Σύγκρουση μεγατόνων χωρίς επίδικο(;) απόντος(;) του Τσίπρα στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Άγνωστο αν θα υπάρξει εισήγηση της επιτροπής δεοντολογίας

File Photo Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου θα σημάνει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το γνωρίζουμε τόσα χρόνια. Εκτός εάν, υπάρξει παράταση…

Πιθανότατα απόντος του Αλέξη Τσίπρα τυπικά η συνεδρίαση έχει ως θέμα ημερήσιας διάταξη τον οδικό χάρτη ως το Συνέδριο. Προφανώς όλοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι ήσσονος σημασίας και απέχει από την πραγματικότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν τελικά θα τεθεί επισήμως το θέμα των διαγραφών καθώς αναμένεται το διαβιβαστικό έγγραφο της επιτροπής Δεοντολογίας προκειμένου να νομιμοποιηθεί καταστατικά αρχικά η συζήτηση και τελικά η όποια γνωμοδότηση για τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα.

  • Χωρίς εισήγηση και ακόμη περισσότερο πρόταση δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ληφθεί απόφαση είτε αποπομπής είτε παραμονής τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως όλα δείχνουν είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει εισήγηση και πιθανότατα το θέμα θα μετατεθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Ανεξαρτήτως αυτών όμως κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πως θα κινηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισηγητική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται πιεστικές εισηγήσεις να επιτεθεί από την αρχή και να μην αφήσει περιθώριο κινήσεων στην Ομπρέλα και τους άλλους… αντιφρονούντες.

Το πως αυτό μπορεί να διατυπωθεί πολιτικά μένει να φανεί.

Η σύγκρουση είναι νομοτελειακή

Από την άλλη πλευρά, όλοι προσέρχονται στη διήμερη συνεδρίαση με τη βεβαιότητα ότι θα σημειωθεί μετωπική σύγκρουση και ότι αυτό θα προκαλέσει τη νομοτελειακή διάσπαση καθώς το τεράστιο ψυχικό, ιδεολογικό και… αισθητικό χάσμα των δύο πλευρών είναι και τεράστιο και ναρκοθετημένο.

  • Τις εβδομάδες που πέρασαν από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη διερράγησαν όλοι οι συνεκτικοί ιστοί που μεθοδικά συγκάλυπταν τις διαφορές που πάντα υπήρχαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως έχει γίνει σαφές από τον δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί δεν υπάρχει κοινός τόπος για κανενός είδους συνεννόηση και όσοι με αγωνία επιχειρούν να υπάρξει ανακωχή και διαβουλεύσεις δεν εισακούονται από κανέναν.

Τα δεδομένα πάντως έχουν ενδιαφέρον καθώς και οι δυο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η πλευρά των νεοπροεδρικών με κύριο εκφραστή τον Παύλο Πολάκη τραβάει το σχοινί ίσως και εξαιτίας του γεγονότος ότι, όπως διαφαίνεται, δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο σώμα της κεντρικής επιτροπής για να εγκριθούν οι προτεινόμενες διαγραφές.

Από την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι επιθυμεί και αυτή τη… λύτρωση καθώς δεν είναι τυχαία τα όσα συνέβησαν χθες Πέμπτη.

Το μανιφέστο του Γιώργου Σταθάκη και οι παραπομπές για διαγραφή στην επιτροπή Δεοντολογίας από τη νεολαία του κόμματος των Ευάγγελου Αποστολάκη, Νίνας Κασιμάτη και Έλενας Ακρίτα απλώς ρίχνουν λάδι στη φωτιά και επιδεινώνουν το κλίμα ενόψει των εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση οι απλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούν στην πλειοψηφία τους μάλλον αμήχανοι τις εξελίξεις καθώς γνωρίζουν ότι η επικείμενη διάσπαση απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο μεταστροφής του πολιτικού κλίματος υπέρ του κόμματος που υποστηρίζουν.

Αυτό αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε σαφή καθοδική πορεία, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής.

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης δείχνει μάλλον «μπερδεμένος» για την επόμενη ημέρα καθώς έχει ήδη κατανοήσει ότι η τέχνη της πολιτικής είναι πολύπλοκη. Και ότι χωρίς εναλλακτικό σχέδιο είναι πολύ εύκολο να υπάρξει εκτροπή από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Σε όλο αυτό το τοπίο φαντάζει μάλλον ουτόπικη η πρόταση του Γιάννη Δραγασάκη για κήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς ίσως μόνον η απόλυτη εκεχειρία και οι διαπραγματεύσεις σε λευκό χαρτί θα μπορούσαν να δώσουν μια παράταση ζωής ως το συνέδριο.

Και προφανώς η διάθεση αυτή δεν υπάρχει από καμία πλευρά.

Τα στελέχη της Ομπρέλας που βρίσκονται και στο επίκεντρο της σύγκρουσης μετά από πολλές συζητήσεις μοιάζουν να έχουν καταλήξει στην επιτάχυνση των εξελίξεων. Αλλά πρώτα επιζητούν μια νίκη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με βαθύτερη ελπίδα ότι ένα ζητούμενο «στραπάτσο» κατά του προέδρου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του θα τους έδινε το ηθικό υπόβαθρο ώστε να μην χρεωθούν οι ίδιοι τη διάσπαση.

Οι φόβοι που κυριαρχούσαν στις συζητήσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αν η αποχώρηση από το… μαντρί και η δημιουργία ενός νέου κόμματος θα τους εξασφάλιζε το μίνιμουμ, στην παρούσα πολιτική συγκυρία, που είναι η εκλογή ενός Ευρωβουλευτή τον επόμενο Μάιο. Και αυτό ως θεμέλιο για τις εθνικές εκλογές του 2027.

Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή τι θα κάνει η Έφη Αχτσιόγλου και όσοι την υποστήριξαν στην προεδρική εκλογή καθώς υπάρχουν πρώτες αλλά και δεύτερες σκέψεις σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις. Αν δηλαδή η κυρία Αχτσιόγλου θα επιλέξει να περιμένει τις ευρωεκλογές για να κινηθεί εκ των υστέρων αναμένοντας ένα ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που θα θεωρηθεί ως αποδοκιμασία του συνόλου του εκλογικού σώματος προς την ηγεσία Κασσελάκη.

Η επιστολή της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος που στρέφονται σε πολλές περιπτώσεις κατά καταστατικών ρυθμίσεων και ηθικών αξιών, ταυτοτικών θέσεων και στρατηγικών επιλογών του κόμματος, χρησιμοποιώντας το καταστατικό κατά το δοκούν (περιπτώσεις Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασιμάτη, άρθρο 6 παράγραφος (η), Ευάγγελος Αποστολάκης άρθρο 6 παράγραφος (η) και άρθρο 36 παράγραφος 3 ).

Ταυτόχρονα, ο δημόσιος διάλογος κυριεύεται από δηλώσεις τοξικές και απαξιωτικές προς μερίδα συντρόφων και συντροφισσών. Ενώ η μάχη απέναντι στη δεξιά τίθεται ως βασικός πυλώνας του επικοινωνιακού αφηγήματος της νέας ηγεσίας, υπάρχουν περιπτώσεις στελεχών που ενσωματώνονται στο ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και της δεξιάς πολιτικής ακόμη και σε επίπεδο ρητορικής στη σφαίρα του δημοσίου λόγου, δημιουργώντας έτσι, διαφορετική κατεύθυνση από την αντιδεξιά επιλογή του κόμματος.

Η παρούσα επιστολή έχει σκοπό να επισημάνει στην επιτροπή δεοντολογίας τις παραπάνω παραβάσεις για να πράξει τα δέοντα, περιφρουρώντας το καταστατικό και τις ομοφώνως ψηφισμένες από το συνέδριο θέσεις του κόμματος».

Παραπέμπεται στο πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Ακρίτα γιατί ψήφισε υποψήφιο της ΝΔ στη Φιλοθέη: Συντροφικών μαχαιρωμάτων συνέχεια…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: