 ομήρους που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας.

  • Συνολικά 24 όμηροι – 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος – απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε φυλακές του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

«Μεταξύ των απελευθερωθέντων ομήρων είναι 13 ισραηλινοί πολίτες – ορισμένοι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα – 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι, συμπληρώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης «39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές».

Την δήλωση του Καταριανού αξιωματούχου επιβεβαίωσε λίγα λεπτά αργότερα με ανακοίνωσή του και ο Ερυθρός Σταυρός με σχετική ανακοίνωση: «Με ανακούφιση επιβεβαιώνουμε την ασφαλή απελευθέρωση 24 ομήρων. Διευκολύναμε αυτή την απελευθέρωση μεταφέροντάς τους από τη Γάζα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, σηματοδοτώντας τον πραγματικό αντίκτυπο του ρόλου μας ως ουδέτερου διαμεσολαβητή μεταξύ των μερών», ανέφερε ο Ε.Σ. στο X.

  • Την ίδια ώρα μεταφέρθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο πλαίσιο της ανταλλαγής που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί όμηροι μεταφέρθηκαν από την Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο και παραδόθηκαν στις ισραηλινές αρχές.

H ανακοίνωση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων

Δήλωση από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις – IDF –  επιβεβαίωσε λίγο μετά τις 7μμ ότι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος και συνοδεύονται από ειδικές δυνάμεις και τις δυνάμεις σφαλείας Σιν Μπετ,αφού υποβλήθηκαν σε αρχική επιβεβαίωση.

«Οι δυνάμεις μας συνοδεύουν τους απελευθερωμένους ομήρους μέχρι να φτάσουν τις οικογένειές τους στα νοσοκομεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι διοικητές του Ισραηλινού Στρατού και οι στρατιώτες του χαιρετίζουν και αγκαλιάζουν τους ομήρους που επιστρέφουν  στην πατρίδα τους», συνεχίζει.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τα όργανα του αμυντικού μηχανισμου για την επιστροφή όλων των ομήρων», προσθέτουν οι IDF, ζητώντας παράλληλα  από το κοινό να «δείξει υπομονή και ευαισθησία και να σεβαστεί την ιδιωτική ζωή των απελευθερωμένων ομήρων και των οικογενειών τους».

 

Η απελευθέρωση των Ταϊλανδών

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Srettha Thavisin, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε ανακοινώσει πρώτος την απαλευθέρωση συμπατριωτών του:

«Επιβεβαιώθηκε από το τμήμα ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών ότι υπάρχουν ήδη 12 Ταϊλανδοί όμηροι που έχουν απελευθερωθεί. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας είναι καθ’ οδόν για να τους παραλάβει εν ευθέτω χρόνω. Θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για ονόματα και τα στοιχεία τους. Παρακαλούμε μείνετε συντονισμένοι.»

Οι Ταϊλανδοί απελευθερώθηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες – ύστερα από ξεχωριστή συμφωνία που σύναψε η Ταιλάνδη με τη Χαμάς, με την διαμεσολάβηση της Αιγύπου.

Οι 12 Ταϊλανδοί  έχουν περάσει πλέον τα σύνορα με το Ισραήλ και βρίσκονται καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο Assaf Harofeh στο κεντρικό Ισραήλ, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Δεν υπάρχει άμεση, επίσημη ισραηλινή επιβεβαίωση .

Η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Την ίδια ώρα το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανακοίνωσε  την απελευθέρωση  13 Ισραηλινών ομήρων οι οποίοι παρελήφθησαν από το προσωπικό  της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στην Αίγυπτο. Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα κατά την έξοδο από τη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα.

Οι 13 Ισραηλινοί μεταφέρονται σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ.

Η απελευθέρωση των 13 ομήρων είναι το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όλα παιδιά, μητέρες και άλλες γυναίκες. Οι πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς μπορεί τελικά να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους, με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας για μερικές ακόμη ημέρες.

Οι απελευθερωθέντες  όμηροι είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούνται από τους τρομοκράτες της Γάζας.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και των τρομοκρατών της Χαμάς σταμάτησαν σήμερα το πρωί σήμερα για πρώτη φορά μετά από επτά εβδομάδες σε μια προσωρινή εκεχειρία.  Δεν αναφέρθηκαν μεγάλοι βομβαρδισμοί, χτυπήματα πυροβολικού ή επιθέσεις με ρουκέτες, αν και η Χαμάς και το Ισραήλ αλληλοκατηγορήθηκαν για σποραδικούς πυροβολισμούς και άλλες παραβιάσεις. Και οι δύο είπαν ότι ο πόλεμος θα ξαναρχίσει μόλις τελειώσει η εκεχειρία.

Από το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθεί την ανταλλαγή ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ βρίσκονται στο κέντρο διοίκησης της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Ισραηλινού Στρατού στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης των ομήρων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού:

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας θα παρακολουθούν στενά την επιχείρηση για να φέρουν τους Ισραηλινούς που απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία της Χαμάς στο Ισραήλ».

Μεταφέρθηκαν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από το Ισραήλ

Την ίδια ώρα βαριά φρουρούμενα βαν παρέλαβαν από την φυλακή Οφέρ τους πρώτους 39 Παλαιστίνιους – κυρίως άτομα κάτω των 18 ετών και γυναίκες – που θα παραδοθούν ως ανταλλαγή για τους ομήρους.

Αναρτήσεις παλαιστινιακών μέσων αναφέρουν ότι ήδη κάποιοι από τους απελευθερωθέντες έχουν φτάσει στη Δυτική Όχθη.

Δείτε Live: 

Με πληροφορίες από BBC/CNN/The Times of Israel/Reuters/

Εν αναμονή της απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων: Σόου «ψυχολογικού τρόμου» τις επόμενες ημέρες φοβάται το Ισραήλ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: