Ο κόσμος έχει γίνει τρισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερος λόγω της κλιματικής αλλαγής: Παραμονές της νέας Διεθνούς Συνδιάσκεψης μια έρευνα ποσοτικοποιεί τις απώλειες [videos]

Image by Tumisu from Pixabay




Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την απώλεια τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο για τις παγκόσμιες οικονομίες, με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να φέρουν τη συντριπτική πλειονότητα του βάρους, σημειώνει μελέτη την Τρίτη, λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα του COP28 στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, μόνο το 2022, σε παγκόσμια κλίμακα, η κλιματική αλλαγή προκάλεσε απώλεια 6,3% του ΑΕΠ σταθμισμένη ανάλογα με τον πληθυσμό.

Αυτός ο αριθμός λαμβάνει υπόψη τόσο τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (στη γεωργία, την ενέργεια, ακόμη και την παραγωγικότητα των χωρών) όσο και τις διεθνείς επιπτώσεις και απώλειες όσον αφορά τις πιθανές επενδύσεις. Το μη σταθμισμένο ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που χάνεται είναι 1,8%, ή περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων αντικατοπτρίζει την άνιση κατανομή των επιπτώσεων, οι οποίες επικεντρώνονται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και τροπικές περιοχές, γενικά πιο πυκνοκατοικημένες και λιγότερο προικισμένες σε ΑΕΠ», εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης σε δελτίο τύπου.

Πράγματι, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες εκτίθενται σε μέση απώλεια ΑΕΠ 8,3%, σταθμισμένη ανάλογα με τον πληθυσμό. Η Νοτιοανατολική Ασία και η Νότια Αφρική πλήττονται ιδιαίτερα, με απώλειες 14,1% και 11,2% αντίστοιχα. Αντίθετα, ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ευρώπη, έχουν δει το ΑΕΠ τους να αυξάνεται.

Αλλά αυτό θα μπορούσε σύντομα να αντιστραφεί, προειδοποιεί η μελέτη, η οποία εμφανίζεται δύο ημέρες πριν από την έναρξη της 28ης έκδοσης του COP που συγκεντρώνει από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου τα υπογράφοντα μέλη της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Ηνωμένα Έθνη για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).

Ένα ταμείο για να βοηθήσει τα φτωχότερα έθνη 

«Ο κόσμος έχει γίνει τρισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερος λόγω της κλιματικής αλλαγής και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βάρους πέφτει στις φτωχές χώρες. Ελπίζω ότι αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν να διευκρινιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ήδη πολλές χώρες σήμερα και η υποστήριξη που χρειάζονται επειγόντως για να τις αντιμετωπίσουν», λέει ο James Rising, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.

Συνδυάζοντας το ΑΕΠ και τις απώλειες κεφαλαίου, η ανάλυση αποκαλύπτει ότι οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν υποστεί συνολική απώλεια 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την υιοθέτηση της σύμβασης του Ρίο το 1992. Η μελέτη αναφέρει ότι αυτές οι απώλειες είναι «συντηρητικές εκτιμήσεις», δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις και οι ζημίες στην αγορά.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι η υιοθέτηση ενός πλαισίου για το νέο ταμείο των Ηνωμένων Εθνών που προορίζεται να βοηθήσει τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως αποφασίστηκε στο COP27.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειάζονται περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 για να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

«Ο Πρίγκηπας του σκότους» αποχαιρετά τους «υπηκόους»-fans του: Ο Οζι Όσμπορν απομακρύνεται από τη σκηνή οριστικά λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: