Ο υπουργός Άμυνας σταματά τα εξοπλιστικά προγράμματα όπως είχαν καθοριστεί: Αφορά και την προμήθεια νέων κορβετών; Ή τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO-200HN;

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλάει κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της Άσκησης «Olympic Cooperation 23» στο Πεδίο Βολής Πετροχωρίου Ξάνθης, Παρασκευή 24 Νοέμβριου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, STR




Κείμενο DEFENCE POINT – Ίλαρχος

Την αναστολή της υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων με βάση την προτεραιοποίηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), αποφάσισε χθες με έγγραφο του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των γεγονότων, το έγγραφο αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό στη γραφειοκρατική ιστορία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), καθώς μέχρι σήμερα πάγια πρακτική ήταν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, δια προφορικής εντολής να επιλέγει κατά το δοκούν από τον κατάλογο προτεραιοτήτων, τα προγράμματα προς υλοποίηση, ανεξαρτήτως του βαθμού προτεραιότητας που τους είχε αποδοθεί.

Εκτιμάται ότι το έγγραφο σηματοδοτεί τη διαφωνία της πολιτικής ηγεσίας με τη μεθοδολογία απονομής προτεραιοτήτων και ίσως και του αντικειμένου των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ζητήματα για τα οποία το DP έχει επανειλημμένα εγείρει σε άρθρα του καθώς οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες.

Όμως το έγγραφο έχει και μία άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση.

Καθώς, ο Τετραετής Προγραμματισμός Εξοπλιστικών Δαπανών (ΤΠΕΔ), δηλαδή ο κατάλογος των εξοπλιστικών προγραμμάτων με την προτεραιότητα που τους έχει αποδοθεί, επικυρώνεται από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε υπουργός Εθνικής Άμυνας (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος), το έγγραφο στην πράξη αποτελεί αμφισβήτηση των αποφάσεων του προηγούμενου υπουργού.

  • Παραδόξως (ή όχι) φαίνεται να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο που είχε καταγραφεί στις διαδοχικές θητείες δύο υπουργών της Νέας Δημοκρατίας: του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου (2004 – 2006) και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (2006 – 2009).

Τυπικό παράδειγμα αποτελεί η προμήθεια των 445 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 για την οποία είχε ληφθεί απόφαση του ΚΥΣΕΑ επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου αλλά αυτή ανετράπη επί υπουργίας Μεϊμαράκη με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια 420 ΤΟΜΑ BMP-3.

Άλλο τυπικό παράδειγμα αποτελεί η υλοποιηθείσα επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου προμήθεια των 30 μαχητικών F-16C/-D Block 52+ Advanced με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 10 μαχητικά του τύπου και η με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ακύρωση του δικαιώματος προαίρεσης επί υπουργίας Μεϊμαράκη.

Η κοινή λογική υποδεικνύει, προφανώς, ότι η απόφαση αναστολής δεν αφορά τα προγράμματα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και ενεργοποιηθεί, καθώς το ελληνικό δημόσιο στην περίπτωση που μονομερώς τροποποιήσει τους όρους των συμβάσεων (π.χ. τα χρονοδιαγράμματα πληρωμής) εκτίθεται σε απαιτήσεις του αναδόχου για αποζημίωση.

Κατά την «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», με βάση τα στοιχεία που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε τον περασμένο Αύγουστο στη Βουλή:

Την τετραετία 2019 – 2022, ανατέθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, συμβάσεις για κύρια εξοπλιστικά προγράμματα συνολικού ύψους 10.077.782.681,39 ευρώ, με τον μέσο ετήσιο στατιστικό όρο να ανέρχεται σε 2,5 δις ευρώ.

Μέχρι τις 4 Αυγούστου 2023, η ΓΔΑΕΕ είχε συμβασιοποιήσει 12 εξοπλιστικά προγράμματα του Τετραετούς Προγραμματισμού Εξοπλιστικών Δαπανών (ΤΠΕΔ) 2023-2026 συνολικού ύψους 831.690.061 ευρώ.

Μέχρι τις 4 Αυγούστου 2023, η ΓΔΑΕΕ είχε προγραμματίσει προς συμβασιοποίηση εντός του 2023 ή εντός του επόμενου έτους, λόγου του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, 43 εξοπλιστικά προγράμματα του ΤΠΕΔ 2023-2026 συνολικού ύψους 5.783.211.173 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω συνάγεται ότι η υπουργική απόφαση αναστολής της υλοποίησης αφορά τα προγράμματα που είχαν προγραμματιστεί προς συμβασιοποίηση εντός του 2023 ή εντός του επόμενου έτους.

Στην κορυφή του σχετικού καταλόγου (θέσεις 1 και 2) βρίσκονται αντίστοιχα η προμήθεια νέων κορβετών με προϋπολογισμό 2.122.880.000 ευρώ, και ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών MEKO-200HN («ΥΔΡΑ») με προϋπολογισμό 643 εκατ. ευρώ.

Ακόμη ο κατάλογος περιλαμβάνει προγράμματα όπως για παράδειγμα:

>Την προμήθεια κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων TOW, κόστους 7.6 εκατ. ευρώ
>Την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90, κόστους 50 εκατ. ευρώ
>Την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) Ανταλλακτικά- Υλικά – Υπηρεσίες των ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa, κόστους 34 εκατ. ευρώ
>Την προμήθεια 4.020 πυρομαχικών ασκήσεων Κινητικής Ενέργειας (ΚΕ) διαμετρήματος 120 χλστ., τύπου M865 TPCSDS-T για τα άρματα μάχης Leopard 2A4/-HEL του Ελληνικού Στρατού.

Κοινό χαρακτηριστικό των ανωτέρω προγραμμάτων είναι ότι πρόκειται για μικρού – μέσου κόστους, που όμως επειδή αφορούν όπλα ή την ΕΣΥ/FOS έχουν άμεσο αντίκτυπο επί της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και της διαθεσιμότητας.

Μάλιστα, όπως έχει επανειλημμένα επιχειρηματολογήσει το DP, για αυτό ακριβώς τον λόγο, η κοινή λογική υποδεικνύει ότι θα έπρεπε να είχαν πολύ υψηλότερη προτεραιότητα από αυτή που τους αποδόθηκε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γιατί ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ έμπλεξε την οργάνωση σε ένα θέμα που δεν την αφορά; Τα εν Αθήναις παπαγαλάκια του κ. Ελπιδοφόρου θα επιτεθούν σε όσους αμφισβητούν το …”έργο” του;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: