Ο Τζον Σαρμπάνης δεν μπήκε στην πολιτική για τα χρήματα ή την εξουσία: Τεράστιο πλήγμα για τον Ελληνισμό η αποχώρηση του ομογενή βουλευτή από το Κογκρέσο

Ο Δημοκρατικός βουλευτής, Τζον Σαρμπάνης. Φωτογραφία Πέτρος Κασφίκης




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Διευθυντή eKathimerini

Απώλεια για το Κογκρέσο, την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, όπως φυσικά και την Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί η αποχώρηση του Τζον Σαρμπάνη, ο οποίος, πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές του ’24.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο 62χρονος Δημοκρατικός βουλευτής ήταν μια αξιόπιστη και σταθερή φωνή λογικής για την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων και κάποιος στον οποίο η Αθήνα και η Λευκωσία μπορούσαν να βασιστούν για συμβουλές και βοήθεια σε σημαντικές νομοθετικές δράσεις στην Ουάσιγκτον.

Γνωστός για τον ήπιο λόγο του, έχαιρε εκτίμησης σε όλο το πολιτικό φάσμα και ήταν αποτελεσματικός χωρίς να ανεβάζει τους τόνους. Θα λείψουν το ήθος και η αίσθηση καθήκοντος που τον χαρακτήριζαν.

  • Γνήσιος υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος, τίμησε την κληρονομιά του αείμνηστου πατέρα του, γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, ο οποίος υπήρξε ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τα τελευταία 17 χρόνια, ο Σαρμπάνης έχει δει το τελευταίο διάστημα το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου να υποχωρεί και την αμερικανική δημοκρατία να δοκιμάζεται με τρόπους αδιανόητους έως πριν από μερικά χρόνια. Και αυτό συνέτεινε στην απόφασή του να αποσυρθεί.

Ο ελληνισμός –στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο– του οφείλει ευγνωμοσύνη για τη συμβολή του σε σημαντικές νομοθετικές δράσεις.

Και οι δύο γερουσιαστές της πολιτείας του Μέριλαντ, στην οποία ο ίδιος εκλέγεται βουλευτής από το 2006, εκθείασαν τη συμβολή του στην πολιτική, με τον Κρις βαν Χόλεν να τον επαινεί για τη «σκληρή δέσμευσή του υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για την ταπεινότητά του» και τον Μπεν Κάρντιν να σημειώνει ότι «πρεσβεύει τη διασφάλιση της διαφάνειας στην εκλογική διαδικασία και στον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα διακυβέρνησης».

Ενας συνάδελφός του στη Βουλή τον περιέγραψε ως «σθεναρό υπερασπιστή της αμερικανικής δημοκρατίας», ενώ η επικεφαλής του κινήματος υπέρ της διασφάλισης των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, σημείωσε ότι «ο Σαρμπάνης δεν μπήκε στην πολιτική για τα χρήματα ή την εξουσία» και συμπλήρωσε ότι «δεν θα υπήρχε δημοκρατικό κίνημα χωρίς τον βουλευτή Σαρμπάνη».

  • Τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε στην εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τόσο στον τομέα της άμυνας όσο και σε αυτόν της ενέργειας – είναι μέλος της επιτροπής Ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων με ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον και στην κλιματική κρίση.

Η απόφασή του να εγκαταλείψει το αξίωμα του βουλευτή όταν ολοκληρωθεί η θητεία του, σε 14 μήνες, δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί από τα κοινά, καθώς είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει ενεργός και θα συνεισφέρει με άλλους τρόπους, πιθανότατα μέσα από μη κερδοσκοπικές δράσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σκλήρυνση της τουρκικής στάσης επί του εδάφους στην Κύπρο: Τα μηνύματα του τουρκικού ΥΠΕΞ προς τα Ηνωμένα Έθνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: