Σκλήρυνση της τουρκικής στάσης επί του εδάφους στην Κύπρο: Τα μηνύματα του τουρκικού ΥΠΕΞ προς τα Ηνωμένα Έθνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ομιλεί σε φανατικούς οπαδούς του. Φωτογραφία via Twitter, Hakan Fidan, @HakanFidan




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Είναι σαφές πως η κατοχική πλευρά σκληρύνει συνεχώς τη στάση της στην Κύπρο. Κι αυτό οφείλεται και στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας και το διακαή πόθο του Ερντογάν, να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Να έχει κοντολογίς ρόλο και λόγο.

Στο Κυπριακό είναι γνωστές οι θέσεις της Άγκυρας. Επιμένει σε λύση δυο κρατών. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Έχει, όμως, ενδιαφέρον να παρακολουθούμε κάθε κίνηση της κατοχικής πλευράς, που προδήλως συνδέεται με τη βασική αυτή στρατηγική επιδίωξη.

Προσφάτως,  σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαμηνύσει προς τα Ηνωμένα Έθνη πως οτιδήποτε συζητείται για τη νεκρή ζώνη αυτό να γίνεται μόνο με το κατοχικό καθεστώς.

  • Το μήνυμα αυτό έχει να κάνει με τη λογική της τουρκικής πλευράς ότι συνομιλητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι οι Τουρκοκύπριοι και όχι η κατοχική πλευρά.  Ότι οι όποιες συζητήσεις δεν θα γίνονται με τον κατοχικό στρατό όπως γινόταν τόσα χρόνια αλλά και την τουρκοκυπριακή, τους εγκάθετους της Άγκυρας.

Η κατοχική δύναμη ζητά εδώ και καιρό τη σύναψη χωριστής συμφωνίας για το καθεστώς των δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα «φιλοξενούνται» στα κατεχόμενα, επικαλούμενο τη διεθνή πρακτική (SOFA -A status of forces agreement).

Αυτό δεν μπορεί να γίνει, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη το αποδέχονται με βάση νομική γνωμάτευση. Δεν μπορεί να γίνει καθώς αυτή η πρακτική υιοθετείται μόνο για συμφωνίες του ΟΗΕ με κράτη.

Ο Αναπληρωτής Γ.Γ. των Η.Ε., Αρμόδιος για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Jean-Pierre Lacroix, είχε αναφέρει, πάντως, στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης τους, ότι ο Διεθνής Οργανισμό δεν πρόκειται να μπει σε μια λογική τύπου SOFA, για να συνεννοηθεί με την τουρκική πλευρά.

Κάποιες ιδέες για συνεννόηση με την τουρκική πλευρά έχουν, πάντως, διαμορφώσει στα Ηνωμένα Έθνη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κάποιες μπορεί να θεωρηθούν και ανορθόδοξες.

Σε σχέση με την Πύλα, η τουρκική πλευρά αντιδρά στα έργα, που έχουν αρχίσει εντός της νεκρής ζώνης από ελληνοκυπριακής πλευράς. Όπως για παράδειγμα, η οικοπεδοποίηση αλλά και ο σχεδιασμός για την κατασκευή δρόμου προς τους Τρούλλους. Την ίδια ώρα η κατοχική πλευρά έχει ξεκινήσει τον πολυσυζητημένο δρόμο Άρσους- Πύλας.

  • Επί όλων αυτών των έργων υπήρξε συναντίληψη μεταξύ των εμπλεκομένων και την εποπτεία για την υλοποίηση ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η όλη συμπεριφορά της κατοχικής πλευράς εντάσσεται στη γενικότερη της Άγκυρας, που είναι επιθετική.

Σε αυτή τη στάση εντάσσεται και η απόρριψη της πρότασης του ΟΗΕ για διορισμού στη θέση του απεσταλμένου της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, Julie Bishop.

Και η απόρριψη έγινε επειδή η Αυστραλία είναι μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως και η Κύπρος! Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως στόχος είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κινήσεις από την κατοχική πλευρά στη θάλασσα, με παρουσία πολεμικών σκαφών νοτίως της Κύπρου και της νεκρής ζώνης: Ο Ερντογάν επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: