Περιορισμός δυο θητειών στην Ευρωβουλή: Αλλά με σταυρό και λίστα γιατί δεν βγαίνουν στον Μητσοτάκη οι δομικές αλλαγές για τις ευρωεκλογές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδριάζει. Η υπόθεση του σκανδάλου έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο σώμα. Φωτογραφία European Parliament via Flickr




Τελικά, όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξουν δομικές αλλαγές στο σύστημα διενέργειας των ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024, παρότι οι τελικές αποφάσεις γίνουν οριστικές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το μόνο που ενδέχεται να αλλάξει, παρά τις λογικές γκρίνιες, είναι η πρόθετη του Κυριάκου Μητσοτάκη να καθιερώσει την δυνατότητα δύο και μόνων θητειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τα λοιπά, θα διατηρηθεί ο ήδη υπάρχων εκλογικός νόμος καθώς ήδη έχει αποκλειστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, το ενδεχόμενο να επανέλθει η λίστα αντί του σταυρού .

Επίσης, σε ότι αφορά το ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοικτό, για την κατάργηση της ενιαίας πανελλαδικής εκλογικής περιφέρειας με τη δημιουργίας πέντε μικρότερων (Αττική, Πελοπόννησος με Ήπειρο – Δυτική Ελλάδα – Ιόνιο, Μακεδονία- Θράκη, Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα και Κρήτη – νησιά Αιγαίου) φαίνεται ότι δεν υπάρχουν νέα.

Μάλλον το αντίθετο καθώς εκτιμήθηκε ότι ο χωρισμός της χώρας σε περιφέρειες στις ευρωεκλογές θα συναντούσε και νομικές δυσκολίες, καθώς όσοι εκλέγονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπούν το σύνολο της χώρας και όχι συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα.

Παρεμβάσεις και μέτρα ανασυγκρότησης για τη Θεσσαλία και τον Εβρο: Ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: