Ο Ερντογάν εξακολουθεί να κρατά σε αγωνία το ΝΑΤΟ, λένε οι Γερμανοί: Η Τουρκία καθυστερεί τη συναίνεση στην ένταξη της Σουηδίας, “παίζει” με την αγορά των πολεμικών αεροσκαφών

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech on the occasion of the Teachers’ Day. Photo via Turkish Presidency




Ο ανταποκριτής του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας (RND), στην Αθήνα, Gerd Höhler, αναφέρεται στην αναβολή της κύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και στις προθέσεις του Τούρκου ισλαμιστή προέδρυ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχολιάζει ότι η νέα καθυστέρηση ενδεχομένως να σχετίζεται με την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να προμηθευτεί 40 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter.

Προσθέτει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ (Yasar Güler), η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία έχουν συναινέσει στην προμήθεια των μαχητικών στην Τουρκία, ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ανταπόκριση, θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, ως μέλους της κοινοπραξίας Eurofighter.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πολύ πιθανό να δοθεί αυτή η συγκατάθεση, υπό το φως μάλιστα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, καθώς και τις απειλές του Erdogan σε βάρος της Ελλάδας, σημειώνει ο Höhler.

Υπενθυμίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς (Scholz) στο Βερολίνο, ωστόσο στην πτήση της επιστροφής σημείωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι αν η Γερμανία δεν συναινέσει, η Τουρκία θα χτυπήσει «άλλες πόρτες», εννοώντας πιθανόν τη Ρωσία.  

Τίτλος: «Ο Erdogan εξακολουθεί να κρατά σε αγωνία το ΝΑΤΟ: Η Τουρκία καθυστερεί τη συναίνεση στην ένταξη της Σουηδίας»
Υπότιτλος: «Το τουρκικό Κοινοβούλιο ανέβαλε την κύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος ηγέτης, Tayyip Erdogan, πιθανόν να θέλει με την καθυστέρηση αυτή να ασκήσει πίεση στο Βερολίνο, ώστε να συναινέσει στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.»

ΠΗΓΗ: Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), Gerd Höhler – Erdogan keeps NATO fidgeting: Turkey delays approval of Sweden’s accession

Το Reuters κατονομάζει τρεις ελληνικές ναυτιλιακές που σταμάτησαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο: Υπό το φόβο εξοντωτικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: