Ο Μαρκ Ρούτε φαβορί για νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αλλά με δύο εμπόδια: Το φύλο του και η εθνικότητά του

FILE PHOTO: Dutch Prime Minister Mark Rutte speaks to the media during a press gathering at Islamic Art Museum in Kuala Lumpur, Malaysia, 01 November 2023. EPA/FAZRY ISMAIL




Ο Oλλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte είναι ένα από τα πρώτα φαβορί για να αναλάβει επικεφαλής του ΝΑΤΟ, αφού έδειξε ενδιαφέρον το Σαββατοκύριακο — αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει το αποσπασματικό ρεκόρ αμυντικών δαπανών της χώρας του, καθώς και το… ότι είναι άνδρας, προκειμένου να πάρει τη θέση, σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Politico.

Οι κυβερνήσεις μέχρι στιγμής έχουν επίσημα παραμείνει σιωπηλές για την υποψηφιότητα Rutte, αλλά τρεις ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένεται να συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη. Ένας από αυτούς προέβλεψε ότι θα υποστηριχθεί από τις χώρες της ανατολικής πλευράς, για τις οποίες το κορυφαίο ζήτημα είναι η στάση ενός υποψηφίου για τη Ρωσία και την Ουκρανία.

“Ο Rutte έχει το πλεονέκτημα να είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός από μια χώρα που παραδοσιακά αποτελούσε ζώνη μετάδοσης μεταξύ των απόψεων της Αγγλοσαξονίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης. Θα μπορούσε να θεωρηθεί από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ως μια καλή συμβιβαστική λύση”, δήλωσε ο Ben Schreer, εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου Βερολίνου του International Institute for Strategic Studies.

Ωστόσο, η κορυφαία θέση στη συμμαχία είναι θέμα παρασκηνιακών συμφωνιών και πίεσης για να κερδίσει την ομόφωνη υποστήριξη και των 31 μελών — κάτι που δεν ευνοεί πάντα τους πρώτους υποψηφίους. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ πρέπει επίσης να έχει τη συναίνεση των ΗΠΑ. Προς το παρόν, ο Rutte έχει μάλλον ένα κενό με τους νομοθέτες της Ουάσιγκτον.

Εκτός από το μακρύ πολιτικό ιστορικό στην καθοδήγηση του ΝΑΤΟ στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η εμπειρία του Rutte στον χειρισμό του Donald Trump σε περίπτωση που επανέλθει στην προεδρία.

Ένα άλλο εμπόδιο για τον Rutte είναι το φύλο του, καθώς το ΝΑΤΟ διοικούνταν πάντα από άνδρα. Επιπλέον ο Rutte θα ήταν ο τέταρτος Ολλανδός στη θέση, υπερνικώντας όλες τις άλλες εθνικότητες. «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα, δεδομένης της πολιτικής υποστήριξης, αυτή η δουλειά να πάει σε μια Ευρωπαία», είπε ο Rutte σε ραδιοφωνική συνέντευξη. «Που θα ήταν επίσης πολύ καλό».

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας είναι μία από τις κορυφαίες φωνές στον κόσμο για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά ορισμένοι στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ένας επικεφαλής του ΝΑΤΟ στη Βαλτική θα ήταν πολύ προκλητικό για τη Μόσχα.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen είναι επίσης άλλη μια υποψήφια που φημολογείται ως πιθανή για την θέση, αν και ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ διστάζουν να διορίσουν έναν τρίτο κατά σειρά Σκανδιναβό ΓΓ, μετά τον Στόλτενμπεργκ και τον Δανό Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Mε πληροφορίες από Politico: Dutch PM Rutte builds an early head of steam for NATO’s top job

Αμερικανοί κομάντος στο Ισραήλ: Για απελευθέρωση των ομήρων και περίπλοκες επιχειρήσεις στο πυκνοκατοικημένο αστικό πεδίο της Γάζας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: