Ο Πρωθυπουργός πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο, την επόμενη εβδομάδα, για να δει τον Ρίσι Σουνάκ: Θα ζητήσει από τον Βρετανό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

epa10815591 A woman views the Parthenon Marbles at the British Museum in London, Britain, 23 August 2023. EPA, NEIL HALL




To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σε ανταπόκριση του Alex Wickham και του Sotiris Nikas μεταδίδει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το επίμαχο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Είναι μία ακόμη προσπάθεια με την ελπίδα ότι θα επιλυθεί η διαμάχη αιώνων για τα ιστορικά αντικείμενα.

Ο Μητσοτάκης πρόκειται να συζητήσει τα επίμαχα γλυπτά κατά τη διάρκεια συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Rishi Sunak και τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Keir Starmer, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, καθώς παραμένουν δύσκολα σημεία στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού θα επικεντρωθεί κυρίως στην προώθηση της εθνικής οικονομίας, η οποία πρόσφατα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, που έχασε πριν από 13 χρόνια και αναπτύσσεται ταχύτερα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Θα μιλήσει επίσης με επενδυτές τη Δευτέρα σε συνέδριο που διοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και το Μουσείο της Ακρόπολης της Ελλάδας προσπαθούν να συνάψουν μια συμφωνία με τα τεχνουργήματα – γνωστά σε πολλούς στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Ελγίνεια Μάρμαρα – να αποστέλλονται στην Αθήνα, από όπου αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα.

  • Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν μια μακροπρόθεσμη ανταλλαγή, που θα έστελνε μερικά από τα γλυπτά στην Ελλάδα εκ περιτροπής με αντάλλαγμα άλλα ιστορικά αντικείμενα που θα δανείζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή μια πολυετή «συνεργασία» που θα μπορούσε εύκολα να ανανεωθεί.

Το Βρετανικό Μουσείο ελπίζει να βρει μια ρύθμιση που θα μπορούσε να παρακάμψει έναν βρετανικό νόμο που απαγορεύει στα μουσεία να «χαρίζουν» αντικείμενα στο εξωτερικό, ταυτόχρονα με την ικανοποίηση των ελληνικών απαιτήσεων για επανένωση των αντικειμένων με αυτά που εκτίθενται στην Αθήνα.

Ένα άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι υπήρξε κάποια πρόσφατη πρόοδος από τότε που σταμάτησαν στην αρχή του έτους, αν και σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε σε δήλωση, που απεστάλη μέσω email, τα εξής:

«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για την εταιρική σχέση του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενα μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που κρατάμε στο μουσείο».

Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που συνεπάγεται τη συνέχιση της βρετανικής ιδιοκτησίας των μαρμάρων και δεν αναμένει κάποια άμεση εξέλιξη, δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, υποβαθμίζοντας τις προτάσεις ότι επίκειται λύση και ζητώντας, όπως οι βρετανοί αξιωματούχοι, να μην κατονομαστεί, καθόσον διεξάγονται ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα έλυνε μια διαφωνία που μαστίζει τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832. Τα γλυπτά ελήφθησαν από την Ακρόπολη της Αθήνας στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι τα μάρμαρα αφαιρέθηκαν με την έγκριση των νομικών αρχών της εποχής υπό την Οθωμανική κυριαρχία και ότι σώθηκαν από απώλεια και ζημιά, που είχε συμβεί σε πάνω από τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα πριν από το 1800.

Μαζί με την επανεκλογή του κ. Μητσοτάκη αυτό το καλοκαίρι, ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron, την περασμένη εβδομάδα, ως νέου υπουργού Εξωτερικών του Sunak εισήγαγε μια νέα δυναμική στις συνομιλίες.

Ο Cameron είναι στενός φίλος του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου George Osborne, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία μεταξύ ορισμένων που εργάζονται για τη συμφωνία. Ωστόσο, ως πρωθυπουργός, ο ίδιος ο Cameron αρνήθηκε να διαπραγματευτεί για το θέμα, λέγοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2011 ότι δεν ήθελε η Βρετανία «να χάσει τα μάρμαρά της».

  • Ο Osborne είπε σε μια ομιλία του νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ήλπιζε ότι θα μπορούσε να «φθάσει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα» που θα ήταν «πρακτική, ρεαλιστική και ορθολογική», πυροδοτώντας και πάλι εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι δυνατή.

Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει να σηκώσει το θέμα των Γλυπτών με τον Starmer, καθώς και με τον Sunak, μπορεί ακόμη να υποδηλώνει ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι τις επόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025.

Ο Starmer βρίσκεται σε πορεία διαδοχής του Sunak ως πρωθυπουργός, με το Εργατικό Κόμμα του να προηγείται των κυβερνώντων Συντηρητικών με περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία αμοιβαίως επωφελή (win win) για τα γλυπτά του Παρθενώνα», δήλωσε ο Josh Lambkin, εκπρόσωπος του Parthenon Project, το οποίο επιδιώκει μια συμφωνία για τα γλυπτά.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Alex Wickham και Sotiris Nikas – Greek PM to Raise Elgin Marbles Feud With Sunak on UK Trip

Ο Ράμα θυμήθηκε τη …”Μεγάλη Αλβανία” ή μήπως είναι το πραγματικό όνειρο του; Ο ανιστόρητος χάρτης περιλαμβάνει προφανώς και την ελληνική Ήπειρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: