Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας θέλει τα μαχητικά Eurofighter Typhoon αλλά δεν θα τα αποκτήσει: Μήπως έχει αποφασίσει η Τουρκία να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα F-16;

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον πρέσβη Χάρη Λαλάκο και τις αντιπροωπείες της Ελλάδας και της κατοχικής δύναμης. Φωτογραφία Twitter via T.C. Millî Savunma Bakanlığı, @tcsavunma




Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γιουλέρ (Yasar Gular) δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Βρετανία και την Ισπανία για την αγορά 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, αν και η Γερμανία αντιτίθεται στην ιδέα.

“Εργαζόμαστε για την προμήθεια”, δήλωσε σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση στην Άγκυρα.

“Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία καταβάλλουν προσπάθειες για να πείσουν τη Γερμανία, (αν και) δεν είμαστε σε συνομιλίες με τη Γερμανία… Εάν καταστεί δυνατόν, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon”.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επίσης ζητήσει να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, αν και αυτή η παραγγελία αγοράς έχει καθυστερήσει.

Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan επισκέφθηκε τη Γερμανία την Παρασκευή για συνομιλίες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), σημειώνει άρθρο της Daily Mail αναπαράγοντας τηλεγράφημα του Reuters.

Στο ίδιο θέμα η εξειδικευμένη ιστοσελίδα αμυντικών θεμάτων Shephard σημειώνει πως:

«Τα λόγια του [σ.σ. του Τούρκου υπουργού] ενδέχεται να υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την επίμονα επιδιωκόμενη συμφωνία για τα F-16 Block 70 [από τις ΗΠΑ], η οποία πλήττεται από καθυστερήσεις. […]

Η διστακτικότητα της Γερμανίας όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία έχει δημιουργήσει εντάσεις εντός της σύμπραξης Eurofighter στην οποία συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του.

Ταυτόχρονα, η απροθυμία της έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Γάλλους και τους Ισπανούς σχετικά με το Future Combat Air System (SCAF). Κάποια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα νομικό παραθυράκι για να παραγκωνίσει τη Γερμανία από την πρωτοβουλία Eurofighter.

Αργότερα αποφάσισε να μην το κάνει, προτιμώντας να μην χαλάσει τις σχέσεις και να μην θέσει σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης ακόμη περισσότερο. 

Το ενδεχόμενο κώλυμα της Γερμανίας, εάν εμποδίσει τη σοβαρή επιδίωξη της Τουρκίας να προμηθευτεί αεροσκάφη Eurofighter, μπορεί να επιδεινώσει τις εντάσεις όχι μόνο μεταξύ των εθνών αλλά και εντός της κοινοπραξίας της αμυντικής βιομηχανίας στην οποία συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία.

Ένα τέτοιο μπλόκο θα μπορούσε να ρίξει μεγαλύτερη σκιά στις προσπάθειες συνεργασίας και στις εμπορικές συνεργασίες, οδηγώντας σε αυξημένη απογοήτευση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

ΠΗΓΕΣ: Daily Mail και Shephard

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Action24 (video): Μετά από τόσα χρόνια οι Αμερικανοί δεν μπορούν να διαβάζουν τον Ερντογάν, θα τους εκβιάζει μέχρι το τέλος…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: