Επέλαση της κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα: Xιόνια σε Φλώρινα, Κοζάνη και τα ορεινα της Βόρειας Ελλάδας, θυελλώδεις άνεμοι και βροχοπτώσεις στην Πελοπόννησο [βίντεο]

FILE PHOTO: Εκχιονιστικά για τον καθαρισμό των δρόμων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, STR




Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από το απόγευμα του Σαββάτου στη Δυτική Μακεδονία, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και μέσα στην πόλη της Κοζάνης και στη Φλώρινα.

Παράλληλα χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά όλης σχεδόν της Βόρειας Ελλάδας.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και τα εκχιονίστηκα μηχανήματα επιχειρούν προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδη, «χιονίζει έντονα αυτή την ώρα μέσα στην πόλη της Κοζάνης και στη Φλώρινα.

Σε όλο τον οδικό άξονα της περιοχής έχουμε έντονη χιονόπτωση. Μηχανήματα της Περιφέρειας ήδη πραγματοποιούν τον αποχιονισμό του εθνικού και επαρχιακού δικτύου».

Η τροχαία πραγματοποιεί ελέγχους και σταματάει τους οδηγούς που δεν έχουν χιονολάστιχα στα οχήματα τους, ενώ όπως τονίζει ο περιφερειάρχης, «το πρόβλημα εντείνεται με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και δημιουργούν ανεμοσούργια στο οδικό δίκτυο».

Ο αποχιονισμός θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και όσο διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Από την αρχή του φαινομένου, όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, αλατιέρες έριξαν τόνους αλατιού για να μην παγώσουν οι δρόμοι.

Το έστρωσε στα ορεινά της Θεσσαλονίκης 

Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, με το θερμόμετρο αυτή την ώρα να δείχνει ένα βαθμό υπό του μηδέν στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης ήδη το έχει στρώσει σε αρκετές ορεινές περιοχές, δίχως όμως προβλήματα, καθώς επιχειρούν αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το ορεινό οδικό δίκτυο.

Εκτός από τον Χορτιάτη, νωρίτερα ξεκίνησε η χιονόπτωση και στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο και το Μελισσοχώρι, αυτή την ώρα όμως έχει σταματήσει και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στα λευκά το Νυμφαίο

Συνεχίζεται από τις 4 το απόγευμα η έντονη χιονόπτωση στην πόλη της Φλώρινας αλλά και στα γύρω ορεινά. Στην πόλη το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων καθώς τα μηχανήματα αποχιονισμού και οι αλατιέρες δουλεύουν ακατάπαυστα προκειμένου να διατηρήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμαή Αδάμου, η κίνηση των οχημάτων σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και κυρίως το ορεινό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας γίνεται μόνο με τη χρήση χειμερινών ελαστικών κυρίως από την Βίγλα μέχρι και την Φλώρινα κι από την Φλώρινα μέχρι και την Βεύη.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προκλήθηκαν πριν από λίγη ώρα και στην τοπική κοινότητα Νυμφαίου όπου χιονίζει με κάποιους επισκέπτες να έχουν αποκλειστεί .

Στις Σέρρες

Χιόνι πέφτει στον Άγγιστρο και στην Άνω Βροντού. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε εγρήγορση και αύριο νωρίς το πρωί θα σταλούν εκχιονοστικά μηχανήματα στις περιοχές που καλύφθηκαν από χιόνι.

Εντονα φαινόμενα και στην Ηπειρο

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, καθώς και στη Μηλιά Μετσόβου.

Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι που σαρώνουν την Πρέβεζα, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων, τόσο περιφερειακά της πόλης όσο και στο κέντρο της.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε αλλεπάλληλες κλήσεις. Μάλιστα, ένα δέντρο καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μεγάλα κλαδιά έπεσαν πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ.

Ακόμη, στις 10:00 το βράδυ διεκόπη η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, καθώς στη θέση Τέροβο έπεσε δέντρο.

Άμεση είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Στην Αχαΐα

Με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, που ξεπερνούν τα 9 μποφόρ στον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό κόλπο, εκδηλώνεται η κακοκαιρία στην Αχαΐα, χωρίς να έχουν καταγραφεί προβλήματα μέχρι αυτή την ώρα.

Στην Πάτρα κατά διαστήματα η βροχόπτωση είναι έντονη ενώ κλειστό παραμένει το πορθμείο Ρίου Αντιρρίου.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους η Ολυμπία Οδός έχει προχωρήσει σε αμφιδρόμηση στο ύψος του Ελαιώνα Αιγιαλειας, δίνοντας λωρίδα κυκλοφορίας και προς Αθήνα στο ρεύμα καθόδου. Η απόφαση ελήφθη προληπτικά, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην κυκλοφορία από πιθανές κατολισθήσεις στις εκτάσεις που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Το προληπτικό κυκλοφοριακό μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι αύριο, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση με κριτήριο τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.




ΠΗΓΗ: ertnews.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια 42 επιβατών λεωφορείου που ακινητοποιήθηκε στο Καϊμακτσαλάν: Απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: